Nečas dnes svědčí před Ústavním soudem. Kvůli stížnosti ČSSD

08.02.2011 7:21

Ústavní soud (ÚS) se dnes začne zabývat návrhem ČSSD na zrušení vládního balíčku úspor v sociální oblasti.

Nečas dnes svědčí před Ústavním soudem. Kvůli stížnosti ČSSD

Jako svědka si soudci předvolali premiéra Petra Nečase (ODS). Sociální demokraté chtějí, aby soud zrušil balíček jako celek, tedy kompletní zákon o úsporných opatřeních v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí. Nelze předjímat, zda Ústavní soud dnes také vyhlásí nález, nebo rozhodnutí odročí na později.

ČSSD zpochybňuje především proces přijetí zákona parlamentem. Stížnost hovoří o extrémní svévoli vládní většiny. Vláda podle opozice omezila práva opozice tím, že zneužila stav legislativní nouze, svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny a znemožnila obecnou rozpravu. Opozice tvrdí, že kvůli nebývalé rychlosti schvalování neměla šanci návrh věcně komentovat a připomínkovat. 

Parlamentní honička
Sociální demokracii se nelíbí ani to, že vláda nechala návrh projednat Senátem ve starém složení. Horní komoru parlamentu po podzimních volbách ovládla levice. Napadený zákon však po volbách schválili ještě původní senátoři, většinou sympatizující s nynější vládní koalicí. Podobným způsobem Senátem prošly i další vládní úsporné zákony. 

Balíček škrtů v sociální oblasti podle vlády umožní úspory až 24 miliard korun a pomůže při snižování schodku státního rozpočtu. Zákon provádí řadu změn v oblasti nemocenského pojištění, státní sociální podpory a státní politiky zaměstnanosti. Jde například o nemocenskou, rodičovský příspěvek, sociální příspěvek, porodné a příspěvek na péči.

Čtěte také:
Rychetský se vyloučí z rozhodnutí o pražských volbách

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…