Na Čižinského míří trestní oznámení, jde o billboardy

11.12.2020 12:47

Server Kverulant.org podává na vedení Prahy 7, v jejímž čele stojí lidovec Jan Čižinský, trestní oznámení. Přestože prý celá Praha deklaruje, že omezuje vizuální smog a křiklavých reklam se chce postupně zbavovat, starosta Prahy 7 uzavřel pro radnici nevýhodné smlouvy na umístění billboardů. Podle Kverulanta jde o jasnou korupci.

Na Čižinského míří trestní oznámení, jde o billboardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Čižinský a Jiří Pospíšil

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí
„Všechny smlouvy byly uzavřeny se souhlasem magistrátu a na dobu neurčitou. První nájemní smlouva je pozemek u ulice Bubenská, za roční nájemné 160 444 Kč. Druhá smlouva na pozemek u ulice Argentinská, za roční nájemné 204 372 Kč. A třetí je dokonce na pronájem pozemku pro výstavbu nového billboardu u ulice Vrbenského. Tam je roční nájemné stanoveno dokonce na pouhých 76 000 korun. Přitom roční příjem z pronájmu je minimálně čtyřnásobně vyšší. Příjem z oboustranného billboardu umístěného na jednom z nelukrativnějších míst v celé republice se pohybuje kolem částky 850 000 korun. Kverulant si tyto hrubé nepoměry nedokáže vysvětlit jinak než korupcí. Navíc všechny tyto smlouvy lze vypovědět nejdříve po pěti letech, a ještě s roční výpovědní lhůtou,“ informoval Kverulant.org na své facebookové stránce. 

Ředitel organizace Kverulant Vojtěch Razima pozval k rozhovoru místostarostu Prahy 7 Kamila Vavřince Mareše. Ten za krokem městské části nevidí nic špatného.

„Rozhodli jsme se, že chceme jít do právní jistoty, že uzavřeme na tyto tři existující billboardy s problematickými smlouvami, jejíž vypovězení trvalo přes čtyři roky, nové smlouvy, které nám dají jistotu, že poté, když jim pošleme výpověď, že to u soudu vyhrajeme, že to bude právně jasné,“ obhajoval smlouvy Mareš. 

Razima však upozornil na to, že všechny smlouvy, které byly uzavřeny, jsou v zásadě vypověditelné po šesti letech. Ve smlouvách se píše, že je možné je vypovědět až po pěti letech, a ještě s roční výpovědní lhůtou. „Tomu říkáte, že je můžete komfortně vypovědět, když to můžete udělat až za šest let?“ ptal se.  

S označením korupce Mareš rozhodně nesouhlasí. „My jsme konzultovali ceny nájmu pozemků pro reklamní nosiče a není to nic, co by neodpovídalo.“ 

„Našim cílem je, aby tady ani jeden z těch billboardů nebyl,“ uvedl Mareš. To Razima nechápal. „Jak se to má s těmi fakty, že jste uzavřeli smlouvy na tři billboardy na šest let,“ ptal se. „Jedná se nám o to, že budeme mít právní jistotu, že je budeme moct odstranit,“ uvedl Mareš. 

„Vy nechcete odstraňovat billboardy, vy se chcete kamarádit s billboardáři, protože z toho něco máte,“ uzavřel Razima. 

Vzhledem k tomu, že podle Kverulanta místostarosta postup radnice naprosto nevysvětlil, podal na vedení městské části trestní oznámení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…