Armáda ČR: Jak v nouzovém stavu žádat o pomoc armádu

14.10.2020 7:34

V nouzovém stavu se množí požadavky na pomoc armády. Ne každý starosta, hejtman nebo ředitel sociálního zařízení ovšem postupuje správnou cestou a tím zbytečně celý proces prodlužuje. Když to zjednodušíme: zavolat kamarádovi „na útvar“ asi není ta správná cesta a zcela určitě nevede k úspěšné spolupráci.

Armáda ČR: Jak v nouzovém stavu žádat o pomoc armádu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Základem úspěchu je naprostá profesionalita, říká armáda. Každý také asi chápe, že armáda sama sebe nemůže nikam vysílat.

Jak tedy postupovat? V nouzovém stavu je potřeba poslat žádost z kraje na Ústřední krizový štáb (ÚKŠ), a to prostřednictvím Operačního a Informačního Střediska IZS ministerstva vnitra (OPIS). Krizový štáb podle aktuální situace žádost rychle posoudí. Pokud je schválena, žádost ihned putuje k Armádě České republiky. V této situaci je podstatné, aby žádost obsahovala všechny podstatné informace, tedy co, kdo, kde, kdy a na jak dlouho je pomoc potřeba. Pokud je neúplná, opět se všechno zbytečně zdržuje.

Armáda je informována ještě před schválením žádosti a hned začíná přípravu. Prověřuje kapacity, které může vyčlenit a vybírá vhodné jednotky. Také je dobré vědět, že vojáci mají vlastní úkoly, definované zákonem. Zcela mylná je představa, že desítky vojáků někde čekají s rukama v klíně a nemají co na práci.

Jakmile Ústřední krizový štáb žádost schválí a postoupí armádě, ta okamžitě začíná jednat. Vybrané vojáky posílá v nejkratší možné době na PCR test, aby se ověřil jejich zdravotní stav. Zároveň Krajské vojenské velitelství řeší jejich vybavení ochrannými pomůckami, stravování a ubytování. S tím jsou problémy, protože ne každý chce do svého ubytovacího zařízení přijmout osoby, které budou pracovat ve vysoce infekčním prostředí. V případě, že zařízení není schopné zabezpečit ochranné pomůcky, musí je armáda vyčlenit ze zásob armády. Kdyby zařízení měla připraveny podmínky pro přijetí vojáků, celý proces by se opět významně zrychlil.

V den nástupu vojáků přijíždí také specialisté z Centra biologické ochrany Těchonín, aby situaci v zařízení vyhodnotili, navrhli přiměřená hygienická opatření a zároveň poučili místní personál i vojáky. Stanoví většinou takzvaně čistou (neinfekční) a špinavou (infekční) zónu a místnímu personálu vysvětlí, jak se v obou zónách pohybovat a jak mezi nimi přecházet, aby se situace v zařízení co nejdříve stabilizovala.

Vyslání je zatím standardně na dobu 14 dnů s možností prodloužení. To nastává v případě, že zaměstnanci a klienti zařízení jsou po 14 dnech stále pozitivní a karanténní opatření musí pokračovat.

Takto máme nastavený systém, který je vyzkoušený a funkční. Dodržujeme hygienická opatření. Dbáme na to, aby vojáci nenakazili sebe ani osoby, se kterými přijdou do kontaktu. Ví, co mají dělat a jak udržet zavedená karanténní opatření. Chováme se profesionálně, efektivně a rychle. V tom je náš úspěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…