Ministerstvo financí: ČR prozatím nebude usilovat o účast v bankovní unii

13.01.2021 20:29

Vláda dne 11. ledna 2021 projednala Aktualizaci studie dopadu účasti či neúčasti České republiky v bankovní unii. Ztotožnila se s doporučením, aby ČR za současné situace o vstup do bankovní unie neusilovala.

Ministerstvo financí: ČR prozatím nebude usilovat o účast v bankovní unii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Vláda nicméně uložila MF, aby sledovala další vývoj v této oblasti a jednotlivé aspekty a dopady nepřistoupení k bankovní unii v horizontu tří let znovu vyhodnotila. Aktualizaci studie (ZDE) vypracovalo Ministerstvo financí ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí, Úřadem vlády ČR a Českou národní bankou.

Bankovní unie se automaticky účastní všechny státy eurozóny, je však otevřena i ostatním členským státům EU. První dva členské státy mimo eurozónu se k bankovní unii připojily na podzim roku 2020, konkrétně Bulharsko a Chorvatsko, které tak ale učinily v přímé souvislosti s plánovaným připojením k eurozóně. Možný vstup do bankovní unie mimo ambici zavedení eura v současnosti analyzují i jiné členské státy, žádný z nich však zatím nepřijal rozhodnutí ohledně vstupu. A Česká republika nebude výjimkou.

Ministerstvo financí předložilo svoji aktualizovanou studii dopadů zaměřenou na několik tematických oblastí. Z pohledu charakteristik bankovního sektoru ČR ministerstvo poukázalo na relativně vyšší stabilitu ve srovnání s řadou jiných států účastnících se bankovní unie. V tuto chvíli tedy ČR nepatří mezi země, pro něž by účast v bankovní unii znamenala bezprostřední posílení stability bankovního sektoru.

Stěžejní částí aktualizované studie byly dílčí prvky architektury bankovní unie zahrnující pilíře dohledu, řešení krizí a pojištění vkladů. Z tohoto pohledu se jako klíčová ukázala nedokončenost bankovní unie. „Probíhají a ještě nějakou dobu budou probíhat jednání jak o podobě a parametrech zatím neexistujícího třetího pilíře bankovní unie – jednotného pojištění vkladů, tak také o dílčích úpravách ve stávajících pilířích. S neznámou konečnou podobou bankovní unie se tak pojí určitá nejistota, která rovněž nabádá k aktuální zdrženlivosti ohledně vstupu,“ vysvětluje místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová.

Vstupem do bankovní unie by řada kompetencí v oblasti dohledu a řešení selhání v bankovním sektoru přešla z České národní banky na centrální úroveň, tedy na Evropskou centrální banku a Jednotný výbor pro řešení krizí. „To je zásadní změna, která má řadu konsekvencí a v tuto chvíli ji nehodnotíme jako čistě pozitivní. Například v současné mimořádné době je Česká národní banka schopna pružně reagovat a různé výkyvy na českém trhu vyrovnávat,“ shrnuje ministryně financí.

Aktualizace studie pak přináší podrobný rozbor dílčích kompetencí a komparaci setrvání mimo bankovní unii s případným vstupem. Studie identifikovala i pozitiva případného vstupu, spojená zejména s účastí na společných fondech pro řešení problémů bank. Nicméně stav tuzemského bankovního sektoru nenaznačuje potřebu jejich čerpání a pozitiva nepřevážila identifikovaná negativa.

Další hodnocení dopadů případné účasti ČR v bankovní unii by mělo vzniknout v horizontu tří let. „Ministerstvo financí bude vývoj v oblasti bankovní unie bedlivě sledovat a bude připraveno předložit nové hodnocení, pokud by nastaly významné okolnosti,“ uvedla Alena Schillerová.

Celé znění Aktualizace studie dopadu účasti či neúčasti ČR v bankovní unii je k dispozici na internetových stránkách Ministerstva financí ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …