Blatný má těžké problémy uvnitř vlastního resortu. Bublaly, bublaly, až to prasklo a vyletělo. „Sice má velký uši, ale ho*no slyší…“ posmívají se mu

26.02.2021 14:16

Být ve vysoké funkci bez předešlého politického angažmá není právě nejsnazší cesta. Své o tom jistě ví i ministr zdravotnictví Jan Blatný, jehož premiér Andrej Babiš povolal do úřadu přímo z Fakultní nemocnice Brno, kde Blatný strávil většinu svého profesionálního života. Věnoval se tam pediatrii, a dosud je na webu nemocnice veden jako zdravotnický náměstek pro pracoviště Dětská nemocnice.

Blatný má těžké problémy uvnitř vlastního resortu. Bublaly, bublaly, až to prasklo a vyletělo. „Sice má velký uši, ale ho*no slyší…“ posmívají se mu
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministr Jan Blatný prezentuje opatření proti koronaviru

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí
ParlamentníListy.cz před několika dny přinesly článek o tom, kterak byl „potrestán" VIP účastník zápasu fotbalové Slávie Jan Marounek. Ten spadá pod resort zdravotnictví. Ministr tehdy na twitteru napsal, že „Jan Marounek byl odvolán z pozice zástupce hlavní hygieničky. Stalo se tak po dohodě se státním tajemníkem a s hlavní hygieničkou. Lidé v těchto pozicích musejí jít příkladem. Pana Marounka jsem také vyzval, aby se veřejně omluvil.“

Hezky znějící souvětí o vině a trestu však v reálu vypadá zcela jinak.

„Doktor Marounek přišel o pozici zástupce hlavní hygieničky, ale nejzásadnější post mu zůstal. Je totiž i nadále ředitelem odboru ochrany veřejného zdraví. Prakticky to znamená, že nadále bude psát a připravovat, jako tomu bylo doposud, veškerá mimořádná opatření, v tomto hledejte důvod všeho, proč má takové zastání a neskončil okamžitě,“ uvedl náš zdroj z resortu zdravotnictví.

„Pan Marounek pouze přišel o titul zástupce a asi třináct stovek platu, úsměvné, že?“ doplnil.

Jenomže to není vše. Jak se nám podařilo dále zjistit, Jan Blatný nemá na růžích ustláno i z jiných důvodů.

„Především dbejte na autoritu a rozdílnost mezi lékařem, habilitovaným lékařem a jmenovaným profesorem. Není standardem, aby na klinice docent řídil profesory, to jde proti smyslu vědeckého, až celoživotního vzdělání," sdělil pro PL jeden ze dvou dalších zdrojů, s nimiž jsme měli možnost hovořit.

Důvody, proč se obrátil na naši redakci, jsou prozaické. Vadí mu vnitřní spory. Pakliže mluvil o Janu Blatném, mínil to, že se habilitoval. Je tedy docentem. Jedním z Blatného náměstků je však profesor. Konkrétně se jedná o Vladimíra Černého (níže). Ten ukončil studium na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové v roce 1985. Vědeckou hodnost získal v roce 1998, v roce 2001 se habilitoval, v roce 2009 byl jmenován profesorem. Podle našeho zdroje jde o „poměrně neřízeného a ambiciózního zástupce resortu“.

V tom prý ale zásadní problém není.

„Víte, struktura našeho úřadu je pevně daná. Mohu třeba říci, že jsem velice zaskočen funkcí státního tajemníka. Jeho pozice mi dodnes nedává smysl,“ podotkl. A zde se musíme zastavit.

Státním tajemníkem je na zdravotnictví jistý Stanislav Měšťan. Státní tajemník má mimochodem postavení náměstka pro řízení organizačních věcí státní služby, má velkou moc a mediální klid.

Pakliže se podíváte do jeho profesní historie, spojitost s lékařstvím byste hledali marně. Měšťan, který odmítl udělit výtku shora zmíněnému řediteli Marounkovi, v minulosti pracoval ve firmě Okay elektrospotřebiče, aby se následně stal referentem státní správy, vedoucím úseku vzdělávání a vedoucím oddělní vzdělávání a rozvoj na MŠMT. Mezi zdmi budovy ministerstva se pohyboval v letech 2010–2019. V dubnu odešel, aby se stal státním tajemníkem na Blatného resortu.

Náš zdroj v tomto směru vidí zvláštní konotace. „Z ministra si utahují, že má velké uši, ale hovno slyší, promiňte mi ten výraz,“ řekl tento nejmenovaný lékař. „Docent Blatný má hodně ztíženou pozici v tom, že seznámení s úřadem trvá dlouhé měsíce, ne-li roky, takže sice za vše ručí a má svou hlavu před mediálním světem na špalku, ale fakticky je v rukou rozhodnutí, procesů a smluvních vztahů, které reálně nepostihne časově ani znalostně. To, že někomu z náměstků řekne, aby udělal to a to, neznamená, že to tak je. Osobně se mi zdá, jako by někteří lidé na ministerstvu pracovali proti němu,“ dodal.

Podobné zkazky byly slyšet v minulosti mnohokrát. Vždy byly dávány do souvislosti s Jaroslavem Faltýnkem a jeho blízkým spolupracovníkem Romanem Prymulou. Až poté, co Faltýnkova tajná schůzka na Vyšehradě, kde s Prymulou podle našich informací seděli u samostatného stolu a řešili obchodní záležitosti, jejich vztah údajně ochladl.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí
I přesto se mnohokrát Prymulovo jméno opakovalo. Měl být náhradou za Jana Blatného. Nestalo se.

Sám Blatný má podle našich informací z jeho mateřské nemocnice v Brně velmi dobrou pověst. Jak profesně, tak lidsky prý byl schopen řešit vždy a vše na výbornou. „Profesor Štěrba i Valík jsou velmi svědomití a nároční,“ uvedl tamní zdroj ke generálnímu řediteli brněnské nemocnice a jeho náměstkovi pro strategii.

Pokud bychom se však vrátili na pražské Palackého náměstí, kde Jan Blatný aktuálně sídlí, podobnou chválu bychom neslyšeli.

„Je to proto, že vaše hlava nepadne. Problémy s koronavirem nejsou vinou Honzy Blatného, ale nedisciplinovaností tisíců spoluobčanů. Řada mých kolegů však sází na to, že má vliv, postavení. Pokud by docent Blatný končil, jim půjde o jediné, aby oni zůstali. Osobně bych rád věděl, jak by si například Vladimír Černý vedl…“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…