Foldyna je hlupák, říká Paroubek. Z akce ČSSD protiromský pochod

28.08.2011 20:09

Páteční akce ČSSD v Rumburku se změnila v protiromský pochod. ČSSD v Rumburku - fakt drsná káva, píše na facebookovém profilu Jiřího Dienstbiera jeden z jeho přátel. Podobný názor má i politolog Lukáš Jelínek, který páteční události označil za nehoráznou ostudu, a Jiří Paroubek, který na akci shledává jediné pozitivum: že ji neorganizovala Dělnická strana.

Foldyna je hlupák, říká Paroubek. Z akce ČSSD protiromský pochod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek

Ve snaze zabránit pochodu ultrapravicových radikálů svolala do Rumburka akci ČSSD. Snažila se tak předejít plánovanému pochodu radikálně pravicového hnutí Občanský odpor. Jak to dopadlo? Rumburkem nakonec pravicoví extremisté pochodovali společně s účastníky sociálnědemokratické demonstrace a jeden z představitelů tohoto hnutí vystoupil s xenofobním projevem na jednom pódiu vedle poslance Jaroslava Foldyny na poslancovo pozvání. Akce se totiž organizátorům z řad ČSSD naprosto vymkla z rukou.

Psali jsme:
Sousedka rodiny "mačetáře": Slušní lidé. Jen syn se nepovedl

FOTOGALERIE Z AKCE Nepokoje v Rumburku

Podle starosty Sykáčka měla být právě účast lidí napojených na Občanský odpor na akci eliminována. Namísto toho však extremisté dostali na akci prostor. Takový, že se po půl šesté shromáždilo několik set lidí, kteří vypískali starostu Jaroslava Sykáčka a po státní hymně se přesunuli k panelákům, které obývají Romové. Během pochodu podle informací reportérky ParlamentníchListů.cz účastníci křičeli „Cikáni do práce" a nakonec došlo i ke střetům mezi demonstranty a Romy.

Sledujeme téma Romové v Rumburku
SLEDUJEME téma Romové

Páteční Rumburk? Ostuda, která by měla mít uvnitř ČSSD dohru, míní politolog

„Akce se zvrhla. Původní nápad úplně hloupý nebyl. Organizátoři akce však připustili na tribunu lidi, kteří chtěli napjatou atmosféru eskalovat, ne uklidňovat," poznamenává pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek. Chybu vidí jednoznačně na straně pořadatelů akce: „Organizátoři měli být předvídavější. Uřízli si takovou ostudu, že by se to mělo v rámci ČSSD důrazně řešit."

Řešit by to přitom podle Lukáše Jelínka měla celá strana. „Distancovat se od toho dál nedá. Četl jsem na Facebooku smířlivější vyjádření poslance Foldyny, který uznal, že akce byla chyba. Podobně se vyjádřilo i několik dalších sociálnědemokratických politiků. Socdem by však měla především řešit budoucnost, aby se už nic takového neopakovalo," varuje Jelínek.

Podle něj je především problémem, že ne ve všech lidech jsou tamní sociální demokraté kvalifikovaní na to, aby pořádali takovéhle akce. A dodává, že by se ČSSD měla také speciálně vyjádřit k dění na Šluknovsku. „Od sociální demokracie by měl zaznít argument, že je to více než problém rasový problém sociální, ne připouštění xenofobů na svá pódia," připomíná Lukáš Jelínek.

Vedení ČSSD mlčí. Podle Jiřího Paroubka akci neukočíroval poslanec Foldyna

Současné vedení sociální demokracie však během víkendu žádné odpovědi k pátečním událostem na sociálnědemokratické akci v Rumburku neposkytlo. Nedalo je ani svým voličům, kteří bombardují s prosbou o vyjádření zejména facebookový profil Bohuslava Sobotky, nedalo je ani ParlamentnímListům.cz.

Za ČSSD se tak k situaci vyjádřil její bývalý předseda Jiří Paroubek. „Evidentně se jedná o chybu poslance Foldyny. Ten sám v regionu nedělá nic. Pan poslanec Foldyna si zřejmě myslel, že je politickým géniem, že akci ukočíruje. On ale politickým géniem není, akci neukočíroval. A přestože oceňuji jeho odvahu, že z akce neutekl, tak se ukázal jako politický hlupák. To ale pro mě není žádná novinka," říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Paroubek.

Tohle nebyl šťastný začátek, kroutí hlavou Paroubek

Jiří Paroubek si je vědom, že problém v regionu Šluknovského výběžku existuje, ale v současné době už podle něj nikdo nezná jeho řešení. „Když se dalo zabránit přílivu dalších obyvatel na Šluknovsko, tak ta města neměla pravomoci a možnosti něco takového udělat. Nyní sklízí plody neprozíravé vládní politiky," uvažuje Jiří Paroubek. Podle něj je v současné situaci nutné, aby v oblasti Šluknovského výběžku došlo k navázání spolupráce policie a romských skupin, které jsou do společnosti úspěšně začleněné. „Nic takového se ale nestalo," lituje Paroubek.

Chopit problému by se měla podle Jiřího Paroubka důsledněji celá ČSSD. „Sociální demokracie si musí všímat těchto sociálních problémů z centra, protože ten problém není jen v Rumburku. A vedení ČSSD by do těch regionů mělo jezdit, problém je totiž celostátní úrovně. Některé případné kroky by se navíc stejně musely řešit a vyjednat i s Bruselem, aby nedošlo k porušení směrnic Evropské unie," vysvětluje bývalý sociálnědemokratický předseda a uzavírá: „S něčím se začít musí, páteční akce v Rumburku nebyl šťastný začátek, ale je lepší, že akci pořádala ČSSD a ne Dělnická strana. To je na tom tak jediné pozitivní."

Máte možnost ptát se i dalších politiků, Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

K věci:
Prosil Nečase. Neberte nám policisty, zoufá si starosta Rumburka 
Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky 
Sem Romy stěhovat nebudete, naštval se. A rozjel Občanský odpor 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…