Současná právní úprava dovoluje restauratérům umožnit kuřácký koutek např. tím, že na některé stoly umístí cedulku kuřácké oddělení a na jiné je nedají. Mohou také vytvořit jakýsi koutek oddělený chabou zástěnou, což nekuřáky před pasivním kouřením ochrání stejně účinně, čili vůbec. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) to chce ve spolupráci s hygieniky změnit.
Pomůžeme tím všem
"Snažíme se posílit ochranu před účinky nepřímého tabákového kouře, to znamená omezit účinky pasivního kouření. Týká se to hlavně stravovacích provozů, dětských hřišť a restauračních zařízení," uvedla zástupkyně hlavního hygienika Viera Šedivá, jež má přípravu zákona na starost.
Prozatím se uvažuje o třech možných variantách opatření. Nejlepší by podle Šedivé bylo, kdyby se podařilo prosadit zákaz kouření v restauracích úplně, i když tuto možnost nepovažuje za pravděpodobnou. Další možností by mohla být pro restauratéry povinnost zbudovat stavebně oddělené prostory. Třetí nejměkčí variantu pak představuje snaha zpřísnit alespoň stávající pravidla.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp