Kontrolovat BIS? Kdo je hodný a zlý, nemohou určovat lidé, namítá Benda

30.04.2012 18:46 | Zprávy

Frustrace ze současného stavu veřejného života stála za zrodem iniciativy 'Vraťte nám stát', v níž se sloučilo 23 - za normálních okolností neslučitelných - občanských sdružení. Podle jejich představitelů se „vládnoucí kasta“ zabetonovala zákony a hájí své pozice údajnými demokratickými principy. Iniciativa požaduje vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by prověřila činnost Bezpečnostní informační služby (BIS).

Kontrolovat BIS? Kdo je hodný a zlý, nemohou určovat lidé, namítá Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Zveřejněné nahrávky lobbisty Romana Janouška kromě dokladu o nadměrném vlivu byznysu na politiku mají jeden velmi podstatný přesah. Podle politologů v plné nahotě ukázaly na slabost demokracie a zacyklení mafiánských struktur, které pronikly do institucí státu. Pro tento spor klíčová otázka, zda expremiér Mirek Topolánek (ODS) věděl o činnosti Janouška, je do jisté míry zodpovězena neochotou Topolánka dostavit se na jednání komise BIS a tvrzením Jiřího Langa, že informaci předal, což Topolánek samozřejmě popírá. 

Iniciativa 'Vraťte nám stát' pod tíhou událostí podledních týdnů požaduje vznik parlamentní vyšetřovací komise složené z neposlanců (zástupců protikorupčních iniciativ, zástupců akademické obce, duchovních, bývalých politických vězňů a dalších důvěryhodných osobností), kteří by se po absolvování prověrky Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) mohli seznámit s tajnými dokumenty BIS týkajícími se aktivit lobbistů, kmotrů a mafiánů a jejich napojení na politiky a další veřejné činitele.

Iniciativa následně hodlá zajistit vyvození odpovědnosti - včetně té trestní - vůči všem aktérům. A konečně navrhuje prosadit návrhy zákonů, které zabrání opětovnému vzniku mocenského monopolu. Sociolog Ivan Gabal na tiskové konferenci připustil, že inspiraci v tomto kroku našli v USA, kdy podobným způsobem byla vytvořena komise pro vyšetření aféry Watergate.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…