„V Česku se bohužel kvalitní české kuchyni nedaří. Buď to kuchaři neumějí anebo se jim do toho nechce. Kdo vám tam udělá dobrou koprovou či křenovou omáčku anebo svíčkovou. Nemyslím, nějaký vodovky zahuštěný moukou. Lidi, co sem přijedou z Česka, jsou zklamaní. Nedávno tady byla jedna profesorka a prohlásila, že tak špatně jako v Praze ještě nejedla. Všechno, za co tady bojuju, jde do kopru. Dřív byla česká kuchyně světoznámá, dnes je to pryč,“ nadává jako špaček zanedlouho už sedmdesátiletý rodák z Teplic Erhard Špaček, který dnes provozuje nedaleko centra Mnichova Bistro Hardy.
Jídlo na český způsob: nechutný
Bistro v názvu podniku vyhlášeného kuchaře Erharda Špačka má své opodstatnění. V minirestauraci je jen bar a malá jídelna, všehovšudy několik stolů. Přesto sem často míří gurmáni z širokého okolí. České speciality tady nikdo nešidí. Jídlo na talířích dokazuje, že kvalitní staročeská kuchyně může být dietní a výtečná. Třeba se svíčkovou si kuchař doslova vyhraje. Maso naloží, omáčku vaří tři hodiny a pak to podle toho i vypadá. Chuťové pohárky si přijdou na své. Proto mu vadí, jak przní staročeská jídla kuchtíci v domovině.
„Většina restaurací v Praze je katastrofa a pak se divíte, že jíte nekvalitně. Česká kuchyně opravdu může být dietní, ale musí si s tím dát někdo práci. Když jim to řeknu, začnou držkovat, že emigrant ze Západu jim nemá, co radit. A pak si dáte v lepší české restauraci jídlo na český způsob. Kus kachny, uzeného, vepřového, bílý, červený zelí a vypadá to, jako když to tam někdo nahází lopatou. Teče to dohromady, nechutný. Když jim řeknete, jestli by nemohli dát zelí vedle do misky, koukají na vás jako na pitomce,“ stěžuje si dál Špaček s tím, že dobré a kvalitní jídlo je drahé, ale restaurace, která by v Praze nabídla chutné české speciality, by určitě měla o klientelu postaráno.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jan Rychetský