Nadstranický prezident neexistuje, míní kandidát na Hrad Sobotka

01.10.2011 12:36 | Zprávy

Přes všechny problémy, které trvají skoro rok, se vládě podařilo nalézt kompromisní znění reformních zákonů a ve sněmovně prošly významnou většinou členů vládní koalice. Přes všechny mediální obrazy koaličního soupeření se daří dělat to základní, co naše země potřebuje, tvrdí senátor Přemysl Sobotka, který oznámil kandidaturu na prezidenta.

Nadstranický prezident neexistuje, míní kandidát na Hrad Sobotka

Senátor Přemysl Sobotka nedávno oznámil kandidaturu na post hlavy státu. Rád by na Hradě vystřídal Václava Klause, až mu skončí mandát na jaře roku 2013. Ke svým případným protikandidátům se nechce vyjadřovat. Prý ještě neoznámili kandidaturu oficiálně, takže je to předčasné. V rozhovoru pro dnešní Právo také říká, že v průzkumy veřejného mínění moc nevěří. 

Nadstranický prezident neexistuje

Každý člověk má podle Sobotky nějakou svou politickou historii a nelze tvrdit, že je nadstranický. Senátor v této souvislosti zmiňuje i předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Je obecně známo, že smýšlí sociálně demokraticky a podle Sobotky proto nelze čekat, že ve své funkci bude nadstranický.

„My žijeme v parlamentní demokracii, která je založena na soutěži politických stran a já si nedovedu představit, že by někdo zastával tak vysokou politickou, a hlavně ústavní funkci, aniž by byl vyprofilován. Proto za falešný považuji argument, že je někdo nadstranický, nestranný, nebo bez politického myšlení," tvrdí Sobotka.

Lékař a senátor dále příliš nevěří ani tomu, že příští volba prezidenta už bude volbou přímou. Koalice prý vše připravila, ale sociální demokracie do toho najednou hází vidle a trvá na oslabení pravomocí prezidenta. Bez hlasů opozice se přitom pravicová vláda neobejde, protože k prosazení přímé volby hlavy státu potřebuje ústavní většinu.


Kalousek musí ještě leccos vysvětlit

V minulosti Karel Schwarzenberg (TOP09) prohlásil, že by si dokázal Přemysla Sobotku představit jako společného kandidáta koalice na post prezidenta. V posledních týdnech však poslanci TOP 09 tvrdí, že jejich kandidátem je právě Schwarzenberg. Ani sám Sobotka přitom nepočítá s tím, že se společný prezidentský kandidát najde. Navzdory tomu však koalici hájí.

„Přes všechny problémy, které jsou skoro rok, se vládě podařilo nalézt kompromisní znění reformních zákonů a ve sněmovně prošly významnou většinou členů vládní koalice. Přes všechny mediální obrazy koaličního soupeření se daří dělat to základní, co naše země potřebuje, tvrdí senátor.

Obratem však prohlašuje, že excesy koaličního partnera TOP 09, konkrétně ministra financí Miroslava Kalouska překračují únosnou mez a ministr bude muset ještě leccos vysvětlit. V médiích totiž pronáší obvinění, aniž by je následně podpořil patřičnými důkazy. Sobotka má na mysli např. útok na premiéra Petra Nečase, který má údajně být ve vleku kmotrů, a proto nepodporuje přerozdělení peněz městům a obcím.


Související:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…