„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

21.10.2024 18:50 | Monitoring

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někdejší Československé republice. Babiš se léta soudil se slovenským státem ve sporu o ochranu osobnosti. Ministerstvo vnitra nyní spor ukončilo smírem, aby nebyly na soudní spor vynakládány další peníze. „Sice to trvalo dvanáct let, ale nakonec pravda a spravedlnost zvítězila,“ uvedl Babiš. Ostré reakce vládních politiků a dalších na sebe nenechaly dlouho čekat. Jiní upozorňují, že rozhodnutí soudu je třeba respektovat a namístě je omluva Babišovi.

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost
Foto: Repro Facebook
Popisek: Oslavy vítězství v eurovolbách u hnutí ANO

„Nikdy jsem nepochyboval, že ten spor vyhraju, proto jsem řekl, že se budu soudit klidně do konce života. Nikdy jsem s StB nespolupracoval, neexistuje ani nemůže existovat jediný důkaz, který by dokazoval něco jiného, a proto jsem i čtyřikrát vyhrál soud. Jsem rád, že je to definitivní, dvanáct let mě to zásadně poškozovalo, zneužívali to mí političtí soupeři a uráželi mě. Omluvu neočekávám, na to nebudou mít odvahu,“ uvedl Babiš podle informací serveru iDnes.cz.

Slovenské ministerstvo vnitra uzavřelo v dlouholetém sporu smír, protože na základě právních analýz prý hrozilo, že Babiš soud vyhraje, a mohl by tak dodatečně uplatňovat vysoké finanční nároky na náhradu škody.

„Toto riziko bylo v kontextu efektivního hospodaření s veřejnými financemi neakceptovatelné. Postup je plně v souladu s naší snahou chránit finanční zájmy Slovenska a zabránit zbytečnému plýtvání veřejnými financemi,“ napsalo ministerstvo vnitra. Babiš se v rámci dohody zavázal, že nebude uplatňovat žádné nároky na náhradu škody a stáhne své stížnosti podané u Evropského soudu pro lidská práva.

„Sice to trvalo dvanáct let, ale nakonec pravda a spravedlnost zvítězila,“ komentoval Babiš smír na síti X.

 

 

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) je rozhodnutí slovenského ministerstva vnitra nehorázné. „Neuvěřitelná nehoráznost! Jak se něco takového může stát v demokratickém státě, který má za sebou takovou bolestnou (komunistickou) minulost. Co Babiš Eštokovi slíbil?! Jednou agent, vždycky agent! Mohou to lakovat, jak chtějí, ale to je tak všechno. Hnus!“ má jasno Zdechovský.

 

Zdechovského ale napomenula advokátka Klára Long Slámová: „Kdybyste si přečetl předchozí rozsudky a uměl jim porozumět, tak byste se nemusel zbytečně čílit. Babiš by spor podle předchozích odůvodnění rozhodnutí soudů jednoznačně vyhrál.

 

 

„Pár přátel stačí mít, co uměj za to vzít...,“ komentoval ironicky hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

 

 

Miroslav Kalousek ironicky dodal, že teď ještě Slovensko může uznat, že Vladimir Putin nebyl nikdy v KGB. „Teď už jen zbývá, aby Slovensko uznalo, že Vladimir Putin nikdy nebyl důstojníkem KGB a Václav Havel byl hlavním normalizátorem komunistického Československa,“ glosoval Kalousek.

 

 

A podobně to vidí i europoslankyně za STAN Danuše Nerudová. „Nebude to dlouho trvat a pan Babiš nám bude tvrdit, že byl disident a bojoval za demokracii. Jeho stejně smýšlející slovenští přátelé to rádi za pár eur potvrdí,“ uvedla Nerudová.

 

Kritikou nešetřil ani předseda vlády Petr Fiala z ODS: „Dnes oznámená naprosto neuvěřitelná politická dohoda o jeho spolupráci s StB, kterou uzavřel se spřátelenými politiky na Slovensku, je toho nejnovějším důkazem. Rozsudek nezávislého soudu nahradil obyčejný handl. Tohle je perspektiva, kterou Andrej Babiš fakticky nabízí naší zemi,“ napsal premiér.

 

Naopak někdejšímu vlivnému sociálnímu demokratovi a dnes politikovi strany PRO  Michalu Haškovi se nelíbí nerespekt vůči soudní moci. A připomněl paralelu s herečkou Jiřinou Bohdalovou, která byla vedena jako agentka StB. „Namísto respektu k soudem schválené dohodě jsme už svědky zpochybňování a relativizace slovenského rozhodnutí, podle kterého byl Andrej Babiš neoprávněně evidován StB. Tak schválně jsem přidal kauzu známé české herečky Jiřiny Bohdalové, která byla podle rozhodnutí českého soudu neoprávněně evidována StB. A teď jsem zvědav na ta myšlenková salta mortale. Jiřina Bohdalová se s estébáky sešla v době, kdy byl v kriminále její tatínek, Andrej Babiš v době, kdy pracoval v podniku zahraničního obchodu,“ poukázal Hašek, který v dalším příspěvku zdůraznil, že demokratický politik, natož právník respektuje rozhodnutí soudu včetně cizozemského.

Lidé se pod Haškovým názorovým komentářem spíše pozastavili, jak je možné, že nevadí značně výraznější komunistická minulost prezidenta Petra Pavla.

„S napětím čekám, kolik lidí najde odvahu se nyní omluvit Andreji Babišovi za obvinění ohledně jeho spolupráce s StB. Ale tak nějak tuším, jak k tomu STAN, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL přistoupí,“ povzdechla si poslankyně Taťana Malá z hnutí ANO.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 248 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lepševici už řvou., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBorowitz , 21.10.2024 19:22:03
Pane Zdechovský, a co takhle: Jednou komunista, vždycky komunista!, Jednou rozvědčík, vždycky rozvědčík! Že paní Nerudová za tím vidí nějaké úplatky mě ani nepřekvapuje, má s nimi patrně bohaté zkušenosti ještě z MU v Brně.

|  22 |  1

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…