„Byla jsem vyřízená“. Merkelová otevřeně líčila, jak jednala s Putinem

25.11.2022 9:56 | Zprávy

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že ke konci svého mandátu už neměla žádné páky, jak přimět ruského prezidenta Vladimira Putina k jednání. Putinovi podle ní záleží jen na moci a tu ona jako odcházející politička neměla, řekla v rozhovoru pro týdeník Spiegel.

„Byla jsem vyřízená“. Merkelová otevřeně líčila, jak jednala s Putinem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová

Poslední setkání Merkelové a Putina se uskutečnilo v srpnu 2021. Poprvé dorazil ruský vůdce na schůzku v doprovodu ministra zahraničí Sergeje Lavrova, ačkoliv dříve podle Merkelové jednali mezi čtyřma očima.

Během léta se Merkelová neúspěšně pokoušela spolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem dojednat setkání s Putinem. „Každý už tehdy věděl, že na podzim budu pryč,“ řekla Spiegelu Merkelová. „Z pohledu mocenské politiky jsem byla vyřízená. A pro Putina je moc to jediné, co se počítá,“ dodala v rozhovoru pro týdeník Spiegel někdejší dlouholetá německá kancléřka.

Rusko před únorovým začátkem invaze na Ukrajinu několik týdnů shromažďovalo své jednotky u hranic s Ukrajinou. Ve světle pozdějších událostí čelila Merkelová i další lídři zemí Evropské unie kritice, že měli s Kremlem jednat s větší důrazností, píše BBC.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senát se přebarvil. Babišovo ANO posílilo. Kdo půjde do vedení?

16:50 Senát se přebarvil. Babišovo ANO posílilo. Kdo půjde do vedení?

Docent Břetislav Rychlík, plukovník Robert Šlachta, profesor Stanislav Balík nebo profesor Miroslav …