„Hodně špatná zpráva pro ČR. Hrozí průšvih.“ Ekonom Pikora a propad akcií. Jde o čas

06.08.2024 16:38 | Komentář

Nynější propad akcií na burzách je mimo jiné důsledek toho, že se rok nebo dva budovalo očekávání, že vzniká úžasný byznys díky rozmachu umělé inteligence. „Představa byla taková, že umělá inteligence z velké části nahradí lidi, a to by ušetřilo na planetě mnoho pracovních míst. Výnos by to byl brutální, na všech kontinentech, takže by to opravdu dělalo ohromné peníze,“ říká pro ParlamentníListy.cz Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group. Investice se sice nejspíš vyplatí, ale lidé budou čekat déle, než si mysleli. A tak chtějí peníze ze sázky na umělou inteligenci stáhnout a najít si jinou, lepší.

„Hodně špatná zpráva pro ČR. Hrozí průšvih.“ Ekonom Pikora a propad akcií. Jde o čas
Foto: Screen Xaver Live
Popisek: Vladimír Pikora v pořadu Přísně tajné

Vyděšené investory a propad burz přinesl začátek tohoto týdne na akciových trzích. Způsobit to mohla jak zvyšující se hrozba recese ve Spojených státech, tak obavy ze splasknutí bubliny akciových titulů spojených s umělou inteligencí, případně geopolitické napětí, které roste mezi Izraelem a Íránem. „Myslím si, že Izrael versus Írán hraje malou roli. Podstatné je, že se tady rok nebo dva budovala představa, že vzniká úžasný byznys, což je umělá inteligence. Dalo se to přirovnat k něčemu, jako když lidé investovali do kolumbovských výprav, které měly objevit nové kontinenty. Tenhle úžasný byznys stál strašné peníze a přišla velká nejistota, jestli se ty peníze vrátí. V tuhle chvíli se ukazuje, že se asi vrátí, ale mnohem později, než se očekávalo,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group.

Ovšem lidé na ty výnosy nechtějí tak dlouho čekat, místo toho si chtějí peníze z téhle investice stáhnout a najít si nějakou jinou, lepší investici. „Jenomže když se člověk ohlédne za těmi posledními dvěma roky, tak v Americe se během nich zas tak nic hezkého nedělo. I když akcie rostly, tak jenom díky tomu, že se očekával boom umělé inteligence s vidinou toho, že umělá inteligence ovládne všechno a vydělá strašné peníze. Představa byla taková, že umělá inteligence z velké části nahradí lidi, a to by ušetřilo na planetě mnoho pracovních míst. Výnos by to byl brutální, byl by globální, všude na všech kontinentech, takže by to opravdu dělalo ohromné peníze. Ale sice se ukazuje, že to jde, ale když třeba zkusíte pomocí umělé inteligence napsat článek, zjistíte, že to trvá tak dlouho, že si ho radši rovnou napíšete sami, neboť umělá inteligence to nedá. Možná že to dá za pár let, ale zatím to stále nedává,“ upozorňuje ekonom.

Pokračující výplach by přinutil Fed konat

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je škoda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevodnař , 06.08.2024 18:27:42
že takove ekonomicke rozbory musi dělat človek ktery neni ve vladě neb v te nemame jedineho ekonoma zato učitelu profesoru a jinych užvaněnych neznalcu je tam plno!! :-)))

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…