„Hřibova“ kampaň proti zírání na ženy: Opsáno od země, kde migranti nejen zírají

22.08.2024 11:14 | Monitoring

Pirátský náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib oznámil, že se v pražské MHD rozjela kampaň proti obtěžujícímu zírání na ženy. Obdobná kampaň běží i ve Velké Británii. Glosátor veřejného dění Ondřej Tesárek poznamenal, že je to tatáž Velká Británie s gangy Pákistánců pasoucích tisíce dívek za asistence policie. Zemi se zakázanými noži, protože stát už neví, jak zastavit násilí na ulicích.

„Hřibova“ kampaň proti zírání na ženy: Opsáno od země, kde migranti nejen zírají
Foto: Hans Štembera
Popisek: V tramvaji, ilustrační foto

V pražské MHD se rozběhla kampaň proti sexuálnímu obtěžování v MHD. Někdejší hlavní tvář ČT Světlana Witowská veřejně popsala, že se sama setkala s naprosto nevhodným osaháváním v prostředcích veřejné dopravy. 

Zvláště alarmujícím zjištěním je množství cestujících, kteří se setkali s jednáním, které by se dalo označit za sexuální obtěžování či sexuální násilí. „S nevítanými pokusy o hlazení, líbání či fyzické sblížení se setkalo 20 % cestujících, s veřejným sebeukájením v dopravě 19 % cestujících, 8 % cestujících bylo donuceno k ukojení rukou nebo jinou částí těla a 6 % cestujících bylo donuceno násilím k sexu či se setkalo s pokusem o sexuální styk nátlakem,“ doplňuje Radan Šafařík. „Podle výzkumu se s většinou z uvedených typů sexuálního obtěžování či násilí ve veřejné dopravě výrazně častěji setkaly ženy,“ stálo mimo jiné v průzkumu, který spatřil světlo světa ještě v časech vlády Andreje Babiše.

Téma sexuálního obtěžování v hromadné dopravě však neřeší jen v Česku. Obdobná kampaň již nějaký čas běží i ve Velké Británii, londýnské metro nevyjímaje.

„Hlášené sexuální delikty meziročně vzrostly o více než 10 % v metru, vlacích a autobusech po celém hlavním městě, ukazují údaje z Transport for London (TfL),“ uvedlo britské veřejnoprávní médium. Od února 2023 do ledna 2024 bylo na síti nahlášeno policii 2 671 sexuálních trestných činů.

Podle londýnského dopravního podniku nárůst oznámení ukazuje, že kampaň vlastně funguje.

Dopravní úřad uvedl, že „nárůst hlášení byl očekáván“ po zahájení jeho plakátových kampaní a byl „pozitivním znamením, že kampaň funguje, vzhledem k tomu, že sexuální obtěžování je výrazně podhodnoceno“.

Kampaň proti obtěžování

První vlna plakátů byla spuštěna ve Velké Británii v říjnu 2021, přičemž každý z nich upozorňoval na jinou formu sexuálního obtěžování. V lednu 2023 následovala druhá fáze kampaně, která vybízela kolemjdoucí k akci, pokud se stanou svědky obtěžování spolucestujícího – pokud to bude bezpečné.

Glosátor veřejného dění Ondřej Tesárek k tomu poznamenal, že je to tatáž Velká Británie, která hledá cesty, jak omezit násilí v ulicích.

„Rád bych, aby nezapadlo, že nám byla včera Británie představena jako příklad země, kde také probíhá kampaň proti zírání. Ano, ta Británie s gangy Pákistánců pasoucích tisíce dívek za asistence policie. Zemi se zakázanými noži, protože stát už neví, jak zastavit násilí v ulicích. Ta Británie, kde bude propuštěno 5000 vězňů z přeplněných věznic, aby bylo místo pro fotříčky, co protestovali proti systému. Přesně na tohle chci upozornit. Stát proti bílému muži, živiteli rodiny,“ poznamenal Ondřej Tesárek.

Ondřej Tesárek promlouvá

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 22.08.2024 13:10:54
Ta kampaň týkající se zírání na ženy není určena Arabům a černochům. Stejně jako zákaz nošení nožů. Ta je určena bílému muži. To si myslím pochopil už asi každý.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…