„Já ji nevolil. Vyžírko.“ 95 tisíc pro první dámu? Pavel vstoupil do vřavy. Křičí se dál

08.10.2024 22:22 | Monitoring

Prezident Petr Pavel hájí návrh na měsíční plat na reprezentaci pro první dámu. Považuje za správné, aby i výdaje první dámy za její podíl na službě této zemi byly správným způsobem oceněny, vyjádřil se k návrhu na sociální síti X. Lidé prezidenta za jeho vyjádření kritizovali, vysloužil si i označení "vydřiduch".

„Já ji nevolil. Vyžírko.“ 95 tisíc pro první dámu? Pavel vstoupil do vřavy. Křičí se dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

„V souvislosti s emotivní debatou o náhradách pro první dámu cítím potřebu se k této věci vyjádřit. První dáma stejně jako prezident slouží této zemi, pracují na konkrétních tématech, cestují, reprezentují. S tím jsou spojené i výdaje,“ hájí prezident Petr Pavel na platformě X plat pro první dámu.

„Považuji za správné, aby i výdaje první dámy za její podíl na službě této zemi byly správným způsobem oceněny,“ pokračuje hlava státu.

Dodal, že nepovažuje za relevantní, aby doba, kterou první dáma stráví službou státu, nebyla započítána do důchodu a aby jí nebylo hrazeno zdravotní a sociální pojištění.

„Nikdy jsem nežádal navýšení finančních prostředků, naopak, můj návrh zněl, aby část mých náhrad byla snížena a převedena na manželku, tak aby mohla plnohodnotně vykonávat svoji práci a nebyla závislá na manželovi,“ uvedl prezident Petr Pavel.

 

V reakcích se lidé neshodnou. Jedni považují plat pro první dámu za samozřejmost a rozvířenou debatu nad tím za populismus. Jiní zase upozorňují, že Pavlovu manželku ve volbách nikdo nevolil, neměla by tedy mít nárok na plat z veřejných prostředků.

 

 

 

 

 

 

Najdou se i tací, kteří přispěli k tématu odlehčenou formou.

 

 

V diskusi, která k tématu vznikla na Seznam Zprávách, zaznívá ze strany veřejnosti velká kritika.

Plat pro první dámu odmítá například diskutér Jiří Strnad: „Do voleb šel pan Ing. Petr Pavel alias Pávek za určitých podmínek (plat, výdaje atd.). Jeho manželku nikdo nevolil, není tedy její povinnost někam jezdit, někoho reprezentovat. Netuším, jakou podporu ta paní má, ale lze předpokládat, že se po tomto kroku sníží,“ uvedl.

„Ach jo… Už takhle jsou pro někoho jako trn v oku a teď ještě tohle! Tohle vám na přízni lidí opravdu nepřidá,“ vzkázala hlavě státu Ellen Dimitrová.

„Kdo o její služby stojí? Volená není. To bude chtít premiérová také?“ tázala se Stanislava Kratochvílová.

„Je dobře, že Pavel ukázal a dokázal, jaký je to vydřiduch, a hlavně na špatném místě, prezident, kterému na českém občanovi nezáleží, ale na vlastním obohacování!“ usoudil Ján Čagala.

Eva Pavlová by si coby první dáma od příštího roku mohla polepšit o více než 95 tisíc korun měsíčně. Počítá s tím novela zákona o platu a dalších náležitostech představitelů státní moci, kterou na konci září představilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Novela se týká všech budoucích partnerů či partnerek české hlavy státu.

Podle návrhu zákona by nově měla „manželovi nebo partnerovi prezidenta republiky náležet víceúčelová paušální náhrada výdajů spojených s výkonem jeho povinností a veřejnou činností ve výši třicet procent zvláštní víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky,“ stojí v novele.

Kvůli revoluční změně, kdy by Pavlová měla pobírat honorář 95 tisíc korun měsíčně, je pod palbou kritiky.

Základní plat prezidenta pro letošní rok představuje částku 341 200 korun. Od roku 2011 sice podléhá dani, neodvádí se z něj však zdravotní a sociální pojištění. K tomu měsíčně hlavě státu náleží zvláštní víceúčelová paušální náhrada ve výši 317 500 korun.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

doc. Břetislav Rychlík byl položen dotaz

Co si myslíte o nálepkování?

Ptám se vás, protože vy jste mnohými také nálepkován. Myslíte, že to věčné nálepkování i ze strany vlády, za kterou jste kandidoval je správné a k něčemu dobré?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 29 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Já ji nevolil. Vyžírko.“ 95 tisíc pro první dámu? Pavel vstoupil do vřavy. Křičí se dál

22:22 „Já ji nevolil. Vyžírko.“ 95 tisíc pro první dámu? Pavel vstoupil do vřavy. Křičí se dál

Prezident Petr Pavel hájí návrh na měsíční plat na reprezentaci pro první dámu. Považuje za správné,…