„Jaderná válka? Není, kdo by to zastavil.“ Carlson vyzpovídal mocného Rusa, který ví

08.07.2024 16:05 | Monitoring

Jak je na tom současné Rusko? Publicista Tucker Carlson se zeptal dvaapadesátiletého „legendárního ruského oligarchy“ Andreje Melničenka. Toho se prý rozhodla zničit administrativa Joea Bidena. Melničenko popsal, proč je podle něj válka katastrofou jak pro Rusko, tak pro Západ a jak západní politici sami sebe vehnali do úzkých.

„Jaderná válka? Není, kdo by to zastavil.“ Carlson vyzpovídal mocného Rusa, který ví
Foto: Repro X
Popisek: Americký moderátor a komentátor Tucker Carlson na konferenci o svobodě slova

Tucker Carlson si na rozhovor pozval jednoho „z legendárních ruských oligarchů“, jak sám nazval Andreje Melničenka. Carlson k tomu dodal, že je to jeden z lidí, kterého zničila Bidenova administrativa. A chtěl od něj slyšet, v jakém stavu je dnešní Rusko.

Melničenko je jedním z lidí, kterým byl zablokován majetek v rámci protiruských sankcí. V rozhovoru s Carlsonem vyjádřil naději, že se mu jednoho dne majetek vrátí. „Je to politické rozhodnutí,“ podotkl. Melničenko vlastní jednu z největších světových společností na výrobu hnojiv. Jde o firmu, která dodala na trh asi sedm procent celosvětového obchodu s hnojivy. A podle svých slov nechápe, proč na něj byly uvaleny sankce. Kdyby obchodoval se zbraněmi, prý by tomu rozuměl, ale pakliže obchoduje s hnojivy, díky kterým má svět co jíst, nechápe, proč musí čelit sankcím.

Podnikat prý začal už v devatenácti letech, při studiu na moskevské univerzitě. „Vybudoval jsem několik společností, které se staly světovými lídry ve svém oboru,“ prohlásil. „Nikdy jsem nepracoval pro žádný stát, Rusko ani žádný jiný,“ dodal jedním dechem.

Když mu bylo 21 let, získal licenci na provozování bankovního domu, který později prodal. Privatizace si prý nevšímal, takže ani on, ani jeho banka na ní prý nezbohatli. Zdůraznil, že budoval čistě soukromé subjekty. „Bylo mi 23 nebo 24 a neměl jsem dost peněz, takže privatizace jako příležitost mi unikla,“ popsal svou pozici.

S invazí na Ukrajině podle vlastních slov nemá nic společného, přesto se ocitl na sankčním seznamu. A jeho majetek byl zmrazen. Může být i zabaven.

„V mém případě jsem nebyl potrestán proto, že jsem udělal něco špatného. Byl jsem sankcionován, pro to, kdo jsem, a jsem bohatý Rus. Bez procesu,“ zdůraznil. Přitom banku prodal v roce 2007 a finančním službám se řadu let nevěnuje.

„Pokud máte peníze na účtu, zablokují vám je na účtu. Pokud máte soukromý dům, v zásadě nemůžete jít do svého domu,“ popsal mechanismus sankcí. Touto cestou mu prý Američané zabavili pár miliard dolarů. V praxi to pak znamená, že jeho společnost vyprodukuje méně hnojiv, a to podle ruského podnikatele v konečném důsledku značí, že více lidí na celém světě bude trpět hladem. „Neúměrný účinek sankcí dopadl především na chudé země Afriky, některé země Latinské Ameriky, některé země Asie,“ vyložil svůj pohled na celou věc s tím, že když si zemědělci v Africe nemohli nakoupit jeho hnojiva, vyprodukovali méně domácích plodin. A to vedlo k růstu cen těch produktů, které na trhu dostupné byly.

Ale američtí zákonodárci prý velmi dobře vědí, co svými sankcemi po světě způsobili.

A Evropané prý stejně dobře věděli, co se stane, pokud se odstřihnou od levných ruských energií. Evropané museli podle ruského podnikatele vědět, že firmy začnou odcházet např. do USA za levnějšími energiemi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Užiteční idioti v Evropě jsou největší hrozbou , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 08.07.2024 17:31:27
Kazisvětští Američani kteří rozvrátili neutrální Ukrajinu Majdanem a vlákali Rusko do Ukrajinské pasti chtějí zůstat za bukem a dívat se na jaderné peklo v Evropě přes satelitní družice .

|  21 |  0

Další články z rubriky

Kolář by bojeschopné Ukrajince posílal domů. V Polsku to zkusili. Moc to nedopadlo

13:03 Kolář by bojeschopné Ukrajince posílal domů. V Polsku to zkusili. Moc to nedopadlo

Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) vyzývá k řešení situace bojeschopných ukrajinských uprchlíků, kteří s…