„Jak se k tomu profesor politologie dostane?“ Podivná investice Fialy. Ekonomka volá ČT

26.07.2024 16:25 | Monitoring

Ekonomka Hana Lipovská přišla s dobrou zprávou. Česko už do EU odvedlo více peněz, než z ní dostalo. Lipovská se rozhodla prozradit, proč je to dobrá zpráva. A jedním dechem popsala, do jaké smrtící spirály se dostáváme. Poté věnovala pozornost investici Petra Fialy (ODS). Do firmy, kterou označila za temnou. „Je to společnost, která působí velmi temně. Ale samozřejmě, ne všechno, co působí temně, musí být nelegální. Podívejme se na začerněné smlouvy České televize,“ prohlásila Lipovská.

„Jak se k tomu profesor politologie dostane?“ Podivná investice Fialy. Ekonomka volá ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Ekonomka Hana Lipovská promluvila v pořadu Aby bylo jasno. Věnovala pozornost svobodě, dotacím a daním. Ale než došla až k nim, věnovala se rozdělení společnosti.

„Jsme na úpatí dlouhodobé krize. Skutečné dlouhodobé krize. I u nás je prapůvod té krize v politické diskusi a abychom to změnili, tak potřebujeme diskusi, které se zúčastní všichni občané. Tedy žádné dělení na dezoláty a nedezoláty,“ nechala se slyšet Lipovská, která se tady dovolávala zkušeností nedávno zesnulého ekonoma Karla Dyby, který se podílel na transformaci české ekonomiky ze socialistické na kapitalistickou.

A hned pokračovala jednou dobrou zprávou o EU.

„Česká republika se v prvním pololetí tohoto roku stala čistým plátcem do evropského rozpočtu. To je v podstatě dobrá zpráva. Když se podíváme na čisté toky z Bruselu a do Bruselu, tak jsme asi jednu miliardu v minusu. A proč je to dobrá zpráva? Protože podporovatelé EU ztratí jeden ten klacek užívaný na eurorealisty,“ podotkla Lipovská.

Skutečností je, že Česko dostalo na dotacích z EU desítky miliard navíc oproti tomu, kolik do Bruselu odeslalo, což uznala i Lipovská. Tvrdí však, že nebýt dotací z fondu Next Generation EU, už budeme čistými plátci. A pokud se jednou členskou zemí EU stane i Ukrajina, pak bude Česko chápáno jako ještě bohatší země a její pozice z hlediska plateb do Bruselu a dotací z Bruselu se ještě více vychýlí na stranu plateb.

Vláda Petra Fialy navíc podle jejího názoru dělá jedno z největších ekonomických zvěrstev, které existuje. To znamená, zvyšuje daně a rozdává dotace. Tohle podle Lipovské musí přestat, protože jinak se dostáváme do „nesmírně nebezpečné spirály smrti“, protože firmy nepochybně chtějí fungovat dlouhodobě a pokud bude čím dál víc lidí brát dotace, tím méně bude vládu kritizovat, aby náhodou nepřišel o dotace. „Protože ten, kdo nedrží hubu a krok, tak o tu dotaci přijde,“ naznačila Lipovská.

Správné je podle ní nečerpat dotace, ale lidé si podle ní stále méně uvědomují, že ten, kdo dotaci chce, musí se chovat podle toho, co si přeje poskytovatel dotace.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Velmi by mne zajímalo , , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVal , 26.07.2024 17:48:52
kde všude má Fiala majetek, kolik má na účtech, zda má nějaké zájmy a majetek na Ukrajině , kam tak stále investuje a vůbec, jeho jednání je nanejvýš podivné . Něco na tom je , ale zjistí to někdo a zveřejní ???

|  18 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…