„Každý chápe, že je to zbytečné.“ Ukrajinci v potížích. Rusové také

30.06.2024 9:50 | Zprávy

Ruská invaze na Ukrajinu trvá již 858 dní a zdá se, že problémy mají jak Rusové, tak Ukrajinci. Rusové nasazují děla stará 77 let, do nichž cpou ne vždy zcela spolehlivou severokorejskou munici. K tomu se zdá, že to vře uvnitř samotné Ruské federace. Vládce Čečenska Ramzan Kadyrov se rázně zastal muslimských občanů Ruska. Jenže ve velkých problémech se ocitají i Ukrajinci. Další z vojáků promluvil o obraně Charkova a o krvavé snaze udržet se na okupovaném břehu řeky Dněpr.

„Každý chápe, že je to zbytečné.“ Ukrajinci v potížích. Rusové také
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Ruští prováleční blogeři nechali po sociálních sítích kolovat fotografie techniky, kterou ruské síly využívají na Ukrajině. Jedná se o houfnice ze stalinských dob, z padesátých let minulého století. A do těchto houfnic cpou nestandardní, pravděpodobně severokorejskou munici. Jde např. o polní dělo M-46 vyrobené těsně po druhé světové válce. Navzdory tomu, jak je toto dělo staré, má podle serveru Kyiv Post dostřel až 27 km.  

Podle publikace Mezinárodního institutu pro strategická studia z roku 2023 „Vojenská rovnováha“ mělo Rusko v době vydání ve skladech až 350 děl M46. Nutnost nasadit takto stará děla podle serveru Kyiv Post ukazuje, jak za takřka 2,5 roku války dokázali Ukrajinci zničit velké množství ruské modernější techniky.

Jenže velké problémy musí řešit i Ukrajinci, což dokládá rozhovor britské BBC s jedním z obránců. Oleksij, s nímž je prý BBC v kontaktu již celé měsíce, naznačil, že obrana Charkova před dalším hrozícím ruským útokem byla organizována dost chaoticky a k městu byly nasazeny zbytky jednotek z různých částí fronty.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22306 lidí
Horší podle něj je, že vláda v Kyjevě trvá na udržení opěrného bodu na okupovaném břehu řeky Dněpr, kde Ukrajinci ovládají jen pár metrů půdy a tato půda je zhusta prolita jejich krví. Oněch pár metrů se podle obránce proměnilo v podstatě v měsíční krajinu posetou krátery od dělostřeleckých granátů, ve které Ukrajinci ztratili mnoho životů a Rusové zde ztratili velké množství techniky. „Zničili jsme mnoho ruského vybavení a oni zničili mnoho našeho personálu. Nechali jsme naše nejlepší kluky na břehu řeky,“ řekl. „Jakýkoli (náš) pohyb byl okamžitě pokryt dělostřelectvem nebo drony. … Vojáci se odtamtud nemohou stáhnout, ale každý chápe, že je to zbytečné (umírání),“ dodal.

A zatímco se na Ukrajině válčí, zdá se, že v samotné Ruské federaci to vře. Kvůli nedávnému teroristickému útoku v Dagestánu. Předseda ruského vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin prohlásil, že „islámští teroristé nesli v den útoku svůj prapor teroru na území Ruské federace“ a vyzval ruský parlament, aby tomu učinil přítrž. Jenže proti tomu se ostře ohradil vládce většinově islámského Čečenska Ramzan Kadyrov, jenž naléhal na Bastrykina a na další ruské představitele, aby pečlivě volili svá slova a vyhýbali se charakterizaci všech muslimů jako teroristů. Čečenský vládce varoval, že taková prohlášení ohrožují jednotu a stabilitu ruské společenské a politické situace. O roztržce mezi dvěma politiky Ruské federace informoval washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Minulý týden teroristé v Dagestánu zaútočili na pravoslavné kostely, na synagogy i na policii. Po útoku zůstalo 20 mrtvých. z toho jeden kněz. Většinou cenu nejvyšší zaplatili policisté. Ruští ultranacionalisté podle ISW vyjadřují rostoucí pochybnosti o schopnosti ruských úřadů zabránit dalšímu teroristickému útoku a řešit etnické a náboženské napětí v Rusku po teroristických útocích v Dagestánské republice. Mezitím se v Rusku opět rozproudila debata o zákazu nošení nikábu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 54 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Má autor aspoň dokončenou základní školu, protože o tom podle jeho blábolů silně pochybuji., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTrashman , 30.06.2024 11:43:54
A nebo je to provokatér Ministerstva vnitra a provokuje uživatele k projevům za které pak budou stáháni.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Trump a Biden: Vše v USA se rozloží. Hrozba už za pár dní

7:42 Trump a Biden: Vše v USA se rozloží. Hrozba už za pár dní

Demokratická národní komise by mohla z Joea Bidena udělat nominanta strany na post prezidenta už v č…