„Kdo se bojí občanů, neměl by dělat politiku.“ Okamura strávil sobotu v Krumlově

23.06.2024 19:00 | Reportáž

Slavnosti pětilisté růže jsou tradičním festivalem začátku léta v Českém Krumlově. Při významném výročí se připomínky slavné minulosti města podle organizátorů zúčastnilo více než 20 000 lidí. Několik hodin zde, pro některé překvapivě, pobyl i předseda parlamentní SPD Tomio Okamura.

„Kdo se bojí občanů, neměl by dělat politiku.“ Okamura strávil sobotu v Krumlově
Foto: Václav Fiala
Popisek: Tomio Okamura s lidmi v Českém Krumlově

Slavnosti pětilisté růže jsou tradiční historickou oslavou v Českém Krumlově. Město si při slavnostech, obnovených od roku 1990, připomíná svou slavnou éru šestnáctého století.

V letošním roce se navíc připomínalo hned dvojité kulaté výročí. 750 let si připomíná samo město, 440 let je zase spojeno s významným místním politikem Vilémem z Rožmberka.

Oslavy se pojí s mnoha tradičními akcemi připomínajícími slavné časy.

Množství návštěvníků ale také připomnělo, že městečko lákající svým geniem loci, kde v létě bývá více turistů než místních, stále hledá rovnováhu mezi turismem a životem obyvatel.

Své k tématu řekl třeba i rusky hovořící návštěvník slavnosti: „Vy jste takový divný národ, dávali jsme vám investice, zaplňovali Karlovy Vary, Prahu. Začali jste jednat a obchodovat s Čínou, a pak po volbách jste se úplně otočili.“

Jako kdyby vlastenectví bylo něco špatného...

Poblíž rakouských a německých hranic jsou také citlivěji vnímány bezpečnostní otázky související s nekontrolovanou migrací.

Ty trápily i starší manžele z Rakouska, pocházející z Čech, kteří se během slavnosti dali do řeči s Tomiem Okamurou. Do debaty se pak zapojil i jadrný slovenský návštěvník.

„V Rakousku a hlavně ve Francii už všichni vidí, jaká je situace, ale tam už je to nevratné,“ souhlasil politik.

Tomio Okamura se zahraničními návštěvníky Českého Krumlova.

„Ano, tam už je to opravdu drsné – a ono to je i v Německu,“ bylo slyšet od procházejících návštěvníků slavností.

„Když řeknete něco proti tomu, tak jste hned extremista a populista. Jako kdyby vlastenectví bylo něco špatného,“ posteskl si Okamura.

Následně se s kolemjdoucími delší čas fotografoval.

„Jééé, živý Okamura, prvně vidím živého politika na živo,“ jásal mladý muž s rodinou a hned se tlačil k předsedovi SPD, který jej pozdravil podáním ruky.

„To je pro nás kontaktní kampaň, jít mezi lidi. Jen pozor, ať vám nevypadne děcko,“ varoval Okamura mladé manžele, kteří se usilovně snažili dostat do záběru i kočárek se spícím potomkem.

Atrakcí se stal i čistokrevný husky, kterého přivedl místní člen SPD Milan Lacina. „Předvolební pes, ten nám vyhraje volby,“ smál se.

„Pro nás v SPD je zcela zásadní, že jsme mezi lidmi, že se snažíme být kontaktní a nasáváme podněty a diskutujeme s lidmi, co je trápí. Pak ty problémy řešíme v Poslanecké sněmovně, upozorňujeme na ně vládu a vytváříme tlak, aby pracovala pro lidi, a ne pro nikoho jiného,“ vysvětloval pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

Ostatní politici podle něj kontaktní kampaň moc nevyhledávají, někteří spíše vůbec. „Podle mne je to zásadní práce politika, být neustále mezi lidmi,“ myslí si předseda SPD.

Místní zajímalo, zda při svých akcích mezi lidmi má ochranku, zejména po zkušenostech slovenského premiéra. „Já žádnou ochranku nemám, jen naše členy, voliče a sympatizanty. Já chodím mezi lidi běžně a nebojím se. Kdo se bojí občanů, tak by přece neměl dělat politiku,“ myslí si Okamura.

Politici současné vlády se podle něj většinou občanů bojí. „Když si vzpomenu na záběry z besed ministra vnitra Víta Rakušana při setkání s občany, tak tam bylo snad více členů ochranky než samotných účastníků. Takoví politici by se měli zamyslet, proč se bojí svých občanů,“ nabádá.

„A k těm útokům na politiky v zahraničí – je to výsledek rozdělování společnosti médii a některými progresivistickými liberály z řad některých politiků, kteří nesnesou jiný názor než svůj a nejsou schopni diskutovat s někým, kdo má jiný názor, a hned na něj útočí,“ dodal.

Měli bychom se podle Okamury pokusit táhnout za jeden provaz. „Měli bychom hájit zájmy českých občanů a vytvářet dobrou atmosféru, aby se nám v České republice žilo dobře a aby byla společnost pozitivní. Spousta občanů by to uvítala,“ shrnul Okamura své dojmy pro ParlamentníListy.cz.

Sám podle svých slov jezdí mezi lidi prakticky každý víkend. „Tady v Českém Krumlově, což je krásné město, je skvělá atmosféra, potkal jsem stovky a tisíce občanů, kteří se ke mně hlásili. A to je závazek, abychom bojovali za lepší život našich občanů,“ řekl dále.

„Já jiný plán nemám a je to jediný plán, který v SPD máme. K tomu směřuje naše činnost, a to se mi potvrdilo i tady,“ vyznal se Okamura. Sympatie občanů prý cítí jako závazek pro krajské i sněmovní volby a bere je s maximální pokorou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Evropské frakce versus evropské národy

17:00 Ivan Hoffman: Evropské frakce versus evropské národy

POHLED IVANA HOFFMANA Čím dál více voličů si uvědomuje, že věci, které by si státy dříve vyřešily sa…