„Mluvím trochu za prezidenta Pavla.“ Petr Kolář se Žantovským vítali v Praze další neziskovku

24.07.2024 18:02 | Reportáž

Jako „nový kluk na sídlišti“ se v Praze představuje organizace GLOBSEC. Na přelomu srpna a září se zde má uskutečnit již devatenáctý ročník GLOBSEC Fóra, kde se mají sejít desítky prestižních hostů k debatě nad tématy bezpečnosti. Doposud se akce konala v Bratislavě, nyní se přesouvá do Prahy. Zde by se chtěla stát součástí místního prostředí think-tanků a akademické sféry.

„Mluvím trochu za prezidenta Pavla.“ Petr Kolář se Žantovským vítali v Praze další neziskovku
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Tisková konference ke GLOBSEC 2024

„Do Prahy přichází jedna z nejvýznamnějších bezpečnostních akcí v Evropě,“ ujistil Robert Vass, zakladatel a ředitel GLOBSEC.

Tato slovenská nezisková organizace od roku 2005 pořádala každoroční bezpečnostní konferenci v Bratislavě. Jak ale zástupci organizace vysvětlili, jejich mezinárodní konference už v Bratislavě narazila na prostorové a logistické limity, rozhodli se ji tedy přesunout do Prahy.

„Praha má také zájem být významným hráčem v diskusích o budoucnosti světa,“ dodal Robert Vass.

„Bude naplněn sen Václava Havla o Praze jako duchovní křižovatce Evropy,“ ocenil přesun konference Michael Žantovský, který je rovněž členem přípravného výboru.

Ten také hovořil o tom, že Praze se GLOBSEC nepředstaví pouze víkendovou konferencí. Chce jej představit Pražanům i kulturním festivalem s hudebními i mluvenými čísly, pravděpodobně na některém z pražských ostrovů. „Chceme, aby Praha voněla GLOBSEC a GLOBSEC voněl Prahou,“ uvedl Michael Žantovský.

„GLOBSEC Fórum je ideálním místem pro tvorbu názorových mostů mezi různými pohledy na současné světové události,“ dodal předseda přípravného výboru Petr Kolář, kolegy označovaný jako „velvyslanec“.

Během tiskovky pak dodal, že „mluvím tak trochu i za pana prezidenta Pavla, který GLOBSEC velmi fandí“. Zdůraznil ale, že konference při vší pestrosti názorů bude vycházet z pevného hodnotového rámce liberální demokracie.

Tématem letošního ročníku je „taming the storm“, přežít bouřku. Letošní bouřkou je podle organizátorů jak série voleb, tak i válka a hybridní válka vedená Ruskem.

Debata o přečkání této bouře má mít i formát diskuse o programu Evropské unie pro příštích pět let, která by se na uzavřených jednáních konference měla promítnout i do debat o nových eurokomisařích.

GLOBSEC by se tak prý měl stát prostorem, kde budou formulovány představy střední Evropy o fungování Unie. Tomu má přispět i koncepční materiál, který tým pod vedením Roberta Vasse pro konferenci zpracoval.

Akci dal záštitu prezident Petr Pavel, který prý také osobně pozval několik svých známých z řad vojenských a bezpečnostních expertů.

Kromě toho organizátoři již oznámili účast řady významných státníků, o dalších se intenzivně jedná. „V podstatě celý Balkán zde bude na úrovni prezidentů nebo premiérů,“ uvedl Robert Vass. Na akci by se měli potkat i tak rozdílní politici, jako je srbský prezident Aleksandar Vučič, prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová a albánský premiér Edi Rama.

Podobně prestižní zastoupení má mít i Blízký východ. Dorazit by měla italská premiérka Giorgia Meloniová, v jednání je zástupce nové britské vlády.

„Skutečně tu bude první liga,“ ujistil Jan Macháček, další z organizátorů konference.

Ambicí fóra je udělat z Prahy třetí vrchol trojúhelníku nejprestižnějších konferenčních center v Evropě, kromě Mnichova, kde se už několik desítek let koná významná konference o bezpečnosti, a Davosu, kde se koná nejvýznamnější konference ekonomická.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Globsec, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehapluska , 24.07.2024 18:16:24
Z Bratislavy je vyhnali, odmítli jim konferenci financovat, zak se přesunuli do Prahy.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…