„Nekňuba.“ Blamáž ministra Hladíka, chlubil se cizím peřím

14.09.2024 15:40 | Monitoring

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) schytává na sociální síti kritiku za to, že prezentuje, jako by v rámci monitorování povodňové situace v Česku jeho zásluhou vznikla speciální povodňová mapa. Ta přitom byla vytvořena z iniciativy lidí ze serveru Seznam.

„Nekňuba.“ Blamáž ministra Hladíka, chlubil se cizím peřím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Česko sužují extrémně silné srážky a lidé se připravují na riziko povodní. Na internetu se objevila mapa, kde lidé mohou přehledné ve svém počítači nebo v mobilu sledovat, jak se situace na tuzemských řekách vyvíjí a kde hrozí aktuálně nebezpečí.

K mapě se hrdě přihlásil ministr životního prostředí Petr Hladík na platformě X. „Podařilo se nám propojit Český hydrometeorologický úřad a mapy.cz. Máme tak aktuální a přehledné informace o povodních a o hrozbě nebezpečí na českých řekách,“ oznámil ministr Hladík.

A protože jeho příspěvek působí, jako by za vytvořením povodňové mapy stal právě on, objevila se na internetu kritika, že si přičítá cizí zásluhy. „Ministr Hladík je takový nekňuba, že by mohl hned přestoupit od lidovců k pirátům,“ komentoval Ondřej fér příspěvek Hladíka.

Povodňovou mapu totiž vytvořil portál Seznam.cz. Na to poukázal sám jeho majitel Ivo Lukačovič. „Top, kluci, top,“ ocenil jejich práci.

„Abychom nedusili webovku https://hydro.chmi.cz/hpps/ tak tým @mapy_cz vyrobil její ‚mirror‘ na https://mapy.cz/s/jefafomega a část trafficu z HP @seznam_cz směřujeme tam, aby byla zachována plná funkčnost @CHMUCHMI pro složky IZS,“ sdělil produktový manažer Seznamu Marek Vacek ke vzniku povodňové mapy

„Na webovém rozhraní je možné si přepnout zobrazení na povodňovou mapu a sledovat aktuální stav řek,“ vysvětlila také Veronika Geltner z tiskového oddělení společnosti Seznam.cz, která portál Mapy.cz provozuje.

Zobrazovány jsou informace z měřicích bodů na jednotlivých průtocích, které ČHMÚ eviduje. Barevné značení Mapy.cz přebírají přímo od ČHMÚ. Modrá barva značí normální stav, červený bod už ale znamená ohrožení.

Situace ohledně předpovědi extrémních srážek je podle ministra životního prostředí Petra Hladíka podobná jako při velkých povodních v letech 1997 a 2002. Ministři to zmínili na tiskové konferenci. V ohrožení podle Hladíka jsou nejen klasická záplavová území – bleskové povodně se podle něj mohou objevit i v místech, kde obvykle nebývají. Kromě srážek varoval i před silným větrem, který může působit pády stromů.

Podle varování ČHMÚ může od čtvrtka do neděle na některých místech v ČR spadnout víc než 300 milimetrů srážek. Některé toky tak mohou dosáhnout stupně povodňové aktivity. 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo, jo , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepanNutelovič , 14.09.2024 18:06:22
Hladík a Jurečka od černoprdelníků, to je opravdu klasická ukázka hloupých příživníků, které musíme zbytečně živit, ti by se poctivou prací neuživilli a zdechli by hlady!! Ono pro nic a za nic se neříká co lidovec to hlupák!!

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

8:03 „Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

„V české kotlině už dlouho není potřebná reálná válka, aby nemalým počtem představitelů aktuálního v…