„Nezávislí“ novináři dostali kopačky. Přišlo se na spojení s Piráty

02.10.2024 16:05 | Monitoring

Zpravodajský server Seznam Zprávy ukončil spolupráci s datovými novináři, kteří byli napojeni na Piráty. Na propojení datové specialistky Kateřiny Mahdalové a Michala Škopa s Piráty upozornil novinář a datový analytik Michal Půr. Neuběhly ani dvě hodiny a Mahdalová se Škopem byli vyhozeni.

„Nezávislí“ novináři dostali kopačky. Přišlo se na spojení s Piráty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti na Palackého náměstí v Praze představili své kandidáty do Senátu i volební autobus do krajů

Vše začalo tím, že Kateřina Mahdalová a Michal Škop vypracovali pro Seznam Zprávy analýzu systému digitálního stavebního řízení, která měla prokázat jeho funkčnost. Seznam Zprávy ale takovou analýzu odmítly vydat, ta se přesto „nedopatřením“ ocitla na sociálních sítích serveru.

Už dříve navíc bylo z vyjádření obou datových novinářů zřejmé jejich sympatizování s Piráty. Na odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) například reagovala Mahdalová slovy, že všichni ostatní neschopní ministři ve vládě zůstávají.

„Je fascinující sledovat Petra Fialu a jeho nekonečný rezervoár žlutých karet pro Pavla Blažka, Pavla Novotného apod. nebo jak se vesele ignoruje více než dvouleté zpoždění Vlastimila Válka se zdravotnickými registry... Naprosto nekompetentní Jozef Síkela to dotáhl do EK,“ napsala Mahdalová.

Na neobjektivitu obou novinářů a jejich datových podkladů stranících Pirátům upozorňoval Michal Půr. Ten přidal i důkaz. „Datová část Seznam Zpráv se tady rozčiluje kvůli tomu, že říkám, že je neobjektivní. Tak tady máte jejich smlouvu s Piráty,“ informoval ve středu Půr na síti X.

Ze zveřejněné smlouvy z konce roku 2023 je zřejmé, že Michal Škop za organizaci KohoVolit.eu. dostal zakázku od Pirátské strany. Škop pro Piráty za patnáct tisíc korun připravil volební kalkulačku pro interní volby lídra pro volby do europarlamentu a dalších kandidátů do europarlamentu.

Na základě těchto zjištění a s ohledem na únik neschválené analýzy se Seznam Zprávy rozhodly jednat.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 1428 lidí
„Redakce končí spolupráci s Kateřinou Mahdalovou a Michalem Škopem. Důvodem ukončení spolupráce je porušení principů, na kterých si zakládáme. A z toho vyplývající ztráta důvěry,“ uvedl k tomu šéfredaktor SZ Jakub Unger.

„Jsme přesvědčeni, že Kateřina Mahdalová a Michal Škop se ocitli ve střetu zájmů, když pro SZ vypracovali analýzu k agendě Pirátů, přičemž zároveň existovalo propojení s Českou pirátskou stranou, dohledatelné ve veřejných smlouvách. Poté, co vedení redakce odmítlo analýzu publikovat, se nikdy nevydaný materiál objevil jako print screen v designu Seznam Zpráv na sociálních sítích,“ píše server na síti X.

„Vylhaná kampaň, která se následně rozjela, měla za cíl nás zastrašit a poškodit naši značku. Seznam Zprávy jsou silnější, než si mnozí naivně myslí. Dál budeme z pozice nejvlivnějšího média v Česku hájit principy svobodné, nezávislé a kvalitní žurnalistiky,“ dodal Unger a narážel i na slova pirátských špiček, že Seznam Zprávy jsou součástí protipirátského molochu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Kývnete na nabídku ANO?

Kdybyste šel do koalice s ANO tak byste byl přeci nejen hejtman, ale koalice by měla přeci i víc mandátů, takže je to logické. I jinde se přeci ODS spojuje s ANO. Tak proč ne? A jak vlastně hodnotíte celkově váš výsledek ve volbách? Dřív tu ODS dominovala, nemyslíte, že kdybyste nekandidovali v koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 12 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Stát si udělá digitální experiment. Na občanech. „Poraďte si sami.“ V Senátu odsouzeno

17:05 Stát si udělá digitální experiment. Na občanech. „Poraďte si sami.“ V Senátu odsouzeno

Právo být offline. Jedno z hlavních témat, kterým se Jitka Chalánková věnovala v Senátu, se stalo té…