„Ostnatý drát, pane Foltýne?“ Dan Vávra a jiní po „sv*ních“. I ambasáda USA mluví

08.08.2024 4:44 | Analýza

Herní vývojář a zakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Daniel Vávra se ptá, jakým způsobem chce vládní strategický komunikátor Otakar Foltýn dosáhnout toho, aby ti, o kterých mluví jako o „sv*ních“, byli v karanténě a za příkopem. „Ostnatý drát? Bude v něm elektrika?“ ptá se Vávra. Odpověď ale přišla i z velvyslanectví USA.

„Ostnatý drát, pane Foltýne?“ Dan Vávra a jiní po „sv*ních“. I ambasáda USA mluví
Foto: Repro Youtube
Popisek: Otakar Foltýn jako náčelník Vojenské policie

V jihočeských Slavonicích se na přelomu července a srpna konal hudební a filmový festival. Vedle kulturního programu, například premiéry filmu Jiřího Mádla Vlny, ale byla její součástí i veřejná debata na téma Pravda není jen slovo.

Už na plakátech byla debata uvedena tezí, že pravda dnes bojuje s dezinformačním „zbrojním průmyslem“ hybridní války. Dorazit měli „odborníci s bezprostřední zkušeností s dezinformační mašinerií“.

Akci pořádal Novinářský inkubátor a podpořilo ji i Velvyslanectví USA v Praze.

„Veřejná debata o dezinformacích na Slavonice Festu byla sponzorována větším grantem Velvyslanectví USA v Praze pro neziskovou organizaci Novinářský inkubátor,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí velvyslanectví Don Cordell. Granty Velvyslanectví USA podle něj podporují různé projekty a partnery, kteří posilují sociální, politické a kulturní vazby mezi Spojenými státy a Českou republikou a podporují naše společné priority.

Mezi diskutéry byl na prvním místě představen plukovník Otakar Foltýn, koordinátor strategické komunikace vlády. Dále Bohumil Kartous, prezentován jako publicista, spisovatel a mluvčí Českých elfů, kromě toho ale působí jako místopředseda spolku NELEŽ a také jako poradce ministra školství Mikuláše Beka.

Pořádající spolek Novinářský inkubátor zastupoval Tomáš Bouška. Sestavu doplňovala redaktorka Respektu Ivana Svobodová a novinářka Kateřina Procházková jako moderátorka.

Při debatě probíhající v sobotu večer zazněla řada pozoruhodných výroků. Redaktorka Respektu prohlásila, že pravda je to, co píše Respekt, její kolegyně Procházková se divila, jak je možné, že starší generace, která zná propagandu z Rudého práva, dnes naskakuje na propagandu podobnou.

Bouška hovořil o spáse a naději v mladé generaci. „Když je budeme pravidelně seznamovat s tím, co jsou korektivy na sítích, tak oni nás budou pravidelně seznamovat, jak s tím pracují.“

Zombíci koušou. Třeba příkopy a karanténa

Hlavní slovo měl ale Otakar Foltýn. Na Boušku reagoval výkladem, že třeba s českými důchodci, kteří věří řetězovým mailům, nemá smysl ztrácet čas. „Vysvětlovat tomu člověku, že fakta jsou jiná, je zbytečné, protože on v tom žije. Je to velmi dlouhé, náročné a nemůže to dělat stát. U většiny lidí, kteří tomu propadli, je to již nevratný proces v krátkém časovém období. Uvědomme si, že jim nepomůže říkat, že nemají pravdu. Je to o emocích, ne o informacích,“ uvedl koordinátor strategické komunikace.

Postupem debaty a večera se ale zaměstnanec vojenské prezidentské kanceláře rozjížděl ještě více. Mimo jiné vykládal, že v této zemi máme „čtyři procenta zombíků a sviní, které nepřesvědčíme“.

Proti těmto lidem se podle něj společnost musí bránit. „Jsem obviňován z toho, že hloubím příkopy. Já to budu dělat dál, protože mezi tou malou skupinou lidí jsou zombíci na poli informační války. Oni koušou své okolí, nakazí je svojí frustrací, nasraností, strachem a antisystémovostí,“ vysvětloval.

Pak se pustil do úvah, že těmto lidem chybí inteligence nebo pracovitost, aby uspěli v systému samostatnosti a odpovědnosti. Takže tu chtějí vybudovat systém, který bude postaven na loajalitě, jako je v Rusku nebo v Číně.

Na tyto „svině, které už se staly nepřáteli vlastního státu“, je potřeba hluboký příkop a „karanténa“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ono to už tvrvá delší dobu .................., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 08.08.2024 8:35:17
Diskriminace a dehonestace starobních důchodců. Nejdříve, že ujídají mladým, chytrým, krásným z mísy. Potom, že by neměli mít právo volit. Nyní už sprosté nadávky za domnělé názory. Foltýn a spol. předvádějí ukázkovou předsudečnou nenávist k dříve narozeným občanům - všechny hází do jednoho pytle. - Trestuhodné.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…