„Pekelná okupace.“ Média dále reportují o zločinech Ruska na Ukrajině

20.09.2022 13:24

Ukrajinský Charkov se opět může cítit opravdu svobodný, hlásí americká zpravodajská stanice CNN. Ale jedním dechem dodává, že jizvy po ruském řádění jsou ve městě stále velmi patrné. Jedná se podle všeho o stopy „pekelné okupace“. A nejen tam.

„Pekelná okupace.“ Média dále reportují o zločinech Ruska na Ukrajině
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Ukrajinská armáda během pár dní osvobodila celou Charkovskou oblast a město, po které nese jméno, si podle CNN může po mnoha týdnech oddechnout. Kupjansk, který byl osvobozen teprve před krátkým časem, však musí na oddech zapomenout.

„Ruské střely stále dopadají na jeho ulice, které jsou poseté skvrnami, z nichž se valí černý dým."

Téměř na každé budově je vidět intenzivní poškození. Vedle mostu, který v centru města překračuje řeku Oskil, stojí obrovský billboard s vyobrazením vlající ruské vlajky a nápisem: ‚S Ruskem jsme jeden národ!‘,“ napsala v reportáži zpravodajská stanice s tím, že ukrajinská armáda si při pokusech překročit řeku zachovala určitou dynamiku postupu a pravděpodobně bude na vojenskou sílu ruského agresora tlačit i nadále.

Šéf ukrajinské správy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj tvrdí, že Ukrajinci už řeku Oskil překročili a kontrolují několik opěrných bodů. Na jeho slova upozornila BBC s tím, že pokud se ukrajinské síly udrží na obou březích řeky, může to pro Rusko znamenat problém.

„Luhanská oblast je hned vedle. Deokupace není daleko," poznamenal k tomu Hajdaj.

V již zmíněném osvobozeném Kupjansku jsou podle CNN patrné výrazné stopy „pekelné okupace“.

„Bývalá policejní budova sloužila Rusům jako rozsáhlé vězeňské středisko, kde bylo v jednu chvíli ve stísněných a tmavých celách drženo až 400 vězňů, přičemž v každé místnosti bylo osm nebo devět vězňů,“ uvedla CNN s odvoláním na informace od ukrajinských úředníků, kteří se vrátili na místo po porážce ruských sil. Ukrajinci novináře také varovali, že je třeba se mít na pozoru, neboť v malých místnostech bývalé policejní stanice mohou být ještě nastraženy výbušniny. „Na lavici uvnitř jedné cely ležel nastražený granát, který držela napůl snědená konzerva s jídlem,“ popsala jeden z případů zpravodajská stanice.

Novináři také měli možnost mluvit s člověkem, který na bývalé policejní stanici musel projít ruským mučením. V jedné ze zdejších výslechových místností ho prý týrali s pomocí elektrického proudu. Ale nejen to.

„Řekli mi: ,Myslíš si, že jsi tvrdý. Pojďme zjistit, jak moc tvrdý,'" řekl. „Také mě postřelili nějakou pistolí. Tady a do nohy," řekl CNN a ukázal na svůj hrudník a nohu. „Slíbili mi, že slunce a oblohu znovu uvidím, jen když mě donutí jít do minového pole," dodal. „Hlavní je přežít a vydržet. Když jsem se dostal ven, trvalo mi týden a půl, než jsem se zotavil."

Podle informací BBC jsou ruští okupanti pod tlakem i v Doněcké oblasti a v samotném Doněcku. Tam měla zaznít exploze, po které zemřelo nejméně 13 osob. Oznámil to zdejší starosta podporovaný ruskou okupační správou Alexej Kulemzin. Ten tvrdí, že 13 osob usmrtila ukrajinská palba. Ukrajinská strana se prozatím k situaci nevyjádřila.

Místní vůdce Denis Pušilin obvinil Ukrajinu, že záměrně útočí na civilisty na autobusové zastávce, v obchodě a v bance.

Doněck je pod kontrolou ruských sil již od roku 2014.

V hromadném hrobě v nedávno osvobozeném městě Izjum ukrajinští vyšetřovatelé mezitím nalezli už 450 těl a BBC připomněla, že Česká republika, která momentálně předsedá EU, vyzvala k vytvoření mezinárodního tribunálu, který má posoudit ruské válečné zločiny spáchané na Ukrajině.

Ruská federace jakékoli informace o spáchání válečných zločinů, kterých se měly dopustit ruské síly, odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…