„Půjčky na Ukrajinu budou splácet ještě naši vnuci.“ Fiala chválil rozpočet, mezi lidmi narazil

04.09.2024 20:14 | Monitoring

Premiér Petr Fiala odmítá kritiku navrženého státního rozpočtu se schodkem 231 miliard korun. Podle mnohých je schodek příliš vysoký, podle jiných by naopak Fialova vláda měla přidat peníze státním zaměstnancům, jak požadují odbory. „Jako já bych chtěl mít vyrovnaný rozpočet, ale to by se v té zemi nesmělo dít to, co se tu dělo,“ uvedl Fiala v rozhovoru pro E15 a dodal, že peníze na zvyšování platů podle požadavků odborů ve státní kase jednoduše nejsou, a zadlužení by se tak ještě navýšilo. „Kecal z Prodané nevěsty,“ komentují jeho slova lidé.

„Půjčky na Ukrajinu budou splácet ještě naši vnuci.“ Fiala chválil rozpočet, mezi lidmi narazil
Foto: X
Popisek: Premiér Petr Fiala vysvětluje lidem nákup munice pro Ukrajinu a odráží a kritizuje její odpůrce

Fiala v rozhovoru pro server E15 komentoval neúspěšná jednání s odbory o navýšení platů státních zaměstnanců. „My tu naši nabídku tři až pět procent navýšení opravdu změnit nemůžeme. Teď nejde o to, co chceme, ale opravdu nemůžeme. Ale chtěl bych to vyjasnit, jedna věc je jednání s odbory a druhá, co my sami jako vláda považujeme za nutné. A my považujeme za správné, aby se od ledna zvyšovaly platy státním zaměstnancům, protože se dlouho nezvyšovaly a dochází k růstu mezd v soukromém sektoru, a tak je správné, aby vzrostly i platy ve veřejném sektoru. To navýšení rozpočtu na mzdy bude pět procent, je to asi 20 miliard navíc, a ačkoliv je to pro státní rozpočet složité, je to rozhodnuto, a to považujeme za správné,“ vysvětloval Fiala ještě před středečním ohlášením ministra financí Zbyňka Stanjury, že po jednání odborů a hrozbě protestů státních zaměstnanců se platy ve státní sféře nakonec zvýší o osm procent.

Odbory přitom požadovaly navýšení už od září, a to plošně pro všechny státní zaměstnance. „Jenže my nemáme v mzdové rezervě nic, protože jsme například museli pomoci s platy huti Liberty Ostrava a tak dále, prostě tam už rezerva není. Tak padl návrh, zda by mohlo dojít k navýšení v rámci tarifů, my jsme se zeptali jednotlivých ministerstev a dali jsme odborům návrh na zvýšení platů o tři až pět procent v rámci těch nejnižších tarifů, to jsou ty diskutované školní kuchařky, lidé v kultuře a další. A to považuju za správné, protože nejde o plošné rozhodnutí, ale šlo by to těm nejpotřebnějším. Odbory to ale pro mě nepochopitelně odmítly, ale my nikam dál jít nemůžeme,“ prohlásil premiér a zopakoval, že k navýšení dojde určitě od 1. ledna, a to plošně.

Schodek rozpočtu pro příští rok by měl být podle návrhu Ministerstva financí 231 miliard korun. Opozice anebo bývalý ministr financí Miroslav Kalousek kritizují, že se rozpočet dlouhou dobu tajil a projednával za zavřenými dveřmi a odborná veřejnost se k němu nemohla vyjádřit. To ale Fiala nechápe.

„Tuhle kritiku opravdu nechápu, naopak je dobře, že se ten rozpočet zveřejnil až nyní, protože tady se v minulých letech dělalo to, že se někdy v květnu zveřejnila nějaká čísla, která ale vůbec neodpovídala realitě. Protože nemůžete sestavovat rozpočet, když neznáte makroekonomické prognózy, a ty jsou zveřejňovány někdy v půlce srpna, teprve pak má smysl bavit se o rozpočtu, protože tehdy víme, se kterými ekonomickými čísly můžeme pracovat. Však loni jsme se dostali do debaty a byli kritizováni kvůli ranému nástřelu rozpočtu z Ministerstva financí a pak jsme úplně zbytečně vedli debaty nad něčím, co nemělo žádnou relevanci,“ srovnával premiér letošek s tahanicemi, které kolem rozpočtu probíhaly minulý rok.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rozpočtové priority Fialové protektorátní vlády, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 05.09.2024 1:16:21
nyní určuje CIA a Americká ambasáda v Praze . Priorita je maximální finanční vojenská podpora Americko-Ruské války na Ukrajině . Na náklady státního rozpočtu se taky podle smlouvy DCA budují na 11 lokalitách v Česku pro Američany vojenské základny a logistická centra. Jsou to obří sumy s kterými se vlastizrádci určitě chlubit nebudou. Už se splácejí lichvářsky předražené F35 které k nám přiletí možná až za deset . Největší prasárna je že Západní křídlo NATO a USA nechtějí jít do přímého střetu s Ruskem a na tuto sebevražednou misi bylo vybráno zkolonizované východní křídlo NATO . Užiteční političtí idioti zaslepeni rusofobní nenávisti kteří vedou tyto země si neumějí představit tragické následky takového jednání se této role s nadšením ujali. Občani jsou záměrně masírování k rusofobní nenávisti a vizi že přímá válka s Ruskem je nevyhnutelná. O to tragičtější to je že Rusko je uměle vyrobený nepřítel který nás desítky let ohrožoval levnými potrubními energiemi . Nezištné Rusko se podílelo na naší prosperitě zatím co kazisvětští Američani ti nám akorát pouštějí žilou a ještě nás zatahují do svých koloniálních válek.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Další atentát na Trumpa? „Je v pořádku.“ Ale střílelo se

22:31 Další atentát na Trumpa? „Je v pořádku.“ Ale střílelo se

V blízkosti amerického exprezidenta Donalda Trumpa se dva měsíce od pensylvánského pokusu o atentát …