„Putina srovnávám s Hitlerem, moc rozdílů nevidím“. Hovoří poslanec Lacina, známý z bitvy o Koněva

09.10.2022 17:50

Poslanec hnutí STAN Jan Lacina se v dnešním vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS nechal slyšet, že ruský prezident Vladimir Putin je skoro jako německý diktátor Adolf Hitler. „Není mezi nimi moc rozdílů,“ uvedl.

„Putina srovnávám s Hitlerem, moc rozdílů nevidím“. Hovoří poslanec Lacina, známý z bitvy o Koněva
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Lacina

Lacina srovnáním Putina s Hitlerem reagoval ve chvíli, kdy se vyjadřoval ke slovům svolavatelů zářijových protivládních demonstrací, kteří požadovali přímou domluvu na dodávkách plynu právě s Vladimirem Putinem. 

„Putina vždy srovnávám s Hitlerem, moc rozdílů nevidím,“ uvedl Lacina ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle svých slov zaregistroval velmi výrazné stanovisko, ať se jdeme domluvit na dodávkách plynu přímo s Ruskem – Putinem. „Podle mě je to velmi problematické,“ uvedl. 

V minulosti o tomto porovnání hovořil například historik Martin Kovář, jenž uvedl, že paralela mezi Vladimirem Putinem a nacistickým vůdcem Německa Hitlerem je takzvaně na hraně. 

„Srovnávat kohokoli z dnešních politiků a státníků s architekty holocaustu, jako byl Adolf Hitler, nebo s jedním z největších masových vrahů nejen 20. století, jako byl Stalin, tudíž s muži, za nimiž jsou desítky milionů mrtvých, je vždycky poněkud na hraně,“ řekl například v únoru Kovář pro Lidovky.cz. Paralela Putina s Hitlerem zazněla po začátku války v únoru i z úst exprezidenta Ukrajiny Petra Porošenka, všeobecně zaznívala poměrně často. Například i z úst britského profesora a experta na Rusko Marka Galeottiho.

Lacina se v minulosti také vyjadřoval k odstranění sochy maršála Koněva z prostranství na Praze 6. „Pro mou generaci byl nejdůležitější historickou událostí pád Berlínské zdi, který odstartoval rozpad sovětského impéria a konec studené války a zároveň nám přinesl po dlouhých 21 letech ruské okupace to nejcennější – svobodu. Největším traumatem generace mých rodičů pak byl naopak vpád vojsk Varšavské smlouvy pod velením armády SSSR v roce 1968, který ruskou poválečnou dominanci nad politickým vývojem v Československu nejen potvrdil, ale i zpečetil. V obojím měl maršál Koněv prsty,“ poznamenal v jednom ze svých blogů (na serveru Forum24.cz) Lacina, někdejší místostarosta Prahy 6. 

Tehdy hovořil mimo jiné o tom, že socha maršála Koněva byla poslední nepřehlédnutelnou značkou, kam až v 80. letech sahalo mocné ruské impérium pod značkou SSSR. „Socha maršála Koněva nebyla postavena jako projev vděku Pražanů za osvobození po válce, ale za nejtužší normalizace v roce 1980. V době, kdy nás už dvanáct let okupovala sovětská vojska a kdy Státní bezpečnost spustila akci Asanace, jejímž cílem bylo vytlačit do zahraničí všechny svobodomyslné občany, kteří se odvážili veřejně usilovat alespoň o částečnou demokratizaci života v Československu. Bronzový Koněv byl symbol servility tehdejší loutkové vlády a toho největšího ponížení, které se nám ve 20. století dostalo. Ostatně i ministr obrany Martin Stropnický odpověděl pěti bývalým státům Sovětského svazu, které už před několika lety protestovaly proti ‚přepisování dějin‘, ať nechají projev díku za osvobození Prahy na Pražanech samých,“ zmínil Lacina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…