„Tady je Clinton s tím Hitlerem.“ Novinář se vysmál všem, kdo z Trumpa dělají fašistu

25.10.2024 11:33 | Zprávy

Za pár dní rozhodnou Američané o tom, kdo usedne v Oválné pracovně. Dosavadní demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová si je velmi dobře vědoma toho, že letošní prezidentský závod je hodně těsný. A tak vyrazila proti svému republikánskému sokovi Donaldu Trumpovi do ostrého útoku. Došlo na srovnání Trumpa s diktátory Hitlerem a Stalinem. Jenže za tento narativ, šířený dalšími novináři, se jim vysmál Glenn Greenwald, taktéž novinář. Upozornil, že demokraté se znají s Trumpem už desítky let. A byli jeho dobrými přáteli.

„Tady je Clinton s tím Hitlerem.“ Novinář se vysmál všem, kdo z Trumpa dělají fašistu
Foto: Repro X
Popisek: Údajný fašista Donald Trump s prezidentem Clintonem a jeho manželkou

John F. Kelly v první polovině roku 2017 působil jako ministr vnitřní bezpečnosti USA a následně v letech 2017–2019 jako šéf kanceláře Bílého domu. Před pár dny tento muž rozvířil společenské vody, když prozradil, že Trump v době svého prezidentství, tedy v letech 2017 až 2020, vychvaloval Adolfa Hitlera. V rozhovoru pro New York Times Kelly varoval, že stane-li se Trump znovu prezidentem USA, bude toužit po možnosti vládnout jako diktátor.

„Málokterý vrcholný představitel strávil v Bílém domě s prezidentem Donaldem J. Trumpem za zavřenými dveřmi více času než John F. Kelly, bývalý generál námořní pěchoty, který byl nejdéle sloužícím šéfem jeho štábu,“ napsal NYT.

Kelly tady narážel na nedávné Trumpovo prohlášení, že je připraven nasadit armádu proti levicovým radikálům, proti vnitřnímu nepříteli, jak to sám nazval.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

3%
hlasovalo: 21349 lidí
Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump vyjádřil obavy z toho, co by se mohlo stát po amerických prezidentských volbách. V rozhovoru pro televizi Fox News zdůraznil, že z reakce svých příznivců obavy nemá, ale to neznamená, že by mohl být v klidu. Když se Trumpa zeptali na „agitátory“ ze zahraničí, kteří by mohli pro Američany představovat potenciální nebezpečí, ukázal jiným směrem. „Myslím, že větším problémem je nepřítel uvnitř. … Máme tu pár velmi špatných lidí. Máme nějaké nemocné lidi, radikálně levicové šílence. A já si myslím, že právě oni jsou problémem,“ podotkl.

Mezi „šílence“ Trump zařadil i některé kongresmany z demokratické strany.

Kelly se proto rozhodl před Trumpem varovat, protože nesouhlasí s Trumpovou myšlenkou vyslovenou v čase jeho prezidentování, že Hitler udělal „několik dobrých věcí“.

A toho se chopila Trumpova sokyně z prezidentské volby – Kamala Harrisová.

„Je hluboce znepokojivé a neuvěřitelně nebezpečné, že Donald Trump se dovolává Adolfa Hitlera – muže, který je zodpovědný za smrt 6 milionů Židů a stovek tisíc Američanů,“ řekla do kamer ve své rezidenci na Naval Observatory ve Washingtonu.

Mluvčí Trumpovy kampaně Steven Cheung v úterý Kellyho tvrzení popřel. NBC News řekl, že Harrisová prodává „přímé lži a nepravdy“, protože její kampaň je „v troskách“.

Americký publicista Glenn Greenwald se přidal. Mimo jiné ukázal fotku, na které vedle sebe stojí Donald Trump a Bill Clinton a ironicky konstatoval, že Billu Clintonovi asi nedělá problém postavit se vedle Hitlera.

„Bývalý prezident Bill Clinton a bývalá první dáma a senátorka New Yorku Hillary Clintonová slaví svatbu německého diktátora Adolfa Hitlera s dlouholetou přítelkyní Evou Braunovou,“ vysmál se kritice Donalda Trumpa tím, že i současnou manželku Melanii Trumpovou exprezidenta srovnal s Hitlerovou milenkou, která se na posledních pár hodin před Hitlerovou smrtí stala jeho ženou.

„Svinstvo, které funguje mezi americkými mediálními elitami, je širokou veřejností považováno za až příliš nehorázně hloupé,“ doplnil k tomu Greenwald.

Glenn Greenwald promlouvá

Glenn Greenwald v této souvislosti připomínal, že Trump není nejmladší a po většinu svého života, přibližně půl století, na sebe upoutával pozornost celé řady novinářů a moderátorů.

„Je slavný už pět desetiletí. Milovaný americkými elitami. Hvězda úspěšné show NBC v hlavním vysílacím čase. Oprah (Winfreyová) navrhla, že by měl kandidovat na prezidenta. Stýkal se s rappery a miliardáři. Clintonovi šli na jeho svatbu,“ napsal Greenwald na sociální síti X.

A všem připomínal, že podobné pomluvy, že Trump se chce vlastně chovat jako diktátor, nejsou nijak nové. Jeden takový hlas zazněl už v srpnu 2022 na serveru listu Washington Post. Zdůraznil, že Trump už byl prezident a jenom diváci televize MSNBC (silně prodemokratický kanál – pozn. red.) si pamatují vyhlazovací tábory, války a podobné hitlerovské chování.

Glen Greenwald promlouvá

Vedle toho upozornil na zprávu serveru Politico, že Trump sílí mezi mladými černochy a Latinoameričany. „Podivný způsob hlasování pro Hitlera,“ podotkl Greenwald.

A nakonec ironicky nastínil jednu možnost „Představte si, že Trump sedí 1. den v Oválné pracovně a říká: Musíme dát Molly Jung-Fast a Joy Behar do tábora. Jsou příliš nebezpečné.“

Molly Jung-Fastová je americká spisovatelka a Joy Beharová je americká herečka, které varovaly právě před tím, že je Trump bude chtít zavřít do táborů, když vyhraje. Greenwald k tomu podotkl, že dotyčné trpí extrémní iluzí o vlastní důležitosti, ale mají také fantazie o tom, jak budou mučednicemi.

V českém prostoru se srovnání Donalda Trumpa s Adolfem Hitlerem chopil šéfredaktor Respektu Erik Tabery. Aby podpořil tento příměr odkázal na článek americké novinářky Anne Applebaumové. Ta konstatovala, že Trump se rétoricky chová přesně stejně jako Hitler a Mussolini, protože se jistou část společnosti snaží zbavit lidství.

Slavná americká novinářka a spisovatelka židovského původu Anne Applebaumová, jinak též manželka stávajícího polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, ve shodě se stávající viceprezidentkou Kamalou Harrisovou přirovnala amerického republikánského kandidáta Trumpa k Hitlerovi a připomínala, že Hitler mluvil o židech jako o vších, od kterých je třeba očistit čistý německý národ. Stalin takto mluvil o domnělých nepřátelích komunistického zřízení. Označoval je za havěť a v komunistických koncentračních táborech nechal své katany, aby se k těmto lidem chovali jako k havěti.

Applebaumová konstatovala, že až do roku 2024 se v USA podobné výroky na politické scéně nepřipouštěly. Až přišel exprezident Donald Trump a začal o migrantech mluvit jako o někom, „kdo ničí krev naší země“ a „kdo má špatné geny“.

„V každé z těchto velmi odlišných společností byl účel tohoto druhu rétoriky stejný. Pokud spojíte své protivníky s nemocemi a otrávenou krví, pokud je dehumanizujete jako hmyz nebo zvířata, pokud mluvíte o jejich rozmačkání nebo čištění, jako by to byli škůdci nebo bakterie, můžete je mnohem snadněji zatknout, zbavit je jejich práv, vyloučit je ze společnosti nebo je dokonce zabít. Pokud jsou to paraziti, nejsou to lidé. Jsou-li havětí, nemohou si užívat svobody slova nebo svobod jakéhokoli druhu. A pokud je rozmáčknete, nebudete hnáni k odpovědnosti,“ poznamenala americká novinářka.

Erik Tabery na její článek upozornil české čtenáře.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 11 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Tady je Clinton s tím Hitlerem.“ Novinář se vysmál všem, kdo z Trumpa dělají fašistu

11:33 „Tady je Clinton s tím Hitlerem.“ Novinář se vysmál všem, kdo z Trumpa dělají fašistu

Za pár dní rozhodnou Američané o tom, kdo usedne v Oválné pracovně. Dosavadní demokratická viceprezi…