„Tím, že platíme drahé energie, trestáme sami sebe,“ myslí si Franěk

11.08.2022 9:18 | Ze sítí

Ředitel středočeské ZOO Chleby a kandidát do Senátu René Franěk za Svobodné se pustil do vlády Petra Fialy (ODS). Nelíbí se mu, jak pasivní je český kabinet v boji proti zdražování energií. Jako příklad uvádí většinu středoevropských států, které přistoupily ke hmatatelným opatřením, jež reálně snížily cenu energií pro tamní domácnosti i firmy.

„Tím, že platíme drahé energie, trestáme sami sebe,“ myslí si Franěk
Foto: archiv
Popisek: René Franěk, ředitel zoologické zahrady Chleby

„Maďaři, Němci, Rakušané, Poláci a Slováci platí za elektřinu méně než my. I my bychom mohli platit méně, ale neděláme to. A zatímco od vlády slyšíme, jak nikoho nenechá padnout, čím dál více domácností se denně probouzí do nové reality poté, co jim přicházejí několikanásobně vyšší zálohy na energie,“ upozorňuje René Franěk. 
 
 
Podle jeho slov je navíc již obecně známo, že v České republice dokážeme elektřinu vyrábět velmi levně. „Drahou se stává až poté, co se prožene burzou, přidají se k ní poplatky za emisní povolenky a DPH. Naprosto zbytečně,“ je přesvědčen kandidát do Senátu Franěk, podle kterého by vláda mohla lidem i podnikům ulevit. 
 
Za příklad dává několik zemí Evropské unie. „Francouzi neobchodují přes burzu domácí spotřebu, Slováci se domluvili s minoritními akcionáři a Poláci dočasně zrušili DPH u energií, paliva a základních potravin, což bychom mohli udělat také,“ vzkazuje do Strakovy akademie jednoduchou radu René Franěk. 
 
„To, že platíme dražší cenu za energie, tím nikoho kromě nás samotných netrestáme. Chápe to naše vláda? V tomto ohledu je třeba zvyšovat tlak na naši vládu a zde vidím velký prostor pro činnost senátora,“ je přesvědčen Franěk. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…