„Umí číst v chování davu.“ Berlín má v ulicích specialisty. Nejen kvůli fotbalu

25.06.2024 17:40 | Zprávy

Policejní prezidentka v Berlíně Barbara Slowiková promluvila o bezpečnosti v hlavním městě Německa během evropského fotbalového šampionátu. Zmínila i svobodu slova a případy, kdy policie prostě musí zasáhnout. A to nejen na fotbalových utkáních, ale také na propalestinských protestech.

„Umí číst v chování davu.“ Berlín má v ulicích specialisty. Nejen kvůli fotbalu
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

V Německu probíhá evropský šampionát ve fotbale a svět sleduje mimo jiné bezpečnost na tomto velkém sportovním svátku. Berlínská policejní prezidenta Barbara Slowiková v rozhovoru pro televizi Ntv poznamenala, že v Německu již po mnoho let existuje potenciální riziko provedení teroristického útoku, ale v tuto chvíli prý bezpečnostní složky nemají konkrétní informace, že by mělo dojít k útoku spojenému s fotbalovým šampionátem. Přesto byly bezpečnostní složky v Berlíně posíleny, a to i o specialisty, kteří dokážou číst v chování davu.

Berlínská policejní prezidentka mimo jiné poznamenala, že strážci zákona jsou v kontaktu s fotbalovými kluby a získávají informace o potenciálně hrozícím řádění chuligánů. A pokud opravdu hrozí, že by chuligáni mohli řádit, policisté mohou přijmout preventivní opatření.  V krajním případě i shromáždění zakázat.

Velmi bedlivě prý policisté sledují i propalestinské akce.

Anketa

Věříte státním institucím České republiky?

hlasovalo: 21494 lidí
„Na propalestinských demonstracích pravidelně zakazujeme mimo jiné speciální vlajky, nápisy nebo hesla. Při jednání důsledně postupujeme v případě porušení našich omezení a trestných činů. Pravidelně okamžitě zasahujeme do propalestinských demonstrací, protože jde převážně o propagandistické zločiny, které mají často eskalující účinek,“ uvedla policejní prezidentka pro Ntv.

„Vždy se díváme na každé shromáždění individuálně včetně propalestinských shromáždění. Pokud je slogan Od řeky k moři považován za trestný čin, musíme na to odpovídajícím způsobem reagovat. Ale nečiníme v těchto věcech zásadní rozhodnutí. To činí státní zastupitelství a soud.

Bez ohledu na současnou situaci v souvislosti s konfliktem na Blízkém východě jsem toho názoru, že my jako společnost musíme vést a snášet diskuse. Musíme znovu vytvořit prostor pro diskuse, aby se lidé neunášeli do jednotlivých radikálních či dokonce extrémních bublin,“ uvedla policejní prezidentka v Berlíně.

Policejní prezidentka zdůraznila, že v maximální možné míře respektuje svobodu shromažďování a svobodu projevu, ale jedním dechem dodala, že je třeba dodržovat zákon.

A zdá se, že při fotbalovém šampionátu policie opravdu pracuje na plné obrátky.

Bádensko-Württemberská policie sáhla k vysokému stupni nasazení k zajištění bezpečnosti při utkání německého národního fotbalového týmu a Maďarska ve Stuttgartu. Ministr vnitra Thomas Strobl poděkoval všem záchranným složkám. Zápas mezi Německem a Maďarskem byl vyhodnocen jako vysoce rizikový a policie mu věnovala zvláštní pozornost.

„Jen ve Stuttgartu jsme měli více než 3 100 policistů ve službě a více než 1 000 pohotovostních služeb z nepolicejního sektoru, tj. hasičského sboru, technické záchranné agentury, záchranné služby, jako je Německý červený kříž, Malteser, Johanniter a ostatní. Těmto pohotovostním službám vděčíme za to, že 100 000 lidí ve Stuttgartské aréně a mimo stadion mohlo veřejně jásat a slavit: Bylo hezké, že to bylo klidné a šťastné,“ zaznělo také ze strany policie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

4:45 Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

Strategie dnešních elit včetně Fialovy vlády na ovládnutí lidí? „V současnosti podle mého názoru pla…