Už ani vtip neprojde? Elon Musk poukázal

10.10.2024 11:14 | Monitoring

Americký miliardář Elon Musk se dostal do sporu s americkým deníkem New York Times. Prestižní list miliardáře obvinil, že šíří zavádějící zprávy o tom, co se děje v Kalifornii. Jenže pak přišel zásadní výrok soudu. Na ten upozornil konzervativní publicista Michael Shellenberger.

 Už ani vtip neprojde? Elon Musk poukázal
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Demokratická kandidátka Kamala Harrisová v rozhovoru s moderátorem Action News Brianem Taffem

Po sociálních sítích koluje parodické video demokratické viceprezidentky a kandidátky na prezidentku, Kamaly Harrisové, která v příspěvku změněným hlasem pronáší věty, které ve skutečnosti neřekla. Včetně tvrzení, že též „strávila čtyři roky pod dohledem loutky řízené tzv. deep state“.

Sousloví „deep state“ odkazuje na konspirační teorii o typu vlády řízené ve skutečnosti tajnými a neautorizovanými sítěmi moci. A vedle nich stojí politické strany, které nic neřídí. Jen slouží těmto sítím.

Příspěvek sdílel na sociální síti i Elon Musk a dosáhl 100 milionů zhlédnutí. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom se na to konto nechal slyšet, že takováto videa, kde je manipulováno s hlasem jiné osoby, by měla být zakázána. A v Kalifornii poté skutečně byla přijata legislativní opatření, která zakazovala šíření zmanipulovaného volebního materiálu ve veřejném prostoru.

Musk upozornil, že se v Kalifornii fakticky pokusili zakázat memy.

Na to okamžitě zareagoval list New York Times, čehož si všiml i Michael Shellenberger.

27. září New York Times napsal, že americký miliardář Elon Musk publikoval zavádějící příspěvek, v němž tvrdil, že v Kalifornii došlo k pokusu zakázat memy. NYT prohlásil, že v Kalifornii byly přijaty zákona namířené proti tzv. deep fakes, proti lživým zprávám šířícím se po internetu, ale parodické obrázky a jiný obsah s humorným podtextem má v zákoně stanovenou výjimku a lze ho publikovat.

Jenže Shellenberger upozornil, že pokud někdo neříkal pravdu, byl to New York Times, protože „o pět dní později soudce rozhodl, že zákon je protiústavní. Proč? Protože zakazoval video jasně označené jako ‚PARODIE‘.“

Celou kauzu uzavřel Elon Musk větou, že NYT šíří „čistou propagandu“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Nálepkování + Ukrajina

To jste si všiml až teď, že vláda nálepkuje a uráží všechny, kdo se vysloví proti její politice a dělá vše, aby potlačila možnost, aby lidé mohli vyjádřit své názory, které se vládě nehodí a nelíbí? A k té Ukrajině. Upřímně je mi ji líto. Tak dlouho bojuje, spousta lidí zemřelo a výsledek je, že by ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Hřib rovnou na premiéra, prolétlo okamžitě

12:22 Hřib rovnou na premiéra, prolétlo okamžitě

Kandidatura Zdeňka Hřiba na předsedu Pirátů rozvlnila vody nejen u samotného pirátstva, ale i mimo j…