„Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

30.06.2024 17:25 | Monitoring

Někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý hovořil s moderátorkou Alex Mynářovou v pořadu XTV.cz Podtrženo, sečteno. Řeč byla nejen o americkém kandidátovi na hlavu státu, exprezidentovi Donaldu Trumpovi, ale i o českém premiérovi Petru Fialovi (ODS). „Všechno vsadil na válečnou propagandu. Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí. Pro mě je to vlastizrádce,“ zmínil Tlustý.

„Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo
Foto: XTV
Popisek: Vlastimil Tlustý

Prvním tématem byla úvodní debata prezidentských voleb v USA mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem. Jak uvedl titulek na CNN Prima NEWS, Trump řekl, že Biden je nekompetentní, proto Putin napadl Ukrajinu. Nesmysly, reagoval prezident. V rozhovoru bylo tématem také zdraví jednotlivých kandidátů. 

Ukončí podle Tlustého případně Trump válku na Ukrajině? „Já v to věřím,“ podotkl Tlustý. „Jedna věc je pro mě úplně jasná. Ta válka neprospívá v tuhle chvíli vůbec nikomu. Snad nějakým války chtivým bláznům z České republiky. Těm jo. Ti na tom založili svou propagandu. Ale pro Ukrajince je to tragédie, pro Rusy je to tragédie. Ty důvody, které k tomu vedly. Já bych neřekl, že to byla nekompetentnost prezidenta. Byli to ti, kteří řekli, že Ukrajina vstoupí do NATO. Ti rozhodli o té válce, protože dlouhodobě bylo jasné, to trvalo mnoho let, že Rusko si zásadně nepřeje, aby sousedilo se zemí NATO, právě jako je Ukrajina. Má to dokonce technický základ. Tam jde o čas, za jaký doletí rakety. A ten požadavek Ruska je daný tím, že nechtějí, aby se ten čas zkrátil. Aby tam ty rakety mohly doletět od NATO mnohem rychleji. To je skutečný důvod té války,“ zmínil. Biden podle něj nemůže vyhrát volby.

To, že jsou oba kandidáti seniorní, Trumpovi nevadí. „Dívám se na to jen přes činy. To, kolik mu je, je naprosto nepodstatné, a tak by se na to měl koukat každý rozumný člověk. Vítězství Trumpa přinese ukončení války. Nejstrašnější věc, kterou udělal Biden, je, že on nahnal do spojenectví k Rusku Čínu. To je jeho nejstrašnější chyba. Protože ti předchozí američtí prezidenti věděli, že se mají pokoušet udržet buď Čínu na straně Ameriky, nebo aspoň mimo spojenectví s Ruskem. A to, že teď je to naprosto evidentně blok, který dokonce sílí,“ poznamenal Tlustý.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22597 lidí
Když přišla řeč na premiéra Petra Fialu (ODS), podle Tlustého jej nemá význam komentovat. „Absolutně. To je člověk, u kterého platí, že všechno, co řekne, zaručeně nebude, zaručeně to není pravda. To je člověk, který se zcela oddal propagandě. Osud této země je mu zřejmě lhostejný. Ten už je skoro pryč, brzy bude pryč. Všechno vsadil na válečnou propagandu. Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí. Pro mě je to vlastizrádce,“ poznamenal Tlustý, a komentoval tak mimo jiné zprávu, kdy Slovensko kritizovalo Fialu za jeho výrok o mezivládních jednáních.

Tlustý také rozebral text serveru Aktuálně.cz „Kdo mě viní z cenzury, kolaboruje s Ruskem, říká Foltýn. Ke spolupráci vyzval i ANO“. „Strašná lež. Přece cenzura a spojenectví s Ruskem jsou dvě absolutně nesouvisející věci. Protestujete-li proti cenzuře, tak můžete Rusko zrovna tak nenávidět, jako mít rádi. To je vytvoření vazby, která neexistuje, takže to je prokazatelná lež, co ten člověk říká. A ještě ke všemu to říká za peníze a na objednávku. Říká to, aby podporoval tu válečnou kampaň, kterou dělá Fiala a spol. Když rozdělíte společnost podle strachu z války, tak prostě část lidí je podporuje, protože se bojí. A když se někdo bojí, tak je rád, že mu někdo pomáhá ten strach odstranit. To dělají oni. Oni rozdělují společnost na jedny a druhé,“ řekl Tlustý.

Podle něj takovéhoto koordinátora komunikace nepotřebujeme. „Potřebuje jej vláda k té své propagandě. To nemá reálné výsledky,“ sdělil Tlustý.

A jak hovoří o prosincové tragédii na filozofické fakultě? „Je těžké se v tom vyznat. Chápu, že pro většinu veřejnosti ty argumenty, které se týkají různých okamžiků a různých okolností, že to je nepřehledné. Já jsem si sám sobě řekl, v čem je to jádro nespokojenosti s policií. Oni přece věděli, že do Prahy ozbrojen míří vrah. V té chvíli už to věděli,“ podotkl Tlustý. „Na té fakultě už měli čekat ozbrojení policisté, až tam ten člověk přijede,“ dodal Tlustý.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 74 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tenhle trend, který pan premiér Fiala reprezentuje, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 01.07.2024 7:14:28
seskupil kolem sebe v ODS takové ty nutelíky, nejsou to osobnosti. Kupka, Stanjura, Skopeček, atd., nechají sebou vláčet a dělají politiku výhodnou pro zahraniční zájmy a velmi nevýhodnou pro občany ČR. Zcela si popletl on i jeho nutelíci správnou humanitární pomoc dětem z oblastí bojů a proti tomu vyzbrojování jedné strany konfliktu dvou postsovětských republik. Ani s Ukrajinou, ani s Ruskem nás nespojuje EU, ani NATO, nic. Pouze přání zbrojařů a touha světové finanční oligarchie po nerostných surovinách Ruska.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Karlovy Vary. Festival filmů, ale horor je jinde. 95 Kč za malé pivo, 690 Kč za řízek

14:28 Karlovy Vary. Festival filmů, ale horor je jinde. 95 Kč za malé pivo, 690 Kč za řízek

I letos se do Karlových Varů sjeli příznivci filmů ze všech koutů České republiky. Již 58. ročník MF…