2026. Americký odhad konce války na Ukrajině

16.09.2024 9:24 | Zprávy

Washingtonský Institut pro studium války přišel s odhadem, kdy Rusko ukončí agresi proti Ukrajině. Prý se tak stane do roku 2026. Zatím se však na Ukrajině dál intenzivně bojuje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prozradil, že Rusko stále podniká na sto útoků denně v různých částech Ukrajiny.

2026. Americký odhad konce války na Ukrajině
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Rusko Ukrajinu decimuje již 936 dní a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal, jak ruská zkáza řítící se na Ukrajinu vypadá v praxi.

Anketa

Zvrátí Ukrajinci průběh války pomocí nově dodaných západních zbraní?

hlasovalo: 18956 lidí
„V Charkově stále probíhají záchranné operace. Ruská letecká bomba zasáhla dům. Obyčejný vícepodlažní obytný dům. Došlo k požáru, zřítily se stropy. Je známo, že pod sutinami jsou uvězněni lidé. Zatím je hlášeno 35 zraněných včetně tří dětí. Na místo rychle dorazily všechny záchranné složky, záchranáři, zdravotníci a pracovníci komunálních služeb a všem postiženým je poskytována pomoc. Při tomto úderu byly jen v Charkovské oblasti použity celkem čtyři letecké bomby. Jedna byla zaměřena na Charkov, na dům a další tři na vesnice v Charkovské oblasti. Dnes ruské síly zasáhly těmito bombami také naše Sumy a Doněckou oblast. Celkově je takových náletů denně ne méně než sto,“ upozornil Zelenskyj.

Právě kvůli těmto útokům Ukrajinci potřebují rakety dlouhého doletu, se kterými zasáhnou cíle v Rusku, a tím omezí jeho schopnost vraždit ukrajinské děti, ženy i muže.

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) se Rusům daří stabilizovat situaci v Kurské oblasti. Ruští prováleční blogeři 14. srpna tvrdili, že ruské síly pokračovaly v odrážení ukrajinských pokusů překročit hraniční přechod Kolotilovka v Bělgorodské oblasti (na mezinárodní hranici jihovýchodně od Sudže a severozápadně od města Bělgorod).

„Ruská vláda pokračuje v náboru na podporu operací v Kurské oblasti. Ruský opoziční portál Mobilization News 14. srpna informoval, že ruské síly pošlou brance třídy jarního odvodu z Moskevské oblasti, Leningradské oblasti, Kaliningradské oblasti, Sverdlovské oblasti, Murmanské oblasti a Samarské oblasti na pomoc ruským silám bojujícím v Kurské oblasti, čímž vyvolaly odpor aktivistů za lidská práva a příbuzní, kteří protestují proti použití branců v aktivním boji,“ napsal ISW.

Současně server naznačil, do kdy chtějí Rusové svou agresi proti Ukrajině uzavřít a proč.

„Rusko údajně usiluje o dosažení rozhodujícího vítězství na Ukrajině do roku 2026, než pravděpodobná střednědobá až dlouhodobá hospodářská omezení a omezení generování sil začnou výrazně zhoršovat schopnost Ruska udržet své válečné úsilí na Ukrajině. Rusko bude pravděpodobně čelit rostoucím výzvám ve výrobě a nákupu materiálu, který ruské operace na Ukrajině vyžadují, a Kreml bude pravděpodobně stále více závislý na zahraničních partnerech, aby uspokojil své potřeby,“ upozornil ISW.

válka na Ukrajině

Ukrajinské síly provedly v noci z 13. na 14. srpna velkou sérii bezpilotních útoků na ruské letecké základny v Rusku a poškodily několik letišť. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval 14. srpna ukrajinské bezpečnostní službě (SBU), hlavnímu ředitelství vojenského zpravodajství (GUR) a ukrajinské armádě za nálety dronů na blíže nespecifikované ruské letecké základny.

Server Kyiv Independent však upozornil, že Rusové provedli další masivní dronový útok na Kyjev.

„Ukrajinské jednotky protivzdušné obrany odrazily v ranních hodinách 16. září ‚masivní‘ útok ruských dronů na Kyjev, uvedl Serhij Popko, vedoucí vojenské správy města Kyjeva,“ napsal server.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Věštba americké neziskovky má hodnotu proroctví slepého mládence. Ještě že máme pana Poláka, který nám to přeloží a , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 16.09.2024 10:04:03
vysvětlí, jak to máme chápat.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …