58,5 : 37. Tak spojená opozice válcuje Petra Fialu

15.10.2024 9:15 | Monitoring

Vládní koalice by i při zachování původního půdorysu pětikoalice měla problém získat v Poslanecké sněmovně většinu. Pokud by zůstala struktura koalice stejná – včetně Pirátů, získala by jen 37 % hlasů a skončila tak s pouhými 89 mandáty. Oproti tomu opozice, zahrnující ANO, SPD, SOCDEM, PRO 2022, KSČM, Motoristy a Přísahu, by oslovila přibližně 58,5 % voličů. Už jen koalice ANO a SPD, tedy stran, které se do sněmovny bezpečně dostávají, by vydala na 111 mandátů.

58,5 : 37. Tak spojená opozice válcuje Petra Fialu
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš po volebním úspěchu ANO

Volební model pro září 2024 ukazuje, že hnutí ANO by získalo podporu 33 procent voličů, což by mu zajistilo výrazné prvenství před ostatními stranami. Na druhém místě by skončila ODS s 11,5 procenta a těsně za ní STAN s 11 procenty Do Poslanecké sněmovny by se dostali také Piráti (8,5 %) a SPD (7 %).

Pět procent potřebných pro vstup do Sněmovny nedosáhly strany TOP 09, KSČM, Přísaha, SOCDEM ani Motoristé. Zelení, KDU-ČSL a PRO 2022 by získali shodně 2 procenta hlasů.

Pětikoalice by při původním složení – tedy bez odchodu Pirátské strany z vlády – dle zářijového modelu získala 37 procent hlasů. Oproti parlamentním volbám z října 2021 si tak pohoršila o 6,4 procentního bodu. Pokud by Piráti i nadále zůstali ve vládě, čelila by vládní koalice opozici, kterou by podpořilo přibližně 58,5 procenta voličů.

Parlamentní opozice, ve které až do nedávna bylo pouze hnutí ANO a SPD (nově i Piráti), by získala podle aktuálního volebního modelu 40 procent hlasů. Koalice ANO s SPD by tak získala většinu ve Sněmovně s 111 mandáty.

Hnutí ANO by samo o sobě získalo 86 poslaneckých mandátů, zatímco ODS by si připsala 34, STAN 30, a Piráti i SPD shodně 25. Možná koalice ANO a ODS by tedy také zajistila většinu 120 mandátů.

Naopak současná vládní koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN) by se musela spokojit s pouhými 64 mandáty, hluboko pod hranicí potřebnou pro většinu, a nepomohl by ani návrat Pirátské strany – v takovém případě by obnovená pětikoalice dosáhla pouze 89 mandátů.

Sběr dat pro výzkum společnosti MEDIAN probíhal pomocí několika metod, které zajistily široké pokrytí a reprezentativnost vzorku respondentů. V první řadě bylo využito osobní dotazování, při němž vyškolení tazatelé prováděli dotazování s využitím laptopů v rámci metody CAPI. Dále se uskutečnilo telefonické dotazování, které tazatelé prováděli pomocí počítačů (CATI). Kromě toho byla použita i on-line dotazovací metoda, která se zaměřila na nezastižitelné skupiny respondentů (CAWI). Velikost vzorku respondentů pro tento výzkum činila 1 020 osob ve věku 18 a více let.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Mgr. Jana Pastuchová byl položen dotaz

Problémy

Tvrdíte, jak vláda neřeší skutečné problémy této země, což je do jisté míry pravda. Ale zmiňujete řadu věcí, které byly problémem už za vás, jako třeba dostupnost bydlení, nedostatek lékařů atd. Jak tedy věřit tomu, že když se dostanete k moci, tak problémy vyřešíte? Protože ukazovat na jiné a kriti...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 34 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

pokud se Babiš a Okamura , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseasspan , 15.10.2024 9:48:32
budou chovat jako dva kohouti na hnoji, skončí opět v opozici. Nejspíš jim to ale vyhovuje, protože tenhle ..ordel po Fialovi napraví těžko kdokoliv. Piráti že by měli 8.5 % a 25 mandátů ?? To ty průzkumy losují nebo tahají z klobouku ? Piráti pohořeli u parlamentních, krajských i senátních voleb a teď se 6x zvětší ?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Skandál v televizi: „Vylepšili“ Harrisovou. Trump už oplácí

8:43 Skandál v televizi: „Vylepšili“ Harrisovou. Trump už oplácí

Americká televizní stanice CBS se postarala o průšvih, který pomáhá ve volbách Donaldu Trumpovi. Nat…