A to vás to nezajímalo? Neměl by Zeman mlčet? Witowská v ČT rozproudila debatu o BIS. Zkušený senátor ji tvrdě utnul

19.12.2018 9:09 | Zprávy

V Událostech, komentářích na ČT24 se včera řešila slova prezidenta Zemana o BIS. Do studia byl pozván nezávislý senátor Pavel Fischer, Ladislav Václavec, nestraník zvolený za ANO, a senátor ODS Tomáš Jirsa, předseda a místopředsedové senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Tito senátoři navštívili sídlo BIS a po jednání členové výboru podle slov Pavla Fischera chtěli ocenit práci BIS. Slova prezidenta Zemana senátoři se zpravodajci podle reportáže neprobírali. A Světlana Witowská chtěla vědět, jak je to možné a zda má prezident podle svých slov důvod „klonit hlavu“.

A to vás to nezajímalo? Neměl by Zeman mlčet? Witowská v ČT rozproudila debatu o BIS. Zkušený senátor ji tvrdě utnul
Foto: Repro ČT24
Popisek: Světlana Witowská se na ČT24 věnuje výrokům prezidenta o BIS

První otázka směřovala na Pavla Fischera, a to, zda se z neveřejné části zprávy BIS dozvěděl něco zásadního, šokujícího či nového. „Dostanete ty věci do kontextu, to znamená slyšíte i informace, které dávají smysl tomu, co jste četla, a když se potom na to podíváte v kontinuitě, třeba ty výroční zprávy z minulých let, tak máte ten obrázek poměrně pestrý,“ řekl k tomu Fischer.

Stejná otázka směřovala i na Tomáše Jirsu. Toho prý ve zprávě určitě nic nepřekvapilo. „Je to standardní zpráva a to, o čem se dneska v médiích denně mluví, tak to už bylo v mnoha ostatních minulých zprávách obsaženo, to varování před ruským a čínským vlivem.“ Prý například na společnost Huawei BIS upozorňovala od roku 2013, a začalo se to řešit až teď. Ani pro Ladislava Václavce nebylo ve zprávě nic zásadního.

„Čím si podle vás zpravodajci vysvětlují kritiku ze strany prezidenta republiky, který o nich mluvil jako o  ‚čučkařích‘, kteří neodhalili jediného ruského či čínského špiona? Já vím, že vy jste v médiích říkali, že jste s nimi o tom nejednali, ale vás ani nezajímalo, jestli se jich to dotklo, proč to pan prezident dělá?“ ptala se Witowská Pavla Fischera. Ten odvětil, že se zajímali o současnou činnost služby i o její dlouhodobé úkoly, o věci, které jsou dnes na stole. „A s prominutím, že bysme šli do nějakých detailů, jak se ptáte, to tedy ne. Nám se zdálo, že je mnohem důležitější se bavit o bezpečnosti a my máme bezpečnost jako výbor na starosti,“ řekl Witowské Fischer.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jana Černochová byl položen dotaz

Paní ministryně

Dobrý den, paní ministryně, nezlobte se, že k vám budu upřímný, ale nemyslíte, že vám ta funkce ministryně až moc stoupla do hlavy, a že si spory s Řehkou jen škodíte? Já moc nechápu, proč by nemohl mít oficiální profil na sociální síti, vždyť čím lepší komunikace, tím jen líp nebo z čeho máte strac...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debatu jste zvládli. Ale co ten zbytek? Šéf ČRo Zavoral měl špatný den. Byl na koberečku

19:40 Debatu jste zvládli. Ale co ten zbytek? Šéf ČRo Zavoral měl špatný den. Byl na koberečku

Vůbec největší vysílání z voleb do Evropského parlamentu v historii připravil letos Český rozhlas. P…