Alespoň dvě ministerstva chtějí Piráti. Rakušan souhlasí

10.10.2021 20:23 | Zprávy

Piráti ve volbách pohořeli a v parlamentních volbách získali pouze čtyři poslance. Jejich ambice na ministerstva jsou ale jasná. Prý budou usilovat o více než jedno ministerstvo. Šéf Starostů neočekává, že by koalice SPOLU měla výhrady proti vícero ministerstvům pro Piráty.

Alespoň dvě ministerstva chtějí Piráti. Rakušan souhlasí
Foto: Screen: TV Nova
Popisek: Šéf STAN Vít Rakušan ve volebním štábu.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana Piráti dostanou místa ve vládě. S jejich účastí ve vládě prý počítají. „Popíráme fámy, že všechno bude mít STAN. Přijdeme s konceptem, kdy Piráti budou mít více než jedno ministerstvo. Uvidíme, kolik těch ministerstev budeme jako koalice mít, potom to můžeme rozpočítat,“ řekl Novinkám šéf Starostů s tím, že nedefinoval, o kolik postů bude koalice usilovat. Připustil, že koalice SPOLU uspěla výrazněji ve volbách, proto respektují, že nebude zastoupení půl na půl.

Zásadní podle něj bude, aby zastoupení koalice na resortech bylo „důstojné“. „Předpokládám, že si nebudeme kádrovat vnitřní uspořádání nominantů za jednotlivé koalice a že nám koalice SPOLU nebude mluvit do toho, kolik tam bude stanařů a kolik Pirátů,“ uvedl s tím, že jeho uskupení se k tomu taktéž nechystá. Neprozradil, o jaká ministerstva koalice bude usilovat. Podle něj nejprve vyčkají na nabídku a představu vítězů voleb. Podle Mariana Jurečky, předsedy lidovců, kteří jsou jednou ze stran koalice SPOLU, zatím mezi oběma subjekty žádné vyjednávání o resortech neprobíhá. „Jednat budeme teď o programovém prohlášení vlády, o ustanovení Sněmovny a o setkání s prezidentem,“ řekl Novinkám Jurečka s tím, že nechtěl přes média komentovat, zda budou mít Piráti dvě ministerstva.

Koalice v sobotu večer uzavřely memorandum o tom, že budou o vládě vyjednávat výlučně mezi sebou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žijeme v totalitě. Regulace slouží k oškubání. A mlčení je souhlas, připomíná občanům Hoffman

16:09 Žijeme v totalitě. Regulace slouží k oškubání. A mlčení je souhlas, připomíná občanům Hoffman

POHLED IVANA HOFFMANA Žijeme v demokracii, nebo v totalitě? Již to, že se takto ptáme, znamená, že „…