Až 600 testovaných vzorků denně. Náměstek Prymula přinesl nové informace ke koronaviru v Česku

03.03.2020 20:51 | Zprávy

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by nově mohlo být testováno až 600 vzorků za den, hovořil o tom na tiskové konferenci po jednání se zástupci jednotlivých nemocnic v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Chystaná změna testování podezřelých případů by se měla také týkat možnosti odebírat vzorky přímo v domácí karanténě. Do nemocnic podle ČTK budou převáženi jen lidé ve vážném stavu.

Až 600 testovaných vzorků denně. Náměstek Prymula přinesl nové informace ke koronaviru v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula

Za nemocným do domácí karantény přijedou zdravotníci sanitkou. Pokud o testování bude rozhodnuto ze strany krajského epidemiologa, bude zavolána speciální sanitka s takzvanou odběrovou sestrou, která pacientovi doma odebere krev a výtěr z nosohltanu.

Do neděle testovala vzorky jenom Národní referenční laboratoř pražského Státního zdravotního ústavu s kapacitou 48 vzorků dvakrát denně. Nově by podle náměstka mohlo být testováno až 600 vzorků za den. V pondělí první vzorky otestoval také Zdravotní ústav ve sídlem v Ostravě, postupně se přidají FN v Motole, Nemocnice České Budějovice, Brno, Hradec Králové a Ústí nad Labem. „Máme k dispozici sto testů, zítra přijde dalších 400 a objednáno máme dalších 500. Všechno jde z Jižní Koreje,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Česko má zatím pět potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Dvě nemocné jsou studentky z USA a Ekvádoru, další tři jsou Češi. Všichni se nakazili při pobytu v Itálii. Hygienici prověřili všechny jejich kontakty a tito lidé jsou v domácí karanténě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

RNDr. Jitka Seitlová byl položen dotaz

Korespondenční volba

Paní Seitlová, to myslíte vážně, že je v pořádku, aby čeští občané žijící v zahraničí ,mohli volit korespondenčně, pak si to rozmyslet a jít volit na ambasádu nebo ve volební místnosti v ČR. A taky nechápu. jaké mají, dle Vašich slov, nevýhody oproti nám pobývajícím trvale České republice. Vždyť t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ruská trollí farma.“ Muž z ČT si myslí, že za hádky kolem olympiády může Putin

13:50 „Ruská trollí farma.“ Muž z ČT si myslí, že za hádky kolem olympiády může Putin

Z hlediska počtu získaných medailí se Česku moc nedaří. Vedle sportovních klání poutal pozornost svě…