Babiš bouchl dveřmi a Leyenová má potíže. Dohnal ji k nečekanému

24.06.2024 9:00 | Monitoring

Odchod Andreje Babiše z frakce evropských liberálů vyvolal v Bruselu větší ohlas, než by se dalo čekat. Zejména předsedkyni von der Leyenové tím prý přidělal další vrásky v její snaze sehnat pro svou koalici, ze setrvačnosti nazývané jako velká, alespoň nejtěsnější většinu. Server Politico popisuje, co všechno k tomu paní Leyenová podniká.

Babiš bouchl dveřmi a Leyenová má potíže. Dohnal ji k nečekanému
Foto: repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Zatímco český twitter se Andreji Babišovi po pátečním oznámení odchodu z frakce Renew posmíval, v Bruselu jeho krok vyvolal velké bolení hlavy. Zejména u Ursuly von der Leyenové, která počítá každý hlas a Babišova sedmička pro ni může být fatální ztrátou.

Čtrnáct dní po eurovolbách začíná být zřejmé, jak se poslanci z jednotlivých zemí rozdělí do europarlamentních frakcí. Zásadní pro von der Leyenovou je číslo 361, které představuje většinu pro její koaliční projekt lidovců, socialistů a liberálů, který ona sama nazvala „baštou středu proti extrémům“.

Koalice si rychle rozdělila hlavní funkce, lidovci mají mít předsedkyni eurokomise v Ursule von der Leyenové a hlavu parlamentu v Robertě Metsolaové. Socialisté mají dostat předsedu Evropské rady pro Portugalce Antonia Kostu a liberálové funkci úřad šéfa unijní diplomacie, kam se počítá s estonskou premiérkou Kajou Kallasovou.

Zatím to vypadá, že lidovci dokázali o několik mandátů posílit, zatímco oba jejich koaliční partneři ztrácejí. Takže „velká koalice“, která se roky zdála neporazitelná, se nyní pohybuje na samé hraně parlamentní většiny.

Liberální frakci přitom členové stále odcházejí a oznámení Andreje Babiše podle bruselského serveru Politico může strhnout další. Frakce Renew, jejímž základem byl francouzský klub strany prezidenta Macrona, měla minule 102 křesel, nyní má pouhých 74 a ztráty nejspíš nejsou konečné.

Ursula von der Leyenová, která se politice učila v německých velkých koalicích Angely Merkelové, stále preferuje spolupráci lidovců a socialistů. Kdo spolek doplní pro dopočítání matematické většiny, v tom je podle bruselských insiderů otevřena všem možným řešením.

Nabízí se například možnost zapojit do koalice oficiálně Zelené, kteří doposud fungovali ve zvláštní pozici „vstřícné opozice“. Nebyli součástí koalice, ale téměř ve všem s ní hlasovali a v otázkách Green Dealu byli dokonce lídrem agendy, kterou si poté přes místopředsedu Timmermanse osvojovala i eurokomise.

Jen pár minut po Babišově odchodu měli Zelení veřejně deklarovat ochotu přímo usednout v koalici.

S tím ale má problém pravé křídlo evropských lidovců, pro Leyenovou nepostradatelné. To vnímá Zelené jako levicové radikály, jeho část dokonce usiluje o revizi velkého Zeleného projektu Green Deal a spolupracovat s nimi odmítá.

Pokud by si Leyenová postavila proti sobě tuto vlivnou frakci, mohlo by jí to podle Politica stát i vlastní funkci. „Lidovci jsou pro ni stěžejní,“ říká Simon Hix, politolog z univerzity ve Florencii.

Tato cena se za pouhých 50 zelených europoslanců zdá až příliš vysoká.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tvl USA mají senilního prezidenta, v EU vede nejvlivnější orgán gynekoložka,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepink panter , 24.06.2024 9:56:50
která zlikvidovala německou armádu víc než Rudá armáda za 2 WW a má obrovský korupční problém, v Česku máme premiéra který ulívá prachy na nějaká konta barmských žen a pere je v podivné kampeličce a učitel na postu ministra vnitra je zapletený v kriminální skupině v které je snad víc "umřených" než v kauzách Orlických vrahů. A přes to všechno jsou lidé jako wonder lejno stále ve funkcích a všem se drze vysmívají.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Babiš s Orbánem mění směr. V Česku se spustil jekot. I od Miroslavy Němcové

16:04 Babiš s Orbánem mění směr. V Česku se spustil jekot. I od Miroslavy Němcové

České ANO, maďarský Fidesz a rakouští Svobodní zakládají novou frakci v europarlamentu. Uvítáme i da…