Babiš s Orbánem mění směr. V Česku se spustil jekot. I od Miroslavy Němcové

30.06.2024 16:04 | Monitoring

České ANO, maďarský Fidesz a rakouští Svobodní zakládají novou frakci v europarlamentu. Uvítáme i další, vyzvali šéfové stran Kickl, Babiš a Orbán. Pátá kolona Ruska v Evropě. Kolaboranti v Evropě. I takové se následně ozývaly hlasy, které založení nové frakce komentovaly.

Babiš s Orbánem mění směr. V Česku se spustil jekot. I od Miroslavy Němcové
Foto: Repro Facebook
Popisek: Tisková konference nové frakce v europarlamentu

„Dnes jsme založili novou frakci v Evropském parlamentu, Patrioti pro Evropu. Změníme evropskou politiku tak, aby znovu sloužila národům a našim lidem. Budeme upřednostňovat národní suverenitu před federalismem, svobodu před příkazy a mír před válkou,“ pochlubil se na profilu X lídr hnutí ANO Andrej Babiš společnou fotografií s Herbertem Kicklem a Viktorem Orbánem.

Sdílel také vlastenecký manifest pro evropskou budoucnost. „My, vlastenecké síly Evropy, se zavazujeme vrátit evropskému lidu budoucnost našeho kontinentu tím, že si vezmeme zpět naše instituce a přesměrujeme evropskou politiku, aby sloužila národům a našim lidem. Upřednostňování suverenity před federalismem, svobody před příkazy, míru před válkou: to je Manifest Patriotů pro Evropu,“ zní mimo jiné v závěru textu.

„Babišova svatba ‚patriotů’ ve Vídni. Už schází jen Putin jako svědek. Rusko, pro tebe všecko,“ okomentoval to europoslanec za ODS Alexandr Vondra.

„Spojením vzniká národovecká frakce, která nebude mít za cíl něco dokázat prosadit v Evropě, ale vzniká kvůli zájmům národních politiků doma. Kteří se bojem proti všemu z EU budou snažit získávat body primárně na domácí politické scéně. To bude její účel. EU pro ně bude jen nástrojem k vymezení se. Budou navrhovat věci, které nemají šanci projít, ale budou doma dobře znít. A jak neprojdou, budou se o to více vymezovat vůči EU. Jejich aktivity budou směřovat k oslabení spolupráce a EU. Což je proti národním zájmům všech států EU. Ale je to v zájmu Ruska,“ vyjádřil se k nově vznikajícímu uskupení europoslanec za STAN Jan Farský.

Svůj názor vyjádřila také senátorka za ODS Miroslava Němcová. „Babiš zatáhl své europoslance mimo prozápadně směřující EU. Bezskrupulózně odkopl a zradil zájmy ČR a chce zpochybnit naši pozici u našich hlavních spojenců (EU, NATO). V EU spoluvytváří proruskou bojůvku a totéž má v plánu udělat s celou ČR,“ podotkla.

„Teď by měla být mimoř. schůze PSP. 1. Hlavní opoziční síla podvedla voliče heslem ‚Česko, pro tebe všecko‘ a v EP vytváří proruskou frakci. To je extrémní ohrožení bezpečnosti a zájmů naší země. 2. AB jednal u prezidenta o podpoře zahr. politiky a opět všechny podrazil,“ dodala.

„Andrej Babiš a Viktor Orbán prohlubují své spojenectví. Už nikdo nemůže zpochybnit, že Andrej Babiš se inspiruje Orbánovým autoritářstvím a napomáháním Kremlu. Je třeba nazývat věci pravými jmény: Patrioti pro Evropu jsou pátou kolonou Ruska v EU,“ podotkla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Pane Andreji Babiši, řeknu vám to do očí, až se potkáme v Poslanecké sněmovně nebo někde na mítinku, a napíši to i tady. Vaši budoucnost pro své děti opravdu nechci, politika, která sloužila primárně národům, přinesla Evropě a lidem dvě strašlivé války a miliony mrtvých. Vy patříte svým chováním a myšlením na Východ. Naše země na Západ,“ zmínil také novinář Radek Bartoníček.

Kritikou nešetřila ani komentátorka Fora24 Johana Hovorková. Podle jejích slov by se nová frakce v Evropském parlamentu měla ve skutečnosti jmenovat Kolaboranti proti Evropě. 

„K Orbánovi, Kicklovi a Babišovi se v příštích dnech přidají i podobně naladění politici z dalších zemí. A jejich hlavním programem bude to, co už dobře známe: lži, strašení, další vyprázdnění slova konzervatismus, s nímž ve skutečnosti nemají nic společného, a nakonec tlak na to, abychom zradili Ukrajinu,“ zmínila Hovorková mimo jiné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 288 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nikdo jim nevěří, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 30.06.2024 16:18:12
Němcová a vládní koalice nech mlčí. Zničili celou zemi, darebáci. Nikdo jim již nevěří, loupežníkům.

|  39 |  0

Další články z rubriky

Karlovy Vary. Festival filmů, ale horor je jinde. 95 Kč za malé pivo, 690 Kč za řízek

14:28 Karlovy Vary. Festival filmů, ale horor je jinde. 95 Kč za malé pivo, 690 Kč za řízek

I letos se do Karlových Varů sjeli příznivci filmů ze všech koutů České republiky. Již 58. ročník MF…