Babišovo ANO osm senátorů, Fialova ODS dva. Rýsuje se nový Senát

28.09.2024 15:53 | Monitoring

Do druhého kola postoupilo 18 uchazečů o senátorský post. Druhé ODS postoupilo 5 kandidátů. A řada nezávislých kandidátů a jiných podob koalic. Druhým kolem voleb do Senátu pravděpodobně zamíchá kartami vládní roztržka mezi Piráty na jedné straně a ostatními vládními stranami na straně druhé.

Babišovo ANO osm senátorů, Fialova ODS dva. Rýsuje se nový Senát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Na Praze 2 proběhl souboj nezávislého senátora Marka Hilšera a profesora a slavného egyptologa Miroslava Bárty, který se těší podpoře vládních stran. Nakonec zvítězil Miroslav Bárta.

Na Břeclavsku proti sobě stáli dva opoziční kandidáti. Robert Šlachta z Přísahy a lékař a poslanec za hnutí ANO Miloslav Janulík. A Šlachta nakonec Janulíka porazil.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 8176 lidí
Pět kandidátů obsadilo senátní kolo už po kole prvním. Ať už je to nezávislý Pavel Fischer kandidující s podporou vládních stran, nebo Jana Mračková Vildumetzová z hnutí ANO, za stejné hnutí pak v prvním kole vyhrál Martin Bednář. V obvodě Karviná svůj post již v prvním kole obhájil sociální demokrat Petr Vícha, který senátní obvod Karviná reprezentuje od roku 2006. Svůj vsetínský obvod suverénně už v prvním kole ovládl také Jiří Čunek.

V Senátu končí Vladislav Vilímec, kterého nahradí kandidát hnutí ANO Jan Látka. Senátorem se stane také Jan Schiller za ANO, který porazil Hynka Hamzu. V Opavě drtivě uspěl primátor města Tomáš Navrátil, který porazil dlouholetého politika v barvách TOP 09 Herberta Paveru.

Hnutí ANO bude mít podle všeho 8 senátorů, ODS 2 členy horní komory, 2 bude mít STAN.

V obvodě Brno-město se senátorem stal Břetislav Rychlík, který kandidoval s podporou vládních stran. Před kamerami ČT prozradil, že jako senátor se hodlá věnovat ochraně přírody. „Zvláště když už třetí povodně v nebývalé síle ukázaly, v jakém stavu to životní prostředí je,“ řekl veřejnoprávní televizi a dodal podrobnosti ze svých dalších cílů. „Svobodná média. Chci zabránit pokusu zestátnit veřejná média, což by byla cesta do Ruska nebo na Slovensko, což asi nechceme. … A nakonec samozřejmě ochrana menšin a lidská práva, to je taky moje celkem dlouhodobá zábava,“ prohlásil nový senátor Břetislav Rychlík.

Na Slovensku podle jeho názoru došlo k rozvrácení policie, soudnictví i veřejnoprávních médií. Pokud bychom se měli něčím inspirovat, tak prý možná u pobaltských zemí, které mají z pohledu nového senátora jasno v tom kam směřovat.

„V prvé řadě se musí změnit to, aby elity naslouchaly těm skupinám lidí, kteří mají dojem, že se jim nikdo nevěnuje. Takoví lidé jsou pak snadnou obětí populistů,“ vysvětloval Rychlík s tím, že politici musí lidem lidsky vysvětlovat, co dělají a proč to dělají.

V Chomutově zvítězil Přemysl Rabas, ředitel safari ve Dvoře Králové, který porazil jediného komunistického kandidáta Jaroslava Komínka.

V Náchodě drtivě uspěl obhajující senátor Martin Červíček v barvách ODS. V Šumperku zvítězil politolog Stanislav Balík, kterého podpořily strany vládní koalice. Jasný úspěch si připsal také konzervativní senátor Zdeněk Hraba, kterému odevzdalo hlas víc než 15 tisíc voličů. Jasně porazil bývalou ministryni spravedlnosti za ANO Helenu Válkovou.

Volební účast se pohybovala těsně pod 18 procenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 21 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prohráli ti, co nešli volit., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePedrinho , 28.09.2024 16:11:13
Ať si klidně dál ryjou držkou v zemi.... Drahoš, Fischer, Rychlík...

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vyhráli jsme, rozjel Fiala tiskovku. A začal gril: Vyhrálo ANO, zvolala ČT. Rána v závěru

18:12 Vyhráli jsme, rozjel Fiala tiskovku. A začal gril: Vyhrálo ANO, zvolala ČT. Rána v závěru

„Náš cíl ubránit Senát před levicovými populisty se podařil," uvedl na tiskové konferenci premiér Pe…