Bakalu vyvlastnit! Agrofert vyvlastnit! Sváteční akci revoluční levicové mládeže završila show s gumovým Klausem

17.11.2018 16:12 | Zprávy

REPORTÁŽ Gumový Václav Klaus, coby hlavní architekt kuponové privatizace v Česku, rozhazující do vzduchu bezcenné papírky, slova o cenově nedostupném bydlení, horentně se zvyšujících nájmech a pracující chudobě – zhruba v takto negativním stylu si výročí 17. listopadu 1989 na pražském náměstí Republiky připomněli levicově naladění aktivisté. Demonstraci s názvem „Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou“ na místo svolaly iniciativa Socialistická solidarita, iniciativa Bydlet-Žít a Alternativa zdola.

Bakalu vyvlastnit! Agrofert vyvlastnit! Sváteční akci revoluční levicové mládeže završila show s gumovým Klausem
Foto: JK
Popisek: Muž s gumovou maskou hrál Václava Klause

Nálada byla spíše negativní. Zatímco na Národní třídě se vzpomínal Václav Havel a mluvilo se o svobodě, na náměstí Republiky se hovořilo o neřešených sociálních problémech. „Sametovou revoluci ještě jednou a doopravdy,“ vyzýval například jeden z hlavních transparentů manifestujících. „Bakalu vyvlastnit, Agrofert vyvlastnit, Horáčka vyvlastnit, Kellnera vyvlastnit,“ hlásal další z transparentů.

Kritizován byl Andrej Babiš, coby oligarcha a vlastník Agrofertu, ale zároveň ústy řečníků zaznívala i ostrá slova na adresu jeho dnešních politických protivníků, tedy pravicové opozice, která dlouhé roky tvořila součást vládního establishmentu.

Foto: Gumák Klaus zavítal mezi demonstranty

Jedním z témat, která se během vystoupení řečníků objevila, byla i kritika toho, že vládní kabinet smetl ze stolu zákon o sociálním bydlení, který by zajistil střechu nad hlavou ohroženým sociálním skupinám obyvatel. Nutno podotknout, že vyspělé země na západ od hranic naší republiky takový zákon již dávno mají.

Foto: Gumák Klaus rozhazoval papírky, které okolostojící sbírali. Jednalo se o alegorii na kupónovou privatizaci

Symbolickým vyvrcholením demonstrace, předtím než se manifestující vydali na pochod, bylo vystoupení alegorického Václava Klause coby duchovního otce divoké kuponové privatizace.

Foto: Demonstranti před budovou České národní banky

Exprezidenta České republiky, který v minulosti zastával konzervativní ekonomické, neoliberální postoje, ztvárnil muž s gumovou maskou Václava Klause. Ten pobíhal mezi demonstranty a symbolicky do vzduchu rozhazoval papírky coby symboly kuponové privatizace – jednotlivé kuponové knížky.

Foto: Vyvlastnit Agrofert, Bakalu, Horáčka, Kellnera

Po této scénce se již průvod za doprovodu policie vydal na pochod směrem k epicentru hlavního dění, k ulici Na Příkopě a k Národní třídě, tedy tam, kde to 17. listopadu 1989 všechno proběhlo.

Skandovalo se: „Nejsme stroje ani lidské zdroje“, „Vyvlastnit Bakalu“, „Není co slavit“, „Za svobodnou práci“, „Žít, ne dřít“, „Dík, že můžeme žít v exekucích“, „Systém pro lidi, ne pro zisk“, „Na Tykače“, „Bakalu vyvlastnit“, „Horáčka vyvlastnit“.

Foto: Manifestující dorazili na Příkopy

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…