Banky čekaly, že akcie spadnou. Jenže překvapení. Index S&P neposlechl

21.05.2024 14:55 | Zprávy

Největší americká banka J.P. Morgan zůstává poslední významnou společností, která očekává pokles amerických akcií – do konce roku by měly akcie spadnout podle expertů J.P Morgan o 20 procent. Díky neočekávanému růstu americké ekonomiky ale postupně většina ostatních velkých hráčů přehodnocuje své pesimistické výhledy, naposledy investiční banka Morgan Stanley, která nyní naopak očekává mírný růst akcií a svou původní předpověď ze začátku roku zvedla o 20 procent.

Banky čekaly, že akcie spadnou. Jenže překvapení. Index S&P neposlechl
Foto: pixabay.com
Popisek: Newyorská Wall Street

Americká ekonomika je v první polovině roku 2024 v překvapivě dobré kondici a druhý rok po sobě absolutně neodráží předpovědi odborníků na kapitálové trhy a odhady finančních institucí. Už na rok 2023 se předpovídaly investorům mizivé zisky a jeden z nejhorších výsledků amerického akciového indexu S&P 500 za posledních 15 let.

Předpověď expertů se ale zcela nepotvrdila. Úrokové sazby se v USA sice vyšplhaly na téměř dvacetileté maximum, index S&P 500 ale oproti jejich predikci vylétl na téměř rekordní úroveň, když během roku posílil o více než 24 procent.

Analytici tak očekávali, že predikované zpomalení ekonomiky přijde v roce 2024 a stratégové z Wall Street koncem loňského roku předpověděli, že index S&P 500 letos skončí na úrovni 4850 bodů, což znamená meziroční růst jen o necelá dvě procenta. Navzdory krátkému dubnovému propadu se ale akcie udržely na růstové trajektorii, za čímž stojí zejména silné zisky technologických gigantů jako společnost Nvidia.

I letos se tak zdá, že původní předpovědi se nemusejí potvrdit. Americká ekonomika je nadále překvapivě silná, a tak i ti nejpesimističtější stratégové z Wall Street museli změnit své výhledy pro konec roku 2024. Naposledy tak v pondělí učinila banka Morgan Stanley, která zvýšila svou prognózu  S&P 500 na 5400 bodů. To je přitom o 20 % více, než banka odhadovala začátkem roku, kdy nastavila očekávání na 4500 bodů.

Už více než desítka firem z Wall Street tak zvýšila své prognózy pro konec roku 2024 pro index S&P 500. Jen v uplynulém týdnu tak učinily společnosti BMO Capital Markets a Deutsche Bank, které revidovaly své cíle pro rok 2024 pro tento index na 5600, respektive 5500 bodů, jak informuje server morningstar.com. Nový cíl společnosti BMO ve výši 5600 bodů je nejoptimističtější mezi největšími bankami a investičními společnostmi na Wall Street.

Posledními pesimisty na Wall Street tak zůstávají stratégové banky J.P. Morgan, kteří zatím ponechali v listopadu stanovenou cílovou cenu pro index S&P 500 na konci roku na 4200, což představuje potenciální pokles o 21 % oproti aktuální úrovni. Díky revidovaným odhadům ostatních stratégů se nyní stanovuje průměrný cíl pro index S&P 500 na konci roku na 5289, což v zásadě znamená udržení aktuální hodnoty, jak informuje server investing.com.

Podle analytika Andrewa Greenebauma ale i přes optimistickou úpravu prognóz „Wall Street obecně udržuje smutný výhled pro trh“, protože výhled Federálního rezervního systému ohledně úrokových sazeb zůstává nejistý.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

22:07 „Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

„Bude to ve finále držkopád… Jako na lodi Bounty. Tohle se v lepší společnosti nedělá.“ Tak hodnotí …