Bartoš vyrazil do protiútoku. „360 milionů chtěli. A teď jim to svěří zase.“ Česko prý piráty potřebuje

27.09.2024 15:15 | Monitoring

Ivan Bartoš, coby odcházející předseda Pirátské strany a také končící ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády, vyložil svou verzi toho, co se děje ve vládě obecně a s digitalizací stavebního řízení konkrétně. Prý chtěl mít především spolu se všemi občany radost, že se nám něco povedlo. Ukázal na „velké kluky“ kolem ODS i na ministra dopravy Martina Kupku. A zmínil, že Česko bude potřebovat piráty ještě silnější.

Bartoš vyrazil do protiútoku. „360 milionů chtěli. A teď jim to svěří zase.“ Česko prý piráty potřebuje
Foto: ČT24
Popisek: Ivan Bartoš

„Když jsme jako piráti vstupovali do vlády, činili jsme tak s vizí realizovat náš program tak, jak to jen bude možné,“ začal ze široka Bartoš na videu, natočeném za kancelářským stolem. „A já osobně jsem si vzal za úkol pořádně rozjet digitalizaci státní správy a zlepšit dostupnost bydlení, kdy jedno úzce souvisí s druhým. Digitalizované stavební řízení totiž významně urychlí výstavbu, včetně rodinných domů či nájemních bytů. A mým úsilím bylo a je posunout Českou republiku vpřed,“ rozvíjel myšlenku Bartoš.

Hlavně mu prý šlo o tom, aby měl spolu se všemi občany radost, že se nám něco povedlo. „A že se nám žije lépe a funguje o něco pohodlněji.“

Jedním dechem dodal, že Piráti v této oblasti odvedli kus práce. Zmínil e-doklady i zlepšení služeb Portálu občana, kde je podle Bartoše přes 600 funkcí.

Anketa

Zvládá Česká republika současné povodně?

hlasovalo: 9597 lidí
„Digitalizace stavebního řízení je v mnoha ohledech dost odlišná. Pojí se s ní totiž miliardový byznys některých firem. Firem zapojených v Unii ICT firem vedené vlivným člene ODS Zdeňkem Zajíčkem. Ať už jde o byznys firem, které dopředu počítaly s předraženými zakázkami na nový systém, které jsem utnul, nebo byznys bývalého dodavatele původního systému, který měl po léta pod palcem 80 procent trhu a nechtěl na tom nic měnit,“ zdůraznil Bartoš.

A právě kvůli tomu, že se snažil rozbít dosavadní systém, začaly podle Bartoše různé problémy, jejíž cílem bylo zastavit celý projekt, nebo jeho realizaci alespoň významně ztížit. „Příkladem může být snaha některých firem vše bloknout a co nejvíc zdržet skrz podání na antimonopolní úřad,“ vysvětloval Bartoš.

Původní dodavatel podle Bartoše vyhrožoval, že původní data předá jen za 360 milionů korun. „A nyní, pouhý den po předání agendy digitalizace ministrovi dopravy, Kupka oznámil, že otevírá cestu původnímu dodavateli, který si tak může zachovat tenhle lukrativní byznys,“ pravil Bartoš.

Bartoš uznal, že spuštění digitálního stavebního řízení provázejí problémy, ale to prý přiznával vždy, a mrzí ho nastalé obtíže. „Vývoj žádného takto obřího projektu se nemůže z podstaty věci obejít bez chyb,“ vysvětloval. „Natož v situaci, kdy jsem zrušil připravený a dlouhodobý tunel firem napojených na ODS,“ upozorňuje končící předseda Pirátů. „Odložit projekt zároveň nešlo. Protože bychom tím ohrozili miliardy pro naši zemi z Evropské unie,“ doplnil.

Bartoš zdůraznil, že situace v systému stavebního řízení se postupně zlepšuje a že jeho (Bartošovo) odvolání premiérem přišlo z pohledu končícího člena vlády v okamžiku, kdy se daří problémy postupně řešit.

„Zásadní chybou bylo, že jsem podcenil, co se stane, když ohrozíte peníze ‚velkých kluků‘ kolem ODS,“ vysvětluje Bartoš ve videu. To, že sáhl na peníze těmto „velkým klukům“ považuje za zcela správné a ani v nejmenším toho nelituje.

„Dnes podle mě stojí Česká republika na rozcestí, kdy je návrat ANO do čela vlády vzhledem k dlouhodobému vývoji podpory veřejnosti tou nejpravděpodobnější možností. Nás v každém případě nic jiného než dlouhý pobyt v opozici nečeká. Jsem si nicméně jist, že svobodná a demokratická Česká republika potřebuje piráty tak, jak jsou nejsilnější. Jako ty, kteří nahlas upozorňují na nepravosti. Ať už jde o rozkrádání veřejných financí nebo o oslabování právního státu,“ vyjádřil sel Bartoš.

A že Česko – podle Bartoše – bude potřebovat piráty ještě silnější.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 60 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„A kdy půjdete střílet na Babiše?“ Americký atentátník by nás měl poučit

16:50 „A kdy půjdete střílet na Babiše?“ Americký atentátník by nás měl poučit

Zatímco první atentátník na Donalda Trumpa byl podivně tichý, ten druhý nám toho o sobě prozradil ho…