Biden jde dál. Manželka mu prý nedovolí odstoupit

01.07.2024 9:36 | Zprávy

Po velmi slabé televizní debatě z minulého týdne se prý úřadující prezident USA Joe Biden sešel s dalšími členy rodiny a položil jim otázku, má-li navzdory svému věku, bude mu 82 let, pokračovat v boji o prezidentský post. A jeho žena Jill mu prý jednoznačně doporučila bojovat dál. Nejčtenější německý list Bild naznačil, že se sama nechce vzdát moci. A k tomu bude mezi americkou veřejnost vypuštěn e-mail „přemluv strýčka, ať nevolí Trumpa“.

Biden jde dál. Manželka mu prý nedovolí odstoupit
Foto: Repro Fox News
Popisek: Americký prezident Joe Biden reagoval na dotaz týkající se aktivit jeho syna Huntera dosti podrážděně

Před sněmovními volbami v roce 2010 Česko obletělo video, v němž Jiří Mádl a Martha Issová vyzývali mladé lidi, „ať přemluví bábu a dědu k volbě pravice“. A teď se zdá, že k podobnému nápadu sáhne v USA i Bidenův tábor. Hodlá mezi voliče vypustit e-mail ve znění „přemluv strýčka, ať nevolí Trumpa“. Přesněji řečeno, e-mail obsahuje doporučení, jak Bidenův špatný výkon z první televizní debaty s Trumpem podat v co nejlepším světle.

I v e-mailu sice jeho autoři připouští, že si Biden nevedl nejlépe, ale skutečným výsledkem bylo, že „voliči viděli, jakou hrozbou je Donald Trump pro zemi“.

Na obsah e-mailu upozornil server televize Fox News.

E-mail vybízí příznivce, aby důrazně zatlačili na ty, kteří vyzývali prezidenta, aby odešel z prezidentského klání, a obviňuje takové lidi z toho, že jsou součástí „brigády nočního pomočování“. „To je nejlepší možný způsob, jak může Donald Trump vyhrát a my prohrát. Joe Biden bude demokratickým kandidátem, tečka. Konec příběhu. Voliči hlasovali. A drtivě vyhrál,“ stojí také v e-mailu.

V témže e-mailu zaznělo také varování, že případné Bidenovo odstoupení by vyvolalo chaos, v němž by se ostatní demokratičtí kandidáti prali o nominaci a jeden z nich by pak dokulhal až do souboje s Trumpem, který by během vnitřní bitky demokratů o nominaci měl čas promlouvat k voličům. A nakonec by mezi demokraty vybraný kandidát vstoupil do souboje s Trumpem v nejslabší možné pozici v celé historii.  

Ale v tuto chvíli se zdá, že demokratická strana podobné dilema řešit nemusí, protože Biden po víkendovém rokování s rodinou podle všeho hodlá v souboji o prezidentský post pokračovat. Server nejčtenějšího německého deníku Bild naznačil, že velkou roli v tomto rozhodování hraje prezidentova choť Jill Bidenová.

První dáma Jill, která je v USA již nazývána stínovou prezidentkou, svůj názor naznačila již v pátek, když řekla, že „Joe je jediný, kdo to dokáže“.

Podle zasvěcených informátorů New York Times byl Bidenův syn Hunter nejhlasitějším představitelem, který svému otci řekl „musíš jít dál!“.

Dcera Ashley je politickou aktivistkou a dlouho hrála poradní roli v předvolebních kampaních svého otce. A její slovo má podle deníku skoro stejnou váhu jako slovo její matky Jill. A stejně ambiciózní „Vstaň a bojuj,“ radí prý svému otci.

Zkrátka a dobře, celá rodina se prý shoduje v tom, že Joe Biden má pokračovat v kampani. Jeho selhání v televizní debatě s Trumpem bylo totiž podle členů rodiny dáno tím, že ho jeho poradci špatně připravili. Tak to vidí rodina prezidenta.

Podle CNN se teď Biden zoufale snaží postavit svou kampaň zpátky na nohy.  

„Demokratická strategie kontroly napáchaných škod, která tvrdí, že jedna špatná noc neubírá na Bidenových minulých úspěších, ignoruje kritickou otázku, se kterou mnoho voličů zápasilo měsíce: Je Biden fyzicky a kognitivně příliš slabý na to, aby sloužil zemi další čtyři roky?“

Ale navenek stojí demokratická strana za Bidenem.

„Joe Biden se z tohoto závodu nevyřadí, ani by neměl," řekl guvernér Demokratické strany v Marylandu Wes Moore.

A zdá se, že mu věří i dárci, kteří mu i po inkriminované debatě poslali desítky milionů dolarů. I když CNN v sobotu uvedla, že demokratičtí dárci jsou rozděleni v otázce, zda zůstat s Bidenem, nebo hledat jiného kandidáta, jakkoli složité by to mohlo být.

Nový průzkum CBS/YouGov provedený po debatě zjistil, že 72 % registrovaných voličů nyní věří, že Biden není dostatečně duševně a kognitivně zdráv, aby mohl sloužit jako prezident. To je o sedm bodů více než týden před debatou. Pouze 28 % voličů uvedlo, že by Biden měl kandidovat na prezidenta. Asi 46 % demokratických registrovaných voličů si myslí, že by už neměl kandidovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 61 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tímto to Biden prohrál., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 01.07.2024 11:50:46
Biden je biomechanický experiment, který funguje jen díky drogám. Jestli někdo čekal, že mu jeho stará zakáže jít do voleb, tak byl hodně naivní. Doufám jen, že ta ........ nemá přístup k červenému tlačítku. To by bylo fatální pro celou zeměkouli, včetně USA. Tak snad to do voleb nějak vydrží. Tedy jestli volby v USA vůbec proběhnou, že, ono je to teď v módě vyhlásit výjimečný stav a žádné volby nejsou. Viz zelenina. Tak se trochu obávám, že to takto dopadne nejen v USA, ale i ve Francii a u nás. Hoří jim koudel u hýždí , čekají je kriminály a možná i lynče. Tohle je jediný způsob, jak zůstat u koryt a na živu.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Danko: Za peníze lidí svoji propagandu točit nebudete. Nedovolíme

16:42 Danko: Za peníze lidí svoji propagandu točit nebudete. Nedovolíme

Na Slovensku se budou měnit pravidla pro veřejnoprávní média. A to včetně financování filmů. Změna p…