Británie: Drtivé vítězství labouristů. Sunak padl, čeká se rezignace. Farage zvolen

05.07.2024 8:14 | Zprávy

BBC oznámila, že dosud opoziční labouristé dosáhli 4. července ve Velké Británii spektakulárního vítězství. Konzervativci dostali od voličů stopku. Podle dosluhujícího premiéra Rishiho Sunaka je to pro stranu „vystřízlivění“. Velké ztráty voličské přízně utrpěla také Skotská národní strana. Většího úspěchu nedosáhl ani Nigel Farage se svou Reform UK; obsadí 4 křesla poslanců ze 650. A slíbil, že při příštích volbách už si povede lépe.

Británie: Drtivé vítězství labouristů. Sunak padl, čeká se rezignace. Farage zvolen
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Britská vlajka (tzv. Union Jack)

Od časů konzervativní premiérky Margaret Thatcherové platí, že Britové dávají vládě relativně velký prostor, aby předvedla, co umí. Když se v roce 1979 stala premiérkou Thatcherová, Britové ponechali konzervativce u moci až do roku 1998, tedy 18 let. Poté dostal příležitost Tony Blair se svými labouristy, kteří zůstali u moci až do roku 2010, tedy 13 let. V roce 2010 otočili britští voliči kormidlem zpět ke konzervativní straně. Moci se ujal David Cameron. A toto období skončilo 4. července 2024. Včera Britové znovu rozdali politické karty. A jsou to podle všeho silné karty v rukou labouristů.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

97%
1%
hlasovalo: 14870 lidí
Sčítání hlasů ještě neskončilo, ale podle BBC labouristé obsadí přes 400 křesel z 650 postů v britské dolní parlamentní komoře. Zvolený premiér Sir Keir Starmer svým příznivcům řekl: „Dokázali jsme to.“ Dosud vládnoucí konzervativci obsadí asi 130 křesel. Dosavadní premiér Rishi Sunak poznamenal, že pro stranu je to vystřízlivění. Kupříkladu ve Walesu konzervativci neobhájili ani jeden poslanecký mandát. V této časti Británie ztratili všech 12 dosavadních křesel.

„To by byl nejhorší výsledek pro konzervativce z hlediska počtu křesel v moderní historii, takže se očekává, že Sunak rezignuje,“ napsal k tomu server listu The Telegraph.

Liberální demokraté obsadí více než 60 postů a Skotská národní strana jen 8 křesel, což je vedle konzervativců další velký propad v přízni voličů. Oproti minulému volebnímu obdobní Skotská národní strana ztratila 38 křesel. Lídr Skotské národní strany John Swinney neskrýval zklamání. „Hluboce se omlouvám,“ sdělil podle deníku The Guardian svým stranickým kolegům i voličům.

„Z těchto těžkých časů se nevzpamatujete během okamžiku a my jsme se z nich nedokázali vzpamatovat během této volební kampaně a je mi hluboce líto, že právě takové situaci čelíme,“ řekl.

Křeslo získal i Nigel Farage jako lídr Reformní strany Velké Británie a přislíbil, že po příštích volbách se už u moci vystřídá on, a ne konzervativci. Farage a jeho kolegové podle BBC prozatím získali 4 křesla ze 650.

„Byl to dobře vedený, dobře vybojovaný a pozoruhodně jasný volební boj. Na tom se všichni shodneme,“ uvedl Farage ve své děkovné řeči po přečtení výsledků voleb. „Slibuji, že jako poslanec parlamentu udělám vše, co bude v mých silách… udělám vše, co bude v mých silách, abych do země přivedl více turistů a soukromých investic,“ řekl.

Zmínil, že jsou to teprve čtyři týdny od doby, co se rozhodl z důchodu vrátit do politiky, a prohlásil, že to, co se Reformní straně Velké Británie za tak krátkou dobu povedlo, je mimořádné. „To, že se nám to podařilo za tak krátkou dobu, svědčí o tom, že se děje něco zásadního. Je to nejen zklamání z Konzervativní strany; v politice napravo od středu je obrovská mezera a mým úkolem je zaplnit ji. A to je přesně to, co se chystám udělat,“ řekl Farage.

Prohlásil, že Westminsterský palác, v němž sídlí parlament Spojeného království, je mimo kontakt s obyčejnými lidmi. „Mým plánem je vybudovat během několika příštích let masové celonárodní hnutí, které snad bude dostatečně velké na to, aby se v roce 2029 řádně zúčastnilo parlamentních voleb,“ představil své budoucí plány pro Reformní stranu a dodal, že Labouristická strana bude mít v tomto volebním období potíže. Neboť Reformní strana plánuje zaměřit se na voliče labouristů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Teď má , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 05.07.2024 10:16:58
Fialka ukázku kam vede arogance,lhaní,podvody a amatérizmus,,,To samé platí i o nastrcenem agentovi,,

|  10 |  0

Další články z rubriky

Koho to Francouzi volili? Zchlazené nadšení. Bylo připomenuto, co Mélenchon všechno chce

22:40 Koho to Francouzi volili? Zchlazené nadšení. Bylo připomenuto, co Mélenchon všechno chce

Výsledky předčasných parlamentních voleb ve Francii vzbuzují na jedné straně oslavy porážky „krajní …