ČOV prudí kvůli „matematické olympiádě“. Šaškárna a župany, vzkazují jim lidé

08.08.2024 18:37 | Monitoring

Český olympijský výbor (ČOV) nechce dovolit organizátorům školních vědomostních soutěží používat v názvu slovo olympiáda. Na sociální síti hovoří některé reakce o počínání výboru jako o absurdním. Naopak se ze strany jednoho z profesorů objevují návrhy, že by výbor spíše sám neměl používat slovo „olympijský“.

ČOV prudí kvůli „matematické olympiádě“. Šaškárna a župany, vzkazují jim lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kejval, předseda ČOV

„S ČOV, stejně jako s organizátory vědomostních olympiád, budu jednat. Věřím, že nic nebrání tomu, aby se studentské soutěže s dlouholetou tradicí a nesporným přínosem konaly beze změny i nadále,“ uvedl na síti X ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Řešením pravidel ohledně olympiád se bude ČOV s Ministerstvem školství zabývat po návratu předsedy výboru Jiřího Kejvala z olympijských her v Paříži, uvedl výbor na sociální síti X. Povinností ČOV je podle výboru chránit v Česku olympijskou symboliku podle zákona. Mezi chráněné výrazy patří i slovo „olympiáda“, uvedl výbor.

V zákoně o ochraně olympijských symbolik je uvedeno, že využívání olympijských symbolik pro obchodní, reklamní nebo jiné obdobné účely je možné pouze na základě předchozího písemného zmocnění, uvedl server iDNES.cz.

„V případě žádostí o udělení dotace na pořádání školních soutěží, které pořadatel nazývá olympiádou, nebylo a není podmínkou přiložení souhlasu ČOV s používáním zákonem chráněných olympijských symbolik. MŠMT tuto podmínku neplánuje stanovit ani do budoucna,“ uvedlo Ministerstvo školství.

Biochemik Jan Konvalinka kritizuje ČOV za to, že se zasazuje o to, aby vědomostní soutěže už nebyly olympiády. „Jako vítěze národního kola biologické olympiády v r. 1981 mne to opravdu uráží. Naštěstí nejsem sám, zareagovala Učená společnost, univerzity a teď i MŠMT,“ uvedl profesor Konvalinka na svém facebooku.

„V případě žádostí o udělení dotace na pořádání školních soutěží nebylo a není podmínkou přiložení souhlasu Českého olympijského výboru s používáním zákonem chráněných olympijských symbolik. Odpovědností žadatele je, aby byl název projektu v souladu se zákonem,“ uvedlo Ministerstvo školství ve svém vyjádření.

„Takže je vyhráno. Název ‚biologická olympiáda‘ je v souladu se zákonem (ten povoluje používání názvu u nekomerčních činností, což středoškolské soutěže tedy doopravdy jsou, všechny ty stovky lidí to dělají zadarmo). Odborné olympiády by tento název beze všeho měly používat i nadále, ať je ČOV klidně žaluje. Chtěl bych vidět toho smělce, který by to zkusil,“ dodal profesor Konvalinka s tím, že pokud se náhodou nějaký smělec našel, má příslib velmi významné české právní kanceláře, že se v této věci ujme právního zastupování zadarmo.

Kritikou vůči Českému olympijskému výboru nešetřil také zakladatel a ředitel Společnosti na obranu svobody projevu Vlastimil Veselý: „Kolik že milionů dostává ČOV od státu každý rok? Kolik dostal na tu letošní šaškárnu a malířské župany v Paříži?“ táže se ve svém komentáři.

A odkázal na vyjádření profesora Konvalinky na platformě X: „Když si tak srovnám ty zlaté medaile z mezinárodních biologických, chemických a dalších olympiád, získaných našimi skvělými studenty, s výsledky práce Českého olympijského výboru, říkám si, jestli je rozumné to těm lidem z ČOV dovolit používat,“ uvedl na síti X biochemik Jan Konvalinka.

 

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vládní voliči nad výsledky voleb sprostě soptí

15:34 Vládní voliči nad výsledky voleb sprostě soptí

První výsledky krajských voleb předpovídají silnou dominanci hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše ve …