ČT jako politická strana. Potřebujeme to, ptá se senátorka Kovářová

21.07.2024 11:16 | Komentář

Senátorka Daniela Kovářová se rozepsala o nezávislosti České televize. V prvé řadě zdůraznila, že tato televize nemůže být z jednoduchého důvodu nezávislá na českém státě. A pak už padala rána za ranou, včetně výtky, že ČT není v žádném případě nestranná, ale už dlouho hraje v barvách jednoho politického týmu proti ostatním. A to zdaleka nebylo všechno.

ČT jako politická strana. Potřebujeme to, ptá se senátorka Kovářová
Foto: archiv D. Kovářová
Popisek: Senátorka Daniela Kovářová

komentáři pro MF Dnes v prvé řadě zdůraznila, že Česká televize nemůže být nezávislá na státu, protože stát ji zákonem zřídil a v tomto smyslu jí také dává úkoly.

„Na státu být nezávislá nemůže. Stát ji zřídil, stát jí zajišťuje financování a stát jí dal úkoly, které je povinna plnit,“ napsala doslova Kovářová. Ale jedním dechem dodala, že by měla být nestranná a tady podle ní selhává, protože ji chválí stále stejná skupina lidí, zatímco druhá skupina ji stále kritizuje. Kdyby ČT byla opravdu nestranná, tak by ji podle Kovářové chvilku chválili jedni, jindy druzí a v tu chvíli by si stoupenci první skupiny stěžovali. „Měla být rozhodčím, ale dává sama góly v dresu jednoho z týmů. Není nestranná. Naopak je vysoce stranická“ vyjádřila jednoznačně svůj názor Kovářová.

Podle senátorky by bylo v takové situaci dobré položit si otázku, zda takovou veřejnoprávní televizi vůbec potřebujeme, když spotřebuje asi 8 miliard korun ročně a po plánovaném zvýšení koncesionářských poplatků spolkne zřejmě ještě víc.

„Já ji třeba k ničemu nepotřebuji, protože se nedívám na žádnou televizi, podobně jako to má i třeba většina mladých pod třicet let. Tuhle mi na síti někdo řekl, že v tom případě mám být potichu a do diskuse vůbec nezasahovat, protože se mě netýká. Jenomže to neměl pravdu (nemluvě o tom, že jako senátorka mám přece všechny projednávané zákony a výroční zprávy v popise práce). Především žiju ve společnosti, kterou Česká televize spoluutváří podle své vůle, ovlivňuje ji a modeluje. Nově má navíc Česká televize i bojovat s dezinformacemi. Takže byť se na ni ani v budoucnu dívat nemusím, bude i bez ohledu na to ovlivňovat všechny, co ji sledují, mé sousedy, spoluobčany, voliče. A konečně na Českou televizi musím povinně přispívat. I když jde o částku nevelkou, kdyby mi zůstala, mohla bych ji vydat za korálky, za zmrzlinu, za pivo, za knihu nebo za pár litrů benzínu,“ podotkla.

Vyjádřila též názor, že místo navyšování koncesionářských poplatků by ČT měla šetřit, neboť nikdo nemůže mít všechno, nač si ukáže a musí se občas uskromňovat.  

Na třetím místě přijde senátorce podivné, že chce někdo měnit fungující systém plateb za veřejnoprávní média. „A pokud chceme výběr měnit, proč ze všech možných způsobů volíme ten nejpitomější, který navíc tolik lidí štve, že,“ kroutila hlavou.

A když už mění, nabízí se podle senátorky otázka, zda by koncesionářské poplatky měli hradit i Češi žijící v zahraničí. Vždyť přece také mohou přijímat vysílání České televize. Na mobilu. A díky korespondenční volbě budou mít možnost ovlivňovat politickou situaci doma.

Členka horní komory parlamentu má za to, že vůbec nejjednodušší by bylo financovat ČT jako instituci navázanou přímo na státní rozpočet.

„Jenomže když to řeknete nahlas, okamžitě vás zavalí kritikou a urážkami ti, co se zaklínají údajnou nezávislosti České televize. Tvrdí, že pak by chudinka televize prý musela na slovo poslouchat politiky, kteří by každoročně při schvalování rozpočtu ovlivňovali její nezávislost a vnucovali by jí svou vlastní vůli. Jenomže tenhle argument je pitomost velká jako věž. Na státní rozpočet je navázána řada na vládě nezávislých institucí, úřadů a kontrolních orgánů, jejichž činnost je z principu nezávislá – například Ústavní soud a všechny soudy vůbec, Nejvyšší kontrolní úřad nebo dokonce Úřad pro dohled nad financováním politických stran a hnutí. Kdo se zaklíná nestranností a nezávislostí v boji za televizní poplatky, ten vlastně tvrdí, že schvalováním rozpočtu stát politicky ovlivňuje obsah činnosti jednotlivých na vládě z principu nezávislých institucí,“ přiblížila své uvažování o ČT k závěru senátorka Kovářová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Právě jsem ČT zapnul, když jsem se vracel ze zahrady, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 21.07.2024 11:52:17
a vyjádřil jsem se už u článku pana Okamury. 11:00-11:15 - Hodnocení duelu "Trump - Biden" na ČT24. Profesor Bostonské univerzity Igor Lukeš, známý antitrumpista a ctitel Demokratické strany a liberální demokrat každým coulem. Jeho posouzení má k objektivitě asi jako odsud do Vladivostoku. Jednostranné zvracení na Trumpa, děs. 11:15-11:20 posouzení vhodnosti dostavby jaderných elektráren. Senátor Marek Hilšer, nikdy nepraktikující lékař. Ten ví o jádru tolik, kolik jaderný fyzik o hemeroidech. "Všechno špatně, všechno blbě" hlásá Hilšer. ALE: Jede gryndýlovou notu. Co na tom, že tomu všemu prd rozumí. Ne paní Vitásková, ne ing. Vladimír Štěpán, ale rachitický Hilšer. Čekal jsem, kdy se aspoň obnaží, jsa popsán hovadinami, ale i v tom mi radost neudělal. A tož tak funguje "nezávislá, veřejnoprávní, objektivní!!!!!" ČT. Vypnul jsem tu hrůzu a chci prachy za dnešní den zpátky. Ne ji ještě platit NAVÍC!! Je to propagandistický hnůj, nemající ani za Husáka obdoby. A to všechno za dvacet minut.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…