Čekáte, že vydržíme všechno? Ukrajinský důstojník promluvil o pohromě pro Kyjev

14.09.2024 9:15 | Monitoring

Ruské invazní síly devastují Ukrajinu již více než 2,5 roku a z jejich řádění se bude tato země vzpamatovávat ještě dlouho. Bývalý ukrajinský důstojník má pocit, že kolektivní Západ očekává, že Ukrajinci vydrží snad úplně všechno. Jenže nevydrží. Prý je to velmi zlé, že mj. „byly desítky milionů Ukrajinců vysídleny“, a že to bude ještě horší.

Čekáte, že vydržíme všechno? Ukrajinský důstojník promluvil o pohromě pro Kyjev
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Někdejší ukrajinský důstojník, jenž na komunikační platformě X vystupuje pod přezdívkou Tatarigami_UA, nešetří silnými slovy. Moskva podle něj připravila Ukrajině „nejhorší humanitární tragédii 21. století“.

Anketa

Který muž v čele vlády je nejlepší?

14%
hlasovalo: 33643 lidí
„Ruské invaze v letech 2014 a 2022 dohnaly již tak hroznou demografickou krizi na Ukrajině do katastrofální úrovně. Porodnost patří k nejnižším na světě, zatímco úmrtnost je nejvyšší. Navzdory trvalým strašlivým lidským ztrátám během první světové války, hladomoru a druhé světové války, se Ukrajině podařilo přežít a stát se nezávislou – pozoruhodná odolnost. Dnes byly desítky milionů Ukrajinců vysídleny, města se proměnila v trosky a miliony dalších jsou tlačeny do chudoby. Jde o nejhorší evropskou humanitární tragédii 21. století. Navzdory neuvěřitelné odolnosti ukrajinského lidu a jeho hrdinskému odporu proti jedné z největších světových vojenských sil je kolaps země a vymazání její národní existence reálnou možností,“ napsal někdejší ukrajinský důstojník.

A míní, že Západ podceňuje rizika, která s sebou „vylidňování“ Ukrajiny nese. Lidem na západ od ukrajinských hranic se možná zdá, že tato země vydrží donekonečna. Tatarigami však jasně řekl, že všechno rozhodně nevydrží. A pokud „Ukrajina padne“, někdejší důstojník nepochybuje, že ji Moskva zplundruje, aby alespoň částečně snížila náklady na svou intervenci.

válka na Ukrajině

Tatarigami tady vychází ze zprávy americké zpravodajské služby CIA, která upozornila, že úmrtnost na Ukrajině je 18,6 na tisíc lidí, což je nejvíce na světě. Litva je na druhém místě v úmrtnosti s 15,02 promile, následovaná Srbskem s 14,9. Rusko je na devátém místě se 14 úmrtími na tisíc lidí. Naproti tomu zeměmi s nejnižší úmrtností jsou arabské země jako Katar, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Bahrajn. V Kataru připadá 1,4 úmrtí na tisíc lidí. Jde o data za rok 2024.

Pro srovnání. Polsko se v žebříčku nachází na 14. místě s 12,2 úmrtími na tisíc obyvatel. Českou republiku najdeme na 1. místě s 12 úmrtími na jeden tisíc obyvatel. Pod Českem se na 18. příčce nalézá Japonsko s 11,9 úmrtími a na 18. pozici najdeme Afghánistán s 11,8 úmrtími na tisíc obyvatel.

Současně CIA ukázala, jak tristní je porodnost na Ukrajině. Na jeden tisíc obyvatel připadá na Ukrajině šest nově narozených dětí. Nejvyšší porodnost je v afrických zemích. Niger je na prvním místě s 46,6 porody na tisíc obyvatel.

„Podle organizace Opendatabot s odkazem na údaje ukrajinského ministerstva spravedlnosti se v první polovině roku 2024 narodilo 87.655 dětí — což je 9% pokles ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Naproti tomu ve stejném období bylo zaznamenáno 250.972 úmrtí. Porodnost letos klesla 1,5krát ve srovnání s úrovněmi před invazí: 87.655 dětí v roce 2024 oproti 132.595 v roce 2021,“ napsal k tématu Kyiv Post s tím, že kupříkladu v Luhanské oblasti, kterou z většiny ovládá Rusko, „ukrajinské úřady od počátku roku 2024 nezaznamenaly ani jednoho novorozence“.

Zpráva také odhalila, že v současnosti připadají na každého novorozence tři úmrtí – což je jasný ukazatel demografické krize. Před pandemií covidu, v letech 2018 až 2020, byl poměr dvě úmrtí na dítě, což ukazuje, že Ukrajina měla nakročeno k demografické katastrofě už pře válkou a před covidem.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prý „byly desítky milionů Ukrajinců vysídleny“, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 14.09.2024 11:25:56
Ti lidé nebyli vysídleni, ale utekli z Ukrajiny !! A s tou úmrtností je to taky nějaké divné - za jaké období (udává se typicky za rok), měřeno odkdy dokdy a z jakého počtu obyvatel (střední počet obyvatel za rok), na jakém území (zřejmě jen zbytková Ukrajina) - bez těchto údajů je to jen výkřik ze tmy a skutečnost bude mnohem horší. Ten Polákův oblíbený zdroj - jakýsi "bývalý důstojník Ukrajiny" kdesi na sociálních sítích - to vypadá na nějakou pohádkovou bytost nebo fiktivní identitu. Ruské síly prý devastují Ukrajinu - a s kým a proč tam bojují ?? Se soldateskou zločinného kyjevského režimu, s ukronacisty, s banderovci a cizími žoldáky ! A proč - to bychom museli začít s historií Ukrajiny ještě před rokem 2014, krvavým pučem v roce 2014 a následným tažením pučistického režimu proti všemu ruskému. Všelijací mediální Polákové ovšem takové úvahy nemají v popisu práce.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

8:03 „Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

„V české kotlině už dlouho není potřebná reálná válka, aby nemalým počtem představitelů aktuálního v…