Černochová: Armáda pomáhala při pandemii. Teď si zaslouží, co jí patří

22.06.2021 8:26 | Zprávy

Donald Trump v pozici prezidenta USA tlačil na spojence v NATO, aby plnili své finanční závazky. A oni slibovali, že je plnit budou. Sliboval to i Andrej Babiš jako premiér přímo v Bílém domě. Ale po odchodu Trumpa z úřadu na svůj slib možná zapomněl. Expertka ODS na obranu poslankyně Jana Černochová mu ho proto důrazně připomněla. Připomněla mu i to, jak moc vojáci pomáhali při řešení pandemie. Teď by si za to podle poslankyně zasloužili to, co jim náleží.

Černochová: Armáda pomáhala při pandemii. Teď si zaslouží, co jí patří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Poslankyně Jana Černochová, expertka ODS na obranu, se zlobí. Vláda Andreje Babiše podle ní ukazuje, že si neváží obrovské práce, kterou vojáci odvedli během pandemie. Kdyby si koaliční vláda ANO a ČSSD s komunisty v zádech této práce skutečně vážila, zvyšovala by výdaje na obranu až ke 2 procentům HDP, ke kterým jsme se zavázali jako člen NATO. Teď už je jasné, že tento svůj dobrovolný závazek nedokážeme splnit ani v roce 2024.

„Summit států NATO, který proběhl minulý týden, měl být podle odhadů méně konfrontační než v dobách Donalda Trumpa. A také byl, minimálně v jednom ohledu – v tlaku na výdaje na obranu ve výši 2 procenta HDP. Ty si všichni opakovaně slíbili, jasně a hlasitě v roce 2014 na summitu ve Walesu (meta měla být splněna do roku 2024) a ještě několikrát „pod bičem“ Trumpa. Například premiér Andrej Babiš mu v Bílém domě sliboval 2 procenta HDP před dvěma roky. Kdeže ty loňské sněhy jsou...,“ ocenila Černochová roli exprezidenta USA Donalda Trumpa v komentáři pro MF Dnes.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

22:44 Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

Po debaklu amerického prezidenta Joea Bidena v první předvolební debatě zaznívají nejen obavy, zdali…