„Hlavní důvod zdražování je stoupající cena krmiv, to znamená obilovin na světovém trhu. A potom také stoupající náklady na energie, to znamená elektřinu, pohonné hmoty a podobně. To je hlavní příčina. A pak se k tomu také trochu přidává taková ta panika, která souvisí s ukrajinskou krizí, protože signály do budoucna jsou, že se všechno zdraží, takže i to zdražování masa přispívá k tomu, že obyvatelé kupují to, co bylo levnější – a vepřové maso patřilo k těm levnějším masům, ve srovnání třeba s hovězím i skopovým, tak lidé to začali skupovat,“ zmínil důvod zdražení Štefl.
A jak velké bude podle něj bude opravdu zdražení? „Myslím si, že u vepřového masa to bude mezi 60–80 procenty víc, protože nárůst ceny krmiv je fatální. Ty ceny se zvedly zhruba o 30 až 50 procent. A to ještě žijeme ze zásob krmiv z minulého roku," podotkl Štefl. „Teď se zemědělcům zvedly až na trojnásobek také ceny hnojiv. Zdražily i energie a pohonné hmoty,“ uvedl.
Dovoz vepřového masa sem podle něj funguje. „To je snad jediná komodita, v níž má Česká republika nejnižší soběstačnost, co existuje. Tady jsme na soběstačnosti zhruba kolem padesáti procent. Za těch posledních třicet let ta soběstačnost nenarůstá, naopak ještě klesá," zmínil Štefl, že i náklady u Poláků či Belgičanů, odkud se sem nejvíc vepřového masa vozí, jednoznačně narostou.
Štefl tedy nepředpokládá, že by se do konce roku cena vepřového vrátila na původní výši.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: vef
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.