Česko-britský novinář chtěl psát o volbách v Gruzii. Nepustili ho, naopak ho zavřeli

23.10.2024 19:20 | Zprávy

Česko-britský novinář Ray Baseley byl zadržen při příletu do Gruzie. Zde měl informovat o sobotních parlamentních volbách. Informoval o tom prostřednictvím sítě X s tím, že se tak stalo bez jakéhokoli vysvětlení. Podle informací Ministerstva zahraničí je zadržován na letišti v Tbilisi, kde čeká na odlet do Prahy.

Česko-britský novinář chtěl psát o volbách v Gruzii. Nepustili ho, naopak ho zavřeli
Foto: Repro Facebook
Popisek: Bidzina Ivanišvili, gruzínský miliardář a zakladatel strany Gruzínský sen

Baseley v úterý informoval ve svém příspěvku na platformě X, že mu byl odepřen vstup do Gruzie „bez zdůvodnění nebo jakéhokoli dalšího vysvětlení“.  „Dnes v 19.30 mi byl odmítnut vstup do země Gruzie bez zdůvodnění a jakéhokoliv dalšího vysvětlení, což je nepřijatelné, dokonce ani místní pohraniční služba neví, proč mi nebyl povolen vstup,“ uvedl česko-britský novinář, který  přidal prosbu o pomoc.

Reportér, který pravidelně přináší reportáže z Gruzie a Ukrajiny, přijel informovat o průběhu sobotních voleb, které mají být jakýmsi testem, zda Gruzie bude pokračovat v západní orientaci, či dojde spíše k příklonu k Rusku.

Předseda mládežnické organizace hnutí STAN v Praze Adam Trunečka, který působí jako asistent europoslance Jana Farského, vysvětlil, že Baseley byl zadržen v důsledku vnitropolitické situace v zemi, kde tamní vláda potlačuje svobodná média: „V Gruzii zadrželi česko-britského novináře, který tam letěl reportovat o průběhu parlamentních voleb. Vláda tam dlouhodobě potlačuje svobodná média – a nedělá jim problém zakročit ani proti zahraničním novinářům. Přitom svým občanům tvrdí, že se snaží o vstup do EU...“

„Za vládní stranou Gruzínský sen stojí oligarcha Bidzina Ivanišvili. K tomu se bratříčkují s Ruskem – které před šestnácti lety Gruzii napadlo. Opozice v zemi ale sílí a Gruzínský sen je očividně nervózní,“ dodal Trunečka.

Zmíněný miliardář a zakladatel vládní strany Gurzínský sen Bidzina Ivanišvili s blížícími se volbami promluvil v rozhovoru o tom, že chce zakázat některé opoziční strany, které podle něho slouží zahraničním zájmům a chtějí Gruzii poštvat do války proti Rusku. Bývalému premiérovi z jeho strany prý jeden vysoký představitel nejmenované země navrhoval, aby zaútočili na Rusko. Dotyčný měl konrétně říci: „Jsou vás tři čtyři miliony, za tři dny vás všechny nepozabíjejí. Pak můžete vést partyzánskou válku, schovávat se v lesích, my bychom vám pomohli.“ Obvinil Sjednocenou národní stranu, že slouží těm, kteří chtějí zatáhnout Gruzii do války.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 1697 lidí
„Pokud se těchhle sil nezbavíme... Viděla jste, co se tu těch dvanáct let dělo, neustálá revoluční situace,“ řekl Ivanišvili dále moderátorce. Tvrdé potrestání prý zaslouží i bývalý premiér Gakharia, který býval členem Gruzínského snu, ale pak vystoupil a založil svou vlastní stranu.

Uvedl, že Gruzínský sen na nikoho neútočí, jen chtějí zachovat zemi tak, aby v ní mohly žít i jejich děti. „Agresivně se bráníme, když vidíme, jaké ohromné síly zvenčí s námi bojují,“ prohlásil. A také že „nepřátelé lidu a nepřátelé země musejí být zakázáni“. Dodal, že to se děje po celém světě. Vyhrát volby prý nestačí, potřebují ústavní většinu, aby se těchto sil zbavili, protože i trocha moci v rukou zmíněné strany je prý nebezpečná.

Ivanišviliho strana Gruzínský sen směřuje k tomu, aby se ve volbách stala nejpopulárnější stranou v zemi, naznačují průzkumy, ačkoli pravděpodobně celonárodně oslabí oproti roku 2020, kdy získala těsnou většinu v parlamentu.

České Ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že velvyslanectví země v Tbilisi Baseleye umístilo na tbiliském letišti. „Konzul se osobně dostavil na letiště, kde je muž držen v detenčním centru,“ uvedlo Ministerstvo zahraničí.

Baseley dříve spolupracoval s českým internetovým zpravodajstvím Forum24, které ve středu uvedlo, že gruzínské úřady Baseleymu odebraly telefon a osobní věci a od té doby s ním nejsou v kontaktu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Martin Kupka byl položen dotaz

digitalizace

Chcete vyhlásit nové výběrové řízení na digitalizaci stavebního zákona, ale nějak jste zapomněl říct, kdo bude platit tu předchozí?? A protože to byl průšvih celé vlády, měla by to i zaplatit. Třeba z těch 6,9 % co dostane přidáno. Rozhodně by to bylo čestné nemyslíte, jestli víte co to je ?? Děkuj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 17 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Mobilizovaný“ syn Nerudové: Volili by Babiše, i kdyby někoho zabil. Za 500 Kč

21:05 „Mobilizovaný“ syn Nerudové: Volili by Babiše, i kdyby někoho zabil. Za 500 Kč

Smír Andreje Babiše se slovenským ministerstvem vnitra pod vedením Šutaje Eštoka ohledně StB šéfovi …